20 de patroni amendati pentru munca la negru

Peste 200 de controale in trei luni
In primul trimestru al acestui an, inspectorii muncii au avut mai mult de lucru decat in aceeasi perioada a anului trecut, in sensul ca au constatat mai multe nereguli la patronii salajeni. Stresati ori speriati de criza, acestia au cam uitat sa respecte legea. Potrivit datelor primite de la Daniela Biris, inspectorul sef al ITM Salaj, in ceea ce priveste relatiile de munca, in primele trei luni au fost controlati 348 de angajatori, tot atatia ca anul trecut, insa numarul celor “mustrati” s-a dublat. Daca in 2008 au fost sanctionati 88 de angajatori, in acest an au fost 172. Implicit, si numarul sanctiunilor contraventionale a crescut, de la 114 in primul trimestru al anului trecut, la 226 in acest an, valoarea amenzilor aplicate ajungand la 122.500 lei.
Pana la finele primului trimestru din 2009, inspectorii au efectuat 224 de controale pentru depistarea cazurilor de munca fara forme legale. La 20 de patroni au gasit 36 de persoane care munceau la negru, angajatorii fiind sanctionati cu amenzi in valoare totala de 54.000 lei. Din totalul celor care nu aveau un contract de munca incheiat, 14 erau femei. Dupa ce au fost “prinsi”, angajatorii au incheiat contracte individuale de munca pentru 28 de persoane, in urma masurilor dispuse de catre inspectori.
Controalele au fost efectuate cu preponderenta in domeniile cu incidenta majora, cum ar fi industria textila, constructii, prestari servicii, industria lemnului, industria alimentara si panificatie. S-a constatat ca aceasta forma de munca se manifesta indeosebi in constructii, confectii metalice si activitati comerciale.
Printre firmele care au fost sanctionate pentru munca la negru se numara Gal Trans SRL Zalau (7 persoane), Oti Mod SRL Chiesd (6 persoane), Kyracom SRL Cehu Silvaniei (2 persoane), Alex Cab. SRL Sincraiu Almasului (2 persoane), Hermes Trade SRL Zalau (2 persoane) etc.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *