Municipalitatea și consilierii nu s-au pus de acord în privința utilizării terenurilor de sport ale școlilor

Proiectul de hotărâre privind condițiile de utilizare a sălilor și terenurilor de sport din incinta școlilor din municipiu a fost scos de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Local din 27 decembrie, la cererea consilierilor PNL. Aceștia au considerat că numărul de ore alocat elevilor pentru utilizarea sălilor și terenurilor de sport ale școlilor, în afara programului, este prea mic.

Potrivt proiectului propus de administrația locală, pot beneficia, în mod gratuit, de utilizarea bazelor sportive, după orele de curs, elevii, cadrele didactice, cluburile, asociaţiile şi secţiile sportive ale unităţilor de învăţământ, cluburile şi structurile sportive subordonate Ministerului Educaţiei, Clubul Sportiv „Sport Club Municipal Zalau”, aflat în subordinea Consiliului Local. Cluburile şi secţiile sportive subordonate Ministerului Tineretului şi Sportului, inclusiv secţiile de seniori, alte cluburi sau structuri sportive afiliate la Federaţiile de specialitate sau la Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret, persoanele fizice şi juridice ar urma să achite chirie pentru utilizarea sălilor și terenurilor de sport.
Municipalitatea a stabilit că elevii unităţilor de învăţământ pot beneficia de un număr de maxim 3 ore pe săptămână, în timp ce cluburile, asociaţiile şi secţiile sportive au dreptul de a utiliza bazele sportive minim 3 ore pe zi. Cadrele didactice au dreptul de a beneficia de utilizarea gratuită a sălilor de sport 2 ore pe săptămână.
Consilierii municipali liberali au considerat că cele 3 ore săptămânale alocate elevilor sunt prea puține.

“Elevii unităților de învățământ din municipiu ar fi fost privați de posibilitatea de a practica activități sportive în sălile de sport ale școlilor la care sunt înscriși, fiind diminuate de către municipalitate numărul de ore alocate acestora de la 10 ore pe săptămână, la doar 3 ore. În schimb, Primăria Zalău, inițiatorul acestui proiect, a propus alocarea de ore suplimentare în sălile de sport pentru cluburile și asociațiile sportive, între care se numără și clubul sportiv “Sport Club Municipal” Zalău. Consilierii liberali au atras atenția asupra faptului că prevederile stipulate în proiectul de hotărâre conferă facilități doar anumitor entități, în detrimentul elevilor unităților școlare. Subliniem că toți consilierii liberali ai PNL Zalău susțin mișcarea și tot ce înseamnă activități recreativ-sportive, dar în cazul de față este necesar ca astfel facilități să se acorde echitabil pentru toate cluburile și asociațiile, prioritari fiind totuși elevii unităților de învățământ. Un alt aspect important semnalat de reprezentanții liberali din Consiliul Local a fost ca, la închirierea sălilor de sport, să aibă drept de decizie toți factorii implicați, începând de la proprietar, care este Primăria Zalău, și până la administrator, care este unitatea de învățământ, prin Consiliile de Administrație. În prezent, programul sălilor de sport se află doar în evidența Primăriei Zalău, prin Direcția de Patrimoniu”, spun consilierii locali PNL.

Aceștia au propus înființarea unei baze sportive în cadrul căreia membrii cluburilor și asociațiilor sportive, incluzând aici și SCM Zalău, să își poată desfășura orele de pregătire într-un cadru organizat

O poziție similară au avut și consilierii USR, care au venit cu un amendament la proiect, pentru ca numărul de ore alocate elevilor să fie majorat.

“Dreptul de a beneficia de utilizarea sălii de sport era de maxim 3 ore /săptămână iar orarul de utilizare urma să fie realizat de Direcția Patrimoniu pentru toate unitățile de învățământ. Această propunere de proiect dorește să vină în sprijinul secțiilor de sport din cadrul SCM Zalău, pentru a le da posibilitatea de a utiliza bazele sportive aflate în proprietatea Primăriei. Suntem de acord cu acest lucru, dar nu în detrimentul altor copii”, spune consilierul USR Gabriela Olar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *