septembrie 24, 2023

Ziua Instituţiei Prefectului este sărbătorită în fiecare an la 2 aprilie, dată la care, în anul 1864, a fost instituită, prin lege, noţiunea de “prefect”, la vremea respectivă prefectul fiind “cap al administraţiunei judeţene ”, care “dirigă toate lucrările acestei administraţiuni şi execută hotărârile consiliului judeţean”.

De-a lungul timpului, instituţia a suferit numeroase transformări, având însă mereu un rol important în dezvoltarea României, atât din punct de vedere economic, cât şi cultural şi social.

În prezent, prefectul este reprezentantul Guvernului pe plan local, conduce serviciile publice deconcentrate ale ministerelor și ale celorlalte organe ale administrației publice centrale din unitățile administrativ-teritoriale, asigură conducerea comitetelor județene pentru situații de urgență şi asigură verificarea legalității actelor administrative ale autorităților administrației publice locale și poate ataca în fața instanței de contencios administrativ actele acestora pe care le consideră ilegale.

“La ceas aniversar, se cuvine să mulţumesc, în primul rând, tuturor colegilor mei din cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj, alături de care, încercăm, zi de zi, să facem tot ce ne stă în putinţă pentru sluji interesele cetăţeanului şi pentru a pune în practică programul de guvernare, având ca obiectiv principal respectarea legii.

În acelaşi context, vreau să să mulţumesc pentru sprijin şi colaborare tuturor structurilor judeţene din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale şi instituţiilor de stat sau private, care ne sunt alături în activitatea cotidiană.

Nu în ultimul rând, mulţumirile se îndreaptă şi spre conducerea Ministerului Afacerilor Interne, care a fost mereu alături de instituţia noastră, în proiectele şi activitatea pe care o desfăşurăm. La mulţi ani!”, spune Dari Toma, prefectul judeţului Sălaj.

Ministrul de Interne: Prefecții trebuie să fie oameni profesioniști, pregătiți și implicați

“În calitate de reprezentanți ai Guvernului în teritoriu și de garanți ai respectării legii și a ordinii publice la nivel de județ, prefecții sunt întotdeauna primul răspuns al autorității de stat atunci când comunitățile se confruntă cu probleme deosebite și primii către care se îndreaptă speranțele și așteptările oamenilor.

De aceea, este esențial ca în aceste funcții de demnitate publică să avem oameni profesioniști, pregătiți și implicați, cu o viziune bine definită asupra nevoilor actuale și viitoare ale comunităților pe care cu onoare le deservesc și le reprezintă.

Doar așa putem vorbi de o administrație publică modernă și performantă, capabilă să îmbrățișeze concepte noi, să pună în aplicare angajamentele de țară asumate și să continue parcursul european al României de astăzi.

Le doresc prefecților, subprefecților și angajaților instituțiilor prefectului putere de muncă și să nu se abată niciodată de la nobila misiune care le-a fost încredințată”,a fost mesajul transmis de ministrul de Interne, cu ocazia Zilei Instituţiei Prefectului.

1 thought on “2 Aprilie – Ziua Instituţiei Prefectului

  1. Românii comemorează la 2 aprilie masacrul de la Fântâna Albă, a doua zi de paște 1942. Atunci grănicerii ucri au împușcat 3.000 români, femei, bărbați copii. Cu excepția Adevărului, toată mass-media românească a făcut ieri ciocu mic !

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut