septembrie 30, 2023

24 martie – Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei

0

Tuberculoza este o boala grava, infecto-contagioasa, produsa de bacilul Koch. Boala poate afecta oricare din partile corpului, dar cea mai frecventa localizare este la nivelul plamanului. Principala sursa de transmitere este cea aeriana si mai rar cea digestiva. Sursa principala o constituie omul bolnav cu tuberculoza pulmonara, care elimina bacilii tuberculosi, cel mai frecvent prin tuse sau stranut. O alta sursa de transmitere este animalul bolnav, care poate transmite boala prin laptele netratat termic corespunzator.
Simptomele tuberculozei: tuse persistenta cu o durata mai mare de 3 saptamani; pierderea in greutate; oboseala; lipsa poftei de mancare; febra; transpiratii nocturne; greutate an respiratie (dispnee); uneori poate aparea expectoratie cu sange. Persistenta acestor simptome trebuie sa alarmeze pacientul sa se prezinte de urgenta la medic! Tratamentul tuberculozei dureaza de regula 6-8 luni, insa durata se poate modifica in functie de gravitate si localizare. Tratamentul este obligatoriu si GRATUIT, inclusiv pentru persoanele neasigurate.
In judetul Salaj, in anul 2007, s-au inregistrat 202 cazuri de bolnavi noi inregistrati, iar in 2008 erau 193 de bolnavi noi inregistrati, cifre care situeaza judetul in randul judetelor cu o incidenta constant sub media pe tara. Tuberculoza tratata la timp si corect se vindeca!

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut