februarie 9, 2023

160 de gropi de gunoi, inchise pana in iulie

Dupa ce ca le-a luat ani de zile sa organizeze, in localitati, depozite pentru gunoaiele menajere, primariile din mediul rural se vad, acum, puse in situatia de a inchide aceste spatii de depozitare, o directiva a Comisiei Europene impunand ca pana la 16 iulie sa se sisteze depunerea deseurilor in toate depozitele rurale existente. Potrivit informatiilor primite, ieri, in cadrul unei conferinte de presa, de la directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului (APM), Aurica Grec, in Salaj au fost inventariate nu mai putin de 160 de astfel de locatii, din care 152 sunt functionale si in prezent. Desi, dupa cum preciza directorul APM, toti primarii din judet si-au luat angajamentul ca se vor conforma directivei europene si vor sista, incepand cu 16 iulie, depozitarea, nici o primarie din cele 57 n-a solicitat aviz de mediu pentru inchidere (obligatoriu, aici fiind precizate inclusiv masurile de ecologizare a zonei ce trebuie luate dupa inchidere). In acelasi context, Aurica Grec ne-a informat ca doar sase primarii rurale din judet au incheiat contracte cu o firma autorizata de salubrizare (in acest caz AVE), desi acest demers reprezinta singura alternativa viabila dupa data de 16 iulie. Cele sase primarii sunt: Bobota, Bocsa, Dobrin, Chiesd, Criseni si Sarmasag. Cat despre cheltuielile cu ecologizarea celor 160 de depozite din mediul rural, care sunt, se pare, deloc de neglijat ca si cuantum, directorul APM a precizat ca acestea ar putea fi incluse intr-o aplicatie de finantare la care lucreaza, in prezent, Consiliul Judetean.
Tot in 16 iulie trebuie sistata depozitarea deseurilor si la groapa de gunoi a orasului Simleu Silvaniei, primaria de acolo obtinand, deja, avizul la inchidere.
Alte trei masuri in domeniul protectiei mediului isi au scadenta anul acesta. Doua dintre ele (una a SC Uzina Electrica Zalau, alta a SNP Petrom) au fost realizate in avans, cea de-a treia (aflata in responsabilitatea Sc Rominserv SA) fiind, si ea, intr-o faza destul de avansata.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut