februarie 9, 2023

2.850 de romani sunt retinuti in prezent in Italia

Un milion de romani se afla in prezent in Italia, dintre acestia 2.850 fiind in prezent retinuti, iar in primele doua saptamani ale lui 2009, pentru 30 de romani au fost semnate acte de indepartare de pe teritoriul italian, potrivit unor statistici oficiale obtinute de MEDIAFAX.
In perioada 1-16 ianuarie 2009, in baza Decretului Legislativ 32 din 28 februarie 2008, prefectii italieni au semnat actele de indepartare din teritoriul national italian pentru un numar de 30 de cetateni romani. Dintre acestia, unul a fost trimis cu avionul in tara de origine imediat dupa semnarea documentului, din motive imperative de siguranta publica.
Alti 17 au fost vizati de decizii cu termene de 10, 20 sau 30 de zile pentru a parasi voluntar teritoriul national italian. In primele 16 zile ale acestui an, 12 romani au fost inclusi in Centre de Identificare si Expulzare (CIE).
In baza Legii 249 din 29 decembrie 2007, continand “Masuri urgente in materie de expulzari si indepartari pentru terorism si pentru motive imperative de siguranta publica”, in perioada 1 ianuarie – 22 februarie 2008, au fost indepartati din teritoriul italian 30 de cetateni romani.
In perioada 2 martie – 31decembrie 2008, in baza Decretului legislativ 32 din 28 februarie 2008, prefectii competenti au semnat decrete de indepartare din teritoriu national italian pentru 761 cetateni romani. Dintre acestia, 218 au fost vizati de motive de ordine sau de siguranta publica si incetarea conditiilor cerute sederii (au obligatia sa paraseasca “voluntar” teritoriul italian in termene de 10, 20 sau 30 de zile de la data la care le-a fost notificata masura). In cazul altor 98 dintre cei 761, au fost invocate motive imperative de siguranta publica. Ei au fost trimisi imediat cu avionul in tara de origine, contravaloarea transportului fiind suportata de statul italian. Alti 445 au fost vizati pentru motive imperative de siguranta publica, precum si motive de ordine publica si de siguranta publica. Destinatarii decretelor sunt introdusi in Centre de Identificare si Expulzare, urmand a fi trimisi in Romania dupa primirea autorizatiei necesare din partea autoritatii judecatoresti italiene.
Potrivit unor statistici pe baza datelor comunicate de MAI italian, pana la 31 decembrie 2007, 86 de romani au fost vizati de decrete executabile in termen de 10, 30 sau 31 de zile. Alti 82 de romani au fost vizati de decrete executabile in regim de urgenta. Uneia dintre aceste persoane i-a fost amanata trimiterea in Romania, pentru continuarea unor cercetari de catre procurorul local. Alti 46 de romani au fost vizati de decrete cu caracter de urgenta, dar neexecutabile imediat.
Potrivit unor statistici oficiale in ceea ce priveste cooperarea politieneasca, in Italia sunt trei atasati de afaceri interne romani, dintre care doi la Roma si unul la Milano. In Romania sunt patru ofiteri de legatura italieni, dintre care doi ofiteri de legatura INTERPOL Roma pe langa Ambasada Republicii Italiene la Bucuresti si doi ofiteri de legatura pe langa Centrul SECI.
Cooperarea operativa romano-italiana dintre fortele de politie pentru combaterea fenomenului criminalitatii comise in Italia de unii cetateni romani s-a materializat printr-un numar de sase misiuni operative: doua in cadrul proiectului ITA.RO, doua Task-Force-uri si o misiune in baza Intelegerii privind patrulele mixte la frontiera si o misiune in baza Memorandumului semnat la 9 octombrie 2008, cu ocazia Summit-ului interguvernamental, la nivel inalt, romano-italian, la care a participat un numar 62 de reprezentanti MAI.
Pe parcursul anului 2008, politistii romani au participat la peste 1.100 de actiuni operative in urma carora au fost arestati un numar de 262 romani si au fost cercetati in stare de libertate 306 cetateni romani. Statisticile pe ultimii trei ani privind cetatenii romani victime in Italia arata ca in 2007, au fost notificate Ambasadei Romaniei la Roma 157 decese, din care 104 din alte cauze decat cele naturale si 41 ca urmare a unor accidente de munca. In anul 2008, au fost notificate Ambasadei Romaniei la Roma 144 decese, din care 65 din alte cauze decat naturale si 312 cazuri de violenta cu victime cetateni romani.
In anul 2009, au fost notificate Ambasadei 15 decese, din care 6 din alte cauze decat cele naturale si 9 cazuri de violenta cu victime cetateni romani. Pe de alta parte, in anul 2007, au fost semnalate de catre Politia italiana un numar de 47.425 de infractiuni cu presupusi autori romani, dintre care 45 de omoruri calificate, 109 tentative de omor, 1872 vatamari, 397 violente sexuale, 16.558 furturi si 1723 talharii.
Anul acesta, potrivit acelorasi statistici, au fost arestati 234 de romani de Politia din Roma, din totalul de 770 de straini retinuti. Doisprezece straini au fost arestati pentru agresiuni sexuale, dintre care sase romani, un croat, un albanez, un polonez, un bulgar, un senegalez si un tanzanian. Pe de alta parte, in Romania, sunt cercetati in prezent 214 cetateni italieni, din care 84 pentru infractiuni economico-financiare, 47 pentru infractiuni judiciare si 83 pentru infractiuni de alta natura.
Cooperarea judiciara romano-italiana s-a intensificat de asemenea in ultimii ani. In perioada 2008-2009, partea italiana a formulat 33 de cereri de transferare in baza Acordului bilateral privind transferul persoanelor condamnate si insotirea lor la frontiera, incheiat in 2003 intre Ministerul Justitiei din Romania si Ministerul Justitiei din Republica Italiana. Opt persoane au fost transferate deja, 8 a fost liberati conditionat de catre autoritatile italiene mai inainte de a fi transferati in Romania (hotararile de transfer au fost favorabile inclusiv in aceste cazuri). Alte 17 cereri se afla in curs de solutionare (in 4 cazuri solutiile sunt favorabile, insa hotararile de transferare nu sunt definitive, iar pentru restul procedurile se afla pendinte in prima instanta pe rolul Curtii de Apel Bucuresti).
Pe langa cele 33 de cereri formulate in baza Acordului din 2003, au mai fost formulate alte 23 de cereri in baza Conventiei din 1983 (5 persoane au fost deja transferate, iar restul cererilor sunt pendinte).
In prezent, exista peste 2.850 de detinuti de cetatenie romana in inchisorile italiene, dar comunitatea romaneasca reprezinta prima colectivitate din Italia, al carei numar s-a dublat in ultimii doi ani , numarand 625.278 de rezidenti in 2008, conform ISTAT si aproximativ 1 milion conform estimarilor Caritas/Migrantes. Aceasta este urmata de comunitatea albaneza (402.000 de persoane), marocana (366.000 de persoane), chineza si ucraineana. Pe de alta parte, la 31 decembrie 2008, cetatenii italieni beneficiari ai dreptului de sedere pe teritoriul Romaniei erau in numar de 5.263. Dintre acestia 214 sunt cercetati penal.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut