Francofonia inseamna o limba, o mare cultura si, negresit, un mod de a fi sau un mod de a te situa in lume. Limba franceza a fost cateva secole o limba universala. Azi este vorbita de cateva sute de milioane de persoane, pe toate continentele. Ea joaca un rol impotant in lume pentru ca are in spate un model cultural elevat, contribuind la formarea noastra intelectuala.
Saptamana Mondiala a Francofoniei este sarbatorita de toti cei ce au in comun utilizarea LIMBII FRANCEZE, limba ce este considerata ca fiind purtatoarea unui sistem de valori, liantul unui vast spatiu de dialog si cooperare, cunoastere si progres, libertate si democratie, solidaritate si schimburi economice si culturale. Limba franceza este una din cele doua limbi de lucru ale O.N.U.
In spatiul European cei mai multi francofoni se afla in Franta, Belgia, Elvetia si Luxemburg, tari in care isi au sediul practic toate institutiile Uniunii Europene. Cele mai mari orase francofone ale planetei -Paris, Montreal, Geneva – sunt cunoscute in toata lumea pentru dinamismul si cosmopolitismul lor, precum si pentru calitatea remarcabila a vietii locuitorilor lor.
Pentru romani, limba franceza a fost – incepand din sec. al XIII-lea- limba preferata a vechii aristocratii ce o alesese ca mijloc de comunicare internationala. Sa nu uitam ca influenta franceza in tara noastra este vizibila nu numai in ceea ce priveste studiul si utilizarea limbii franceze, ci si in ceea ce priveste adoptarea a numeroase idei, practice, moduri de gandire si actiune, obiceiuri si traditii specifice Frantei, modelandu-i si sensibilizandu-i pe romani.
Si astazi, dupa trei secole, limba franceza mai are inca statutul unei limbi privilegiate, intrucat ea a fost si mai este cea mai iubita dintre limbile straine invatate in scoala. Desi se studiaza in scoala doar din clasa a V-a, limba franceza va exista prin vorbitorii sai. In conditiile acuale, cand Europa se deschide tuturor, se simte nevoia, mai mult ca oricand, de a capta interesul elevilor nostri spre studiul limbii franceze, formandu-le competente si performante de comunicare. Profesorii si elevii din scoala noastra marcheaza, in fiecare an, aceasta zi de sarbatoare a limbii franceze prin activitati specifice: recitari, cantece, concursuri, seri distractive, dezbateri, intalniri cu personalitati etc.