februarie 9, 2023

400 de mii de euro despăgubiri morale în cazul Gurzău

Curtea de Apel Cluj a decis definitiv: Gheorghe Gurzău rămâne după gratii, iar sumele pe care firma de asigurări trebuie să le plătească familiei drept daune morale au fost majorate substanțial.

Judecătorii instanței clujene s-au pronunțat joi, la cel de-al patrulea termen stabilit, asupra hotărârii definitive în cazul Gurzău. Patronul firmei Gurzău Trans, Gheorghe Gurzău, a fost condamnat în luna martie de Tribunalul Sălaj la 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare pentru ucidere din culpă după moartea fetiței care a căzut din microbuzul cu care ar fi trebuit să ajungă acasă de la școală.

Fapta a avut loc pe 19 februarie 2019, iar condamnarea șoferului-patron a fost deciză la doi ani și o lună de la accidentul fatal care a îngrozit o țară întreagă.

Atât Gheoghe Gurzău, cât și firma Gurzău Trans și părțile civile din proces au atacat decizia magistraților sălăjeni. În septembrie a avut loc primul termen, iar pronunțarea s-a făcut la 30 decembrie.

Curtea de Apel Cluj a respins ca ”nefondate apelurile formulate în cauză de inculpaţii” Gurzău Gheorghe şi SC Gurzău Trans SRL și de câteva dintre părțile civile. Dar, aceiași judecători au admis apelurile formulate în cauză de părţile civile S.I., S.N. – părinții Giuliei și de  S.R., H.F.şi H.V. – bunicii Giuliei.

Explicit, conform hotărârii definitive, magistrații au majorat de la 80 de mii de euro la 130 de mii de euro despăgubirile morale pentru părinții Giuliei, de la 15 mii de euro la 20 de mii de euro despăguburile pentru bunicii fetei decedate, iar sora acesteia va primi 80 de mii de euro. Acești bani vor fi plătiți de firma de asigurări responsabilă civilmente SAR CI SA la care Gurzău Trans avea încheiate polițele de asigurare.

”În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 2 lit. a din Codul de procedură penală admite apelurile formulate în cauză de părţile civile S.I., S.N., S.R., H.F.şi H.V. şi de partea responsabilă civilmente SAR C.I. SA împotriva sentinţelor penale nr. 122/31.03.2021 şi nr. 201/18.08.2021 ale Judecătoriei Zalău, pe care le desfiinţează în parte, doar cu privire la modalitatea de soluţionare a laturii civile şi, în aceste limite: Majorează de la 80.000 euro la 130.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) sumele reprezentând despăgubirile pentru prejudiciul moral la plata cărora obligă partea responsabilă civilmente SAR C.I. SA către fiecare dintre părţile civile S.I.şi S.N.. Majorează de la 15.000 euro la 20.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) sumele reprezentând despăgubirile pentru prejudiciul moral la plata cărora obligă partea responsabilă civilmente SAR C.I.SA către fiecare dintre părţile civile S.R., H.F.şi H.V.. Stabileşte suma de 80.000 euro (echivalent în lei la data plăţii) ca reprezentând despăgubirile pentru prejudiciul moral la plata căreia obligă partea responsabilă civilmente SAR C.I. SA către partea civilă S.C.A.. Menţine dispoziţiile instanţei de fond privind soluţionarea acţiunilor civile formulate în cauză care nu contravin prezentei decizii. II. În temeiul art. 421 alin. 1 pct. 1 lit. b din Codul de procedură penală respinge ca nefondate apelurile formulate în cauză de inculpaţii G.G.şi SC G.T.SRL şi de părţile civile S.C.A., H.F., H.A., H.G.M., H.A.F., S.D., S.C., S.M.V., S.M.C., S.E., S.A.L., P.A.M., S.L.şi S.S.G.faţă de aceleaşi sentinţe penale. Menţine celelalte dispoziţii care nu contravin prezentei decizii. În temeiul art. 275 alin. 6 din Codul de procedură penală stabileşte suma de 500 lei reprezentând onorariu parţial pentru apărătorul desemnat din oficiu pentru inculpatul G.G. (av. I.M.), sumă care va fi avansată din FMJ către Baroul Cluj. În temeiul art. 275 alin. 2 şi 3 din Codul de procedură penală obligă pe fiecare dintre apelanţii inculpaţi la plata sumei de câte 500 lei şi pe fiecare dintre părţile civile apelante la plata sumei de câte 50 lei reprezentând o parte din cheltuielile judiciare avansate de stat în apel, restul rămânând în sarcina acestuia. Definitivă. Pronunţată prin punerea la dispoziţia inculpaţilor, a părţilor civile, a părţii responsabile civilmente, a SC O.V.I.G.SA şi a procurorului prin mijlocirea grefei instanţei, azi, 30.12.2021”, se arată în hotărârea instanței clujene.

Lui Gheorghe Gurzău i se vor scădea din cei 4 ani și 6 luni de închisoare cu executare lunile de arest preventiv și arest la domiciliu pe care le-a executat, așa cum deciseseră și judecătorii Tribunalului Sălaj. Firma de asigurări va trebui să plătească și Serviciului Județean de Ambulanță Sălaj suma de 177, 72 lei pentru intervenția la acordarea primului ajutor.

În schimb, pe lângă cei 5.000 de lei pe care Gurzău trebuia să-i plătească cu titlu de cheltuieli de judecată, magistrații clujeni au decis ca atât el, cât și Gurzău Trans să plătească câte 500 de lei cheltuieli de judecată în faza de apel a procesului.

Vă reamintim că Gheorghe Gurzău a fost găsit vinovat de săvârșirea infracțiunilor de ucidere din culpă și părăsirea locului accidentului ori modificarea sau ştergerea urmelor acestuia, după ce o fetiță de 12 ani a căzut din microbuz în timpul mersului. Ampla anchetă a scos la iveală o serie de nereguli la mijlocul de transport cu care navetau copiii la școală, nereguli pentru care acum firma de asigurări este bună plată.

2 thoughts on “400 de mii de euro despăgubiri morale în cazul Gurzău

  1. Aruncați în închisoare trebuie să fie și parlamentarii care au scos legi prin care sicriul pe roți a lui gurzău a putut circula. Altfel, demult inspecțiile statului îl trăgeau pe dreapta și tragedia nu se întâmpla. Peștele de la cap se împuțăște. La fel a fost și în cazul Colectiv, niște patroni au putut deschie legal un local de noapte într-o încăpere cu o singură ușă de acces și ferestrele zidite !

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut