28 februarie, termen pentru înregistrarea în SGR a producătorilor, importatorilor și comercianților de băuturi

  • Producătorii, importatorii și comercianții de băuturi trebuie să se înregistreze în baza de date a sistemului garanție-returnare, pe baza căruia consumatorii vor putea aduce la magazine, din toamnă, recipiente de plastic, sticlă sau metal.

RetuRO – Sistemul Garanție Returnare va începe din toamna acestui an. Potrivit legii, obligația producătorilor, importatorilor și comercianților de înregistrare în sistem este precizată în Hotărârea de Guvern nr. 1074/2021. Se poate face pe site-ul www.returosgr.ro, până la finele lunii februarie 2023.

Această obligație de înregistrare în SGR se adresează societăților comerciale din România care au calitatea de producători, importatori sau comercianți de produse din categoriile apă îmbuteliată, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu, cu dimensiuni între 0,1 l și 3 litri, precum și companiile din industria ospitalității care comercializează aceste produse.

Aceste firme se vor înregistra online în baza de date a sistemului, neînregistrarea în baza de date operată de către administratorul SGR atragând după sine o amendă între 20.000 și 40.000 lei, se arată în informarea RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A.

La ce folosește Sistemul de Garanție-Returnare

Sistemul de Garanție-Returnare (SGR) este conceput pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință pentru a fi reciclate, contribuind în acest fel la creșterea cantității și a calității materialelor colectate pentru reciclare, potrivit inițiatorilor proiectului.

SGR va deveni funcțional începând cu 30 noiembrie 2023, iar consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. Clienții de pe întreg teritoriul României vor plăti o garanție de 0,50 lei atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv.

După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți în cadrul magazinelor. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Procesul de înregistrare al firmelor în aplicația on-line ar urma să fie finalizat în 28 februarie.

Obligații pentru comercianții de băuturi

Comercianții de băuturi, precum și companiile care activează în domeniul ospitalității (HoReCa), vor fi responsabili să se asigure că băuturile pe care le vând pe piața românească provin de la un producător înregistrat în SGR și vor percepe o garanție de 0,50 RON la vânzarea fiecărei sticle de băuturi.

De asemenea, comercianții  trebuie să organizeze puncte de returnare a ambalajelor de băuturi, în cadrul cărora  să ofere serviciul de preluare a ambalajelor și returnare a garanției către consumatori.

Este considerat comerciant în scopul SGR orice persoană juridică care desfășoară activităţi de comercializare a produselor în ambalaje SGR către consumatorii finali, inclusiv activități din industria hotelieră, a serviciilor alimentare, unităţi care organizează evenimente, pregătesc şi servesc alimente şi băuturi.

RetuRO Sistem Garanție Returnare S.A. (www.returosgr.ro) a fost creat de un consorțiu de trei acționari privați: Asociația Berarii României pentru Mediu, Asociația Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate și Asociația Retailerilor pentru Mediu. Acestor trei se adaugă un acționar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *