Tema aleasa in acest an de Organizatia Mondiala a Sanatatii pentru marcarea Zilei Mondiale Fara Tutun este „Arata adevarul. Imaginile de avertizare salveaza vieti”. Tutunul reprezinta principala cauza de deces in randul populatiei. Fumul de tigara contine peste 4000 de substante chimice, dintre care 300 sunt toxice pentru organism, iar 43 sunt cancerigene. Cele mai toxice sunt nicotina, aceasta fiind substanta responsabila de dependenta fizica a organismului prin stimularea sistemului nervos, gudronul – substanta cu puternic efect cancerigen, monoxidul de carbon determina reducerea cantitatii de oxigen necesara pentru oxigenarea sangelui ducand la afectarea arterelor si inimii.
Potrivit unor studii recente, rata mortalitatii in randul fumatorilor este de 2-3 ori mai mare decat in randul nefumatorilor ceea ce inseamna ca 1/2 dintre fumatori vor deceda in cele din urma, ca rezultat al fumatului. Fumatul provoaca 90% din decesele produse prin cancer pulmonar, 25% din decesele provocate de boli cardio-vasculare; riscul unui atac de cord este mai mare de 2-3 ori decat la nefumatori, alte boli cardiovasculare: hipertensiune arteriala, tulburari de ritm cardiac, infarct miocardic, cardiopatie ischemica, accidente vasculare cerebrale. Mai mult de 5 milioane de oameni mor anual din cauza efectelor tutunului, acesta fiind singurul produs legal care ucide, cu liberul consintamant, al consumatorului.
Pentru a marca aceasta zi, Directia de Sanatate Publica Salaj, in colaborare cu CPECA Salaj si Crucea Rosie – Filiala Salaj organizeaza o serie de activitati de prevenire a consumului de tutun in scoli si licee, concursuri tematice, dar si activitati stradale, prin distribuire de pliante catre populatie.