30 de kilometri de autostradă deschiși în 2021

În România au fost deschise anul trecut două segmente de autostradă, în lungime totală de circa 30 de kilometri.

În noiembrie 2021 s-a deschis lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, cu o lungime de 24,3 km, alături de care a devenit funcțional încă un kilometru și jumătate din lotul 1, care nu putea fi folosit în absența lotului 2. O lună mai târziu, s-a deschis o bucată din Autostrada A3. E vorba despre lotul 1 al traseului Târgu Mureș – Ogra ( de la Târgu Mureș la Ungheni), cu o lungime de 4,5 kilometri.

O hartă a autostrăzilor și drumurilor expres din țară aflate în lucru sau deschise anul trecut a fost realizată de 130km.ro, un site care prezintă informații la zi despre proiectele de autostrăzi din România.

sursa foto:130km.ro

Potrivit unui grafic realizat de 130km.ro, cei mai mulți kilometri de autostradă s-au dat în folosință în anul 2012 (144 kilometri), iar cei mai puțini în 2017 (15 kilometri).

sursa foto:130km.ro

Cum stau lucrurile pe Autostrada A3: București – Borș

Potrivit sursei citate, primul tronson, București – Ploiești (65,2 km), este deschis integral circulației. Pe următorul tronson, de la Ploiești la Brașov, este deschis circulației traseul Râșnov – Cristian (6,3 km).

Tronsonul Brașov – Târgu Mureș este eliminat din planurile guvernului, scrie 130km.ro, acesta fiind înlocuit cu traseul Sebeș – Turda de pe autostrada A10. Pe lotul de la Târgu Mureș la Gilău, sunt deschise tronsoanele Târgu Mureș – Ungheni (4,5 km); Ungheni – Ogra (10,1 km); Ogra – Iernut (3,6 km); Iernut – Chețani (17,9 km); Câmpia Turzii – Gilău (51,7 km). Pentru tronsonul Chețani – Câmpia Turzii (15,7 km), contractul a fost reziliat în martie 2021, licitația fiind reluată.

Pe tronsonul Gilău – Borș, e deschis segmentul Gilău – Nădășelu (9,5 km). Bucata Nădășelu – Mihăiești (16,8 km) este în lucru, având termen de deschidere anul 2023. Tot în lucru, cu termen de deschidere anul viitor, sunt și sectoarele Mihăiești – Zimbor (13,3 km) și Zimbor – Poarta Sălajului (13,3 km).

Loturile Poarta Sălajului – Zalău (15,14 km) și Zalău – Nușfalău (25,84 km) sunt în curs de licitare. Bucata Nușfalău – Suplacu de Barcău (13,6 km) este în lucru, având ca teren de deschidere anul în curs. Pentru sectorul Suplacu de Barcău – Chiribiș (26,4 km) a fost desemnat constructorul. De la Chiribiș la Biharia (28,9 km) se lucrează, termenul de finalizare fiind anul acesta, iar sectorul Biharia – Borș (5,4 km) este deschis circulației.

https://130km.ro/

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut