ianuarie 28, 2023

Zalăul va avea un centru oncologic, astfel că pacienții care suferă de astfel de afecțiuni nu vor mai fi nevoiți să se deplaseze pentru tratament și investigații medicale de specialitate în județele vecine.

Proiectul administrației sălăjene în acest sens prinde contur, iar în cadrul ședinței de marți, 29 noiembrie, proiectul privind aprobarea principalilor indicatori tehnico-economici pentru acest obiectiv de investiții va fi supus votului consilierilor județeni.
“Potrivit rapoartelor privind <Starea sănătății în UE>, cancerul este recunoscut drept unul dintre principalii factori care determină decesele în blocul comunitar. Boala afectează sănătatea și viața pacientului și, totodată, grevează sistemele naționale de sănătate și de protecție socială, bugetele guvernamentale, productivitatea și creșterea economică, inclusiv sănătatea forței de muncă. Este nevoie urgentă ca sistemele de sănătate să fie mai eficiente, mai accesibile și mai performante”, precizează raportul care însoțește proiectul.
În prezent, în cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău nu sunt spații suficiente pentru a crește numărul de paturi pentru pacienții oncologici si pentru a dezvolta Secția de oncologie, în vederea oferirii unui tratament adecvat, cazurile complexe constatate fiind transferate la alte unități din țară, întârziind astfel posibilitatea luării măsurilor medicale de urgență.
“Având în vedere dificultățile întâmpinate în desfășurarea activităților medicale se impune realizarea centrului oncologic pentru a crește calitatea actului medical în diagnosticare și tratare a cazurilor oncologice. Centrul va oferi tratamente oncologice prin intermediul celor mai noi tehnologii de radioterapie care revoluționează în tratamentul cancerului. Implementarea proiectului va conduce implicit la: creșterea capacității de diagnosticare timpurie a afecțiunilor oncologice; creșterea numărului de persoane vindecate; creșterea numărului de persoane care au acces la tehnologii moderne de tratare a afecțiunilor oncologice; creșterea numărului locurilor de muncă; dezvoltarea infrastructurii de sănătate publică la nivel local”, spune administrația județeană.
Clădirea pe care intenționează să o construiască în viitorul apropiat Consiliul Județean Sălaj va dispune de toate instalaţiile, dotările şi utilităţile necesare desfăşurării normale a activităţilor specifice unui centru oncologic. Totodată, dotările care se vor achiziţiona prin proiectul propus vor permite dezvoltarea unei infrastructuri moderne de sănătate, cu posibilitatea de dezvoltare a unor proiecte de cercetare în domeniu.
Construcția, compusă din 3 aripi, ar urma să fie amplasată paralel cu corpul C3 al Spitalului Județean de Urgență Zalău, pe o suprafață construită de 1.260 mp, va avea 4 etaje și va dispune de 110 de paturi
care vor deservi bolnavii de cancer din întreaga regiune.
Spitalizarea se va putea realiza în regim continuu sau de zi, permițând fiecărui pacient să beneficieze de timpul minim de spitalizare necesar diagnosticării și tratării afecțiunilor sale. Unitatea va include spații pentru oncologie medicală, specialități conexe zonei de oncologie, chimioterapie și radioterapie. Terapia cu radiații este vitală pentru vindecarea cancerului sau ameliorarea unor simptome (cum ar fi durerea, dispneea) în tratamentul metastazelor osoase, cerebrale.
Funcțional noua clădire a Spitalului Județean de Urgență Zalău va cuprinde la:

Durata estimată pentru realizarea investiției este de doi ani, iar costurile se ridică la circa 200 de milioane de lei.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut