Pensionarii nu mai primesc bani in locul tichetelor de calatorie neutilizate
Pensionarii nu vor mai beneficia de compensarea in bani pentru tichetele de calatorie pe calea ferata neutilizate in anul 2008. Printr-o Ordonanta de Urgenta data de guvern la finele anului trecut, potrivit declaratiei domnului Filonas Chis – directorul executiv al Casei Judetene de Pensii Salaj, s-a stabilit neacordarea compensarii. La baza acestei decizii stau, printre altele, presiunile si riscurile determinate de evolutia economica, necesitatea reducerii inflatiei si adoptarea unei politici de restrangere a cheltuielilor bugetare. Pensionarii din sistemul asigurarilor sociale de stat, din sistemul de pensii si asigurari sociale pentru agricultori, precum si pensionarii din celelalte sisteme proprii de asigurari sociale beneficiaza anual de sase calatorii simple cu reducere de 50% din tariful stabilit pentru calatoriile cu trenuri personale, accelerate ori rapide. Beneficiarii de pensii acordate in baza unor legi speciale primesc tichete de calatorie gratuite.
S-a majorat ajutorul pentru deces
Cuantumul ajutorului pentru deces este mai mare in 2009, astfel ca se acorda 1702 lei in cazul decesului asiguratului sau pensionarului, fata de 1550 in 2008, iar pentru decesul unui membru al familiei asiguratului sau pensionarului, suma acordata este de 851 lei, anul trecut fiind 775 lei.
Actul normativ adoptat in 30 decembrie, prevede ca valoarea punctului de pensie, incepand cu data de 1 ianuarie 2009, este de 697,5 lei.
Indemnizatia pentru insotitor, in cazul pensionarilor de invaliditate incadrati in gradul I de invaliditate, va fi in suma fixa de 500 lei, la fel ca in 2008.
Noile contributii la asigurarile sociale
Pentru acest an, cotele de contributie de asigurari sociale in cazul CAS-ului s-au stabilit la 28% pentru conditii normale de munca, din care 9,5% este cota datorata de angajati si 18,5% cea datorata de angajatori. Pentru conditiile deosebite de munca contributia este de 33%, din care 9,5% este cota individuala, iar restul revine angajatorilor. In cazul conditiilor speciale, cota este 38%, din care 28,5% este datorata de angajatori.
In cota de contributie individuala de asigurari sociale (9,5%) este inclusa si cota de 2,5% aferenta fondurilor de pensii administrate privat.
Noile procentaje se aplica incepand cu veniturile aferente lunii ianuarie 2009. Baza lunara de calcul a contributiilor de asigurari sociale o constituie venitul brut realizat lunar de catre asigurati.
Pentru asigurarile de sanatate (CASS), din salariul angajatului se va retine 5,5%, iar angajatorii vor contribui cu 5,2%.
La bugetul de somaj, atat asiguratii cat si angajatorii vor participa cu cate 0,5 procente. Contributia datorata de catre persoanele asigurate in baza contractului de asigurare pentru somaj este de 1%, iar cea datorata de angajator la Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale este de 0,25%.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut