ianuarie 29, 2023

37 de firme si 160 de salajeni sunt datornicii AJOFM

Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Salaj acorda diferite subventii societatilor pentru angajarea somerilor sau absolventilor. Insa patronii nu respecta intotdeauna conditiile impuse, asa ca unii au ajuns sa fie, in prezent, datori agentiei. Potrivit directorului executiv adjunct al AJOFM Salaj, Daniela Costin, debitele create de agentii economici din judet, pana la sfarsitul lui 2008, depasesc 290.000 lei. Astfel, 15 firme care au incadrat in munca absolventi nu au mentinut raporturile de munca cu tinerii timp de trei ani, dupa cum erau obligati pentru subventia primita timp de un an, iar acum trebuie sa de-a inapoi agentiei sumele primite ca subventii si care totalizeaza 61.395 lei. “Sunt, dintre ei care nu cunosc legea si nu se informeaza”, a mentionat Costin. Sase societati sunt datoare cu 28.338 de lei, suma aferenta subventiilor acordate timp de un an, pentru ca au incadrat in munca someri de peste 45 de ani si nu si-au indeplinit obligatia de a-i mentine pe posturi timp de doi ani. Alte debite provin din penalitatile creditelor acordate angajatorilor pentru productie ori pentru investitii. O parte din dobanda este suportata de catre AJOFM, dar pentru aceasta patronii respectivi trebuie sa angajeze someri in procent de 60% din totalul posturilor firmei, iar daca un post devine vacant trebuie sa angajeze alt somer in decurs de 30 de zile. In acest caz, 16 agenti economici nu au respectat conditiile si au creat debite la bugetul agentiei in cuantum de 201.636 lei.
Dar societatile nu sunt singurii datornici ai AJOFM Salaj. Dna Costin ne-a declarat ca si alti salajeni, persoane fizice, au datorii catre institutie, datorii ce insumeaza 26.256 lei. Din acest cuantum, 12.307 lei reprezinta sume provenite din ajutorul de somaj acordat necuvenit pentru 122 persoane. Acestea, in timp ce primeau indemnizatia de somaj s-au angajat si nu au declarat la timp ca realizeaza venituri in baza unui contract de munca. Doua persoane trebuie sa returneze 895 lei, bani ce reprezinta prime de mobilitate, iar alte doua, 170 lei – echivalentul unor venituri de completare de 30% din ajutorul de somaj. 11 absolventi au primit la angajare, prime de incadrare, dar nu si-au pastrat locul de munca timp de un an, motiv pentru care trebuie sa de-a inapoi agentiei, in total, 3.860 lei. Si 23 de someri care au participat la cursuri de calificare profesionala au devenit datori agentiei cu 3.024 lei deoarece nu au absolvit cursul, l-au abandonat nejustificat, au acumulat mai multe absente nemotivate ori nu s-au mai prezentat la curs desi agentia platise deja furnizorilor cursurile pentru calificare.
Totalul datoriilor, mai vechi sau mai noi, depaseste 317.000 lei. Pentru a recupera acesti bani “se trimit somatii, apoi se fac titluri executorii, iar daca agentii economici nu-si platesc nici asa datoriile, se face poprire bancara (se inchid conturile). In cazuri extreme se poate ajunge pana la sechestru”, a declarat Costin.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut