noiembrie 29, 2022

240 de elevi din comunele salajene – beneficiari ai proiectului ‘Descopera orasul Simleu Silvaniei!’

Concomitent cu finalizarea anului scolar 2018-2019 s-a incheiat si prima etapa a proiectului "Descopera orasul Simleu Silvaniei!" dedicat elevilor din mediul rural.
Beneficiari au fost 240 de elevi salajeni din comunele Hida, Galgau, Virsolt, Halmasd, Romanasi, Valcau de Jos, Lozna, Benesat, Napradea, Babeni si Maeriste, care au vizitat oraselul de la Poalele Magurii.
"Cei 240 de elevi care, impreuna cu invatatorii si profesorii lor, au devenit partenerii nostri in proiect, au descoperit istoria, cultura si viata economica al celui mai frumos oras al Salajului – Simleu Silvaniei. Le multumim tuturor participantilor pentru implicare, de la micii nostri vizitatori la directorii de scoli si, in special, primariilor comunelor Hida, Galgau, Virsolt, Romanasi, Valcau de Jos, Lozna, Benesat, Napradea, Babeni si Maeriste, fara sprijinul carora nu am fi putut realizam excursiile", scriu promotorii de la Salajenii Conteaza, pe pagina lor de facebook.
Proiectul "Descopera orasul Simleu Silvaniei!" a pornit de la ideea ca, inainte de a descoperi lumea larga, este nevoie sa ne cunoastem locurile natale, radacinile trecutului care sa ne dea forta de a ne construi viitorul oriunde in lumea larga. Orasul Simleu Silvaniei are forta unui blazon istoric pe care fiecare salajean poate sa-l poarte cu mandrie oriunde s-ar duce.
Elevii din mediul rural au facut excursii de o zi in Simleu Silvaniei, au avut posibilitatea sa afle despre trecutul nostru antic, trecand prin perioada de glorie a epocii medievale marcata de puternica familie nobiliara a Bathorestilor, sa inteleaga mecanismele cumplite care au dus la cea mai neagra pata a istoriei umanitatii – Holocaustul, dar si sa cunoasca actualitatea vietii cultural-economice a Salajului, prin vizitarea a doua branduri recunoscute la nivel international: Podgoriile Silvania si Fabrica de mobila Simex.
Astfel, elevii din satele salajene au vizitat: Cetatea Bathory, Sinagoga care gazduieste Muzeul Holocaustului, Biserica Romano-Catolica unde a fost botezat regele Poloniei – Stefanus Bathory, Statuia lui Iuliu Maniu din centrul orasului, casa in care s-a nascut Iuliu Maniu, Parcul Central unde este amplasata copia Sfintei Treimi – cea care a protejat simleuanii de ciuma, Bustul lui Corneliu Coposu, precum si Copacul Prieteniei Israel-Romania; au vizitat pivnitele Podgoriilor Silvania aflate la 60 de metri sub pamant si au invatat cum se face cel mai bun vin spumant romanesc. La final, elevii salajeni au cunoscut intregul proces de fabricare a mobilei de lux Simex – brand cunoscut la nivel international.
Un real sprijin a fost oferit de Primaria orasului Simleu Silvaniei prin edilul Septimiu Catalin {urcas, de catre Centrul National de Informare si Promovare Turistica Simleu Silvaniei prin managerul Daniel Stejeran si nu in ultimul rand de proprietarul Fabricii de Mobila Simex, Dumitru Blaga.
De asemenea, aceste excursii de promovare a ceea ce avem mai bun in Salaj au necesitat efortul sustinut al voluntarilor din proiect, cei care au facut ca lucrurile sa se intample asa cum trebuie, pentru a oferi elevilor o zi de neuitat in simleu Silvaniei: Lavinia Berar, Elena Trif Cocoru, Roxana Deac, Simina Selesi de la CNIPT Simleu Silvaniei, Roxana Moldovan de la Muzeul Holocaustului, Ilona Cuni Fazakas de la Biserica Greco-Catolica, Cornelica Bosca si Dora Man de la Podgoriile Silvania, Cosmin Man si Kun Adrian de la Fabrica de Mobila Simex.
Deputatul Lucian Bode, presedintele PNL Salaj si presedintele Asociatiei Salajenii Conteaza transmite:
"Prin proiectul derulat de Asociatia Salajenii Conteaza am reusit sa ajungem la 240 de elevi din tot judetul, care au experimentat cunoasterea orasului de langa noi – din punct de vedere istoric, cultural, economic. Totodata, noi, ca organizatori, am avut posibilitatea sa cunoastem direct produsul scolii salajene si pot sa spun ca elevii care au participat la excursiile noastre sunt exceptionali. Prin modul in care s-au prezentat, prin interesul fata de istorie, geografie, fata de procesele tehnologice cu care au luat contact, prin receptivitatea de care au dat dovada, mi-au inspirat incredere in generatiile care vin de pe bancile scolii. Le multumesc pentru asta si le spun un singur lucru: sunt mandru de voi, de profesorii vostri si de parintii vostri. Succesul acestor excursii ne obliga sa nu incheiem aici, ci sa continuam si in anul scolar viitor" – informeaza deputatul Lucian Bode, presedintele PNL Salaj si presedintele Asociatiei Salajenii Conteaza.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *