„In orice domeniu, pentru a avea succes, cel mai important factor este resursa umana”, a apreciat presedintele Consiliului Judetean, Tiberiu Marc,explicand, astfel, si ideea de la care a pornit organizarea a premiilor “Salajul merita si mai mult”, care au inceput marti cu seara dedicata excelentei in educatie. Chiar daca titlul premiilor este aproape identic cu sloganul partidului condus, in Salaj, de presedintele CJS, manifestarea in sine nu a parut a avea nici un fel de incarcatura politica, fiind una simpla si originala, cel putin din punctul de vedere al desemnarii premiantilor – considerati valori reprezentative pentru invatamantul salajean. Astfel, pe langa “obisnuitii” premierilor din lumea scolii, de atentia Consiliului Judetean au beneficiat si trei copii cu dizabilitati, recompensati pentru efortul lor de a-si depasi conditia. Este vorba despre Ligia Tamas, Vasile Parno si Paul Runcan, toti trei de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva „Speranta” Zalau. N-au fost uitati nici dascalii care incearca sa-i faca pe acesti copii sa nu se simta izolati de restul lumii: Ioana Narcisa si Mariana Faur de la Centrul Scolar pentru Educatie Incluziva Simleu Silvaniei si Mariana Barnutiu de la „Speranta”.
Dintre olimpicii invatamantului de masa, pentru premierea de marti au fost selectati primii trei (ca valoare a rezultatelor obtinute in anul scolar trecut) de la liceu, respectiv de la gimnaziu. La liceu, premiu au primit Catalin {urcas, de la Colegiul National „Simion Barnutiu” Simleu Silvaniei, detinator al mai multor premii la concursuri nationale si internationale de matematica; Claudia Pop, Colegiul National „Silvania” Zalau, pentru premiile obtinute de ea la olimpiada nationala si internationala „Stiinte pentru juniori”; si Sergiu Ivan, de la Colegiul Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” Zalau, pentru premiul obtinut de el la Festivalul Stiintei. La gimnaziu, Consiliul Judetean i-a premiat pe Andrada Putina, de la Scoala „Mihai Eminescu” Zalau, cu rezultate bune la concursurile de limba si literatura romana; Adina Pop, de la Grupul Scolar „Ioachim Pop” Ileanda, premianta la faza nationala a Concursului „Stiinte pentru Juniori”; si Horea Muresan, de la Scoala „Mihai Eminescu”, pentru rezultatele obtinute de acesta la concursurile de chimie.
O alta categorie de premiati au fost elevi din cadrul Consiliului Judetean al Elevilor (CJE), care s-au remarcat prin implicarea lor in problemele comunitatii sau prin rezulate bune la diverse concursuri de proiecte. Este vorba despre Madalina Petrean, eleva la API si actuala presedinta a CJE, Carmen Dobocan, fosta presedinta, Sergiu Nicoara, de la CNS, si Vlad Dragan de la Scoala „Silvania” din Simleu (impreuna cu profesoara Mariana Ghilea).
Toti copiii premiati au primit din partea Consiliului Judetean, pe langa placheta acestei prime editii a premiilor „Salajul merita si mai mult”, si un plic in care … Mosul le-a lasat cate 150 de lei. De aceleasi recompense au beneficiat si profesorii care i-au pregatit: Cristina Pop si Mariana Meleg de la Scoala „Mihai Eminescu”, Liliana Vascan si Delia Popan de la Grupul Scolar „Ioachim Pop”, Sorina Haiduc, Colegiul National „Simion Barnutiu” Simleu, Florica Sas, Carmen Bodea si Dorina Pop, de la CNS, si Maria Pop, API (aceasta din urma pentru organizarea si coordonarea primei editii a Festivalului Stiintei).
Aseara, a venit randul oamenilor de cultura ai Salajului sa aiba parte de acelasi „tratament”. Astazi, Consiliul Judetean ii va premia de cei mai buni sportivi ai Salajului, prima editie a acestori premii incheindu-se maine cu o seara dedicata partenerilor socio-economici. Tiberiu Marc ne-a asigurat, insa, ca manifestarea va avea continuitate in timp, aceasta prima editie fiind doar inceputul demersului de incurajare a excelentei. „n orice domeniu.