septembrie 30, 2023

2009 va fi un an optim din punct de vedere meteorologic

0

Anul 2009 va fi unul “aproape optim din punct de vedere meteorologic”, cu precipitatii foarte aproape de valorile medii multianulale, existand insa posibilitatea ca, in vara, in unele zone sa apara seceta. Directorul Agentiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a prezentat, luni, cu ocazia Zilei mondiale a meteorologiei o prognoza meteo “orientativa” pentru o perioada de sase luni.
Din punct de vedere al precipitatiilor, Sandu a exclus posibilitatea unor inundatii cu urmari semnificative. Potrivit acestuia, cantitatile de precipitatii care vor cadea se vor situa aproape de valorile medii multianuale, in unele cazuri fiind chiar mai mici decat acestea, fapt care ar putea genera seceta. In aprilie, meteorologii au prognozat o cantitate medie de precipitatii de 40-60 de litri pe metru patrat “in limite normale”. “Asta nu inseamna ca acolo, unde avem peste limita nu pot fi inundatii pe raurile mici, acestea nu pot fi prognozate cu atat de mult in avans”, a spus Sandu. Nici lunile mai si iunie nu vor aduce precipitatii in cantitati “iesite din comun”, a aratat Sandu, contrazicand unele informatii de presa conform carora, din cauza temperaturilor foarte scazute asteptate in mai, culturile de pomi ar putea fi distruse. “Nici vorba”, a spus directorul ANM.
In ceea ce priveste lunile iulie si august, directorul ANM a aratat ca acestea vor fi perioade cu precipitatii in cantitati mici, manifestandu-si speranta ca din acest punct de vedere, prognoza sa nu se indeplineasca. “Sper sa nu se realizeze prognoza aceasta. In iulie si august, temperaturile sunt usor sub norma si pe anumite suprafete, simularea noastra arata ca va fi seceta”, a spus Sandu. Acesta a atras atentia reprezentantilor Ministerului Agriculturii asupra importantei prognozei agrometeorologice, spunand ca aceasta trebuie sa ajunga saptamanal la Agentia Nationala de Imbunatatiri Funciare (ANIF).
“Am primit un telefon zilele trecute de la ANIFsi mi s-a cerut o harta. Nu asa se face. Dupa parearea mea, hartile agrometeorologice ar trebui sa ajunga saptamanal la ANIF, pentru ca cei de acolo sa stie ce au de facut”, a sustinut Sandu. El a tinut din nou sa arate ca prognoza pentru sase luni este una care nu se vrea exacta, afirmand ca nici cele mai mari institute de meteorologie din lume nu pot da prognoze in detaliu pentru mai mult de zece zile. In incheierea prezentarii sale, acesta a afirmat ca anul 2009 se asteapta sa fie unul “extrem de bun” pentru culturile de grau, insa nu la fel de bun pentru cele de porumb.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut