15 ianuarie – Ziua Culturii Naționale și 171 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu

1
150

Anul acesta, în 15 ianuarie, se împlinesc 171 de ani de la nașterea celui mai mare poet român, Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850-15 iunie 1889).

Începând cu 2011, tot în 15 ianuarie este sărbătorită și Ziua Culturii Naționale. Este o sărbătoare care are loc anual și promovează cultura, arta și efortul academic, prin activități specifice.

Cunoscut ca „Luceafărul poeziei românești”,Mihai Eminescu debutează în 12 ianuarie 1866, cu poezia „La mormântul lui Aron Pumnul”, apărută în broșura „Lăcrămioarele învățăceilor gimnagiaști”. Adevăratul său debut literar are loc atunci când revista „Familia” îi publică poezia „De-aș avea”. Poezia este însoțită de nota lui Iosif Vulcan, „nașul literar” al poetului.

„Poetul a fost o personalitate copleșitoare, care i-a impresionat pe contemporani prin inteligență, memorie, curiozitate intelectuală, cultura la nivel european, bogăția și farmecul limbajului. Din toate aceste motive, putem spune că fără Eminescu am fi mai altfel și mai săraci”, scria Tudor Vianu despre marele poet.

Mihai Eminescu a lăsat în urma sa o operă vastă care cuprinde sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări și adaptări, o schiță a unei gramatici sanscrite și un dicționar de rime. Întreaga sa operă a fost influențată de filosofia epocii sale, dar și de filosofia antică a lui Heraclit și Platon, de sistemele de gândire ale romantismului, de teoriile lui Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel și chiar de filosofia budhistă. Poetul este cel mai mare reprezentant al romantismului românesc și ultimul mare romantic din Europa.

Celebra sa poezie „Luceafărul” a fost începută în anul 1873 și a fost scrisă de -a lungul mai multor ani, ajungând să fie publicată abia în 1883. În anul 2009, „Luceafărul” a fost omologat de către Academia Recordurilor Mondiale ca fiind cel mai lung poem de dragoste din lume. Poezia este o compoziție clasică, formată din 98 de catrene care elogiază povestea de dragoste dintre fata de împărat și Luceafăr.

Manuscrisele poetului, 46 de volume la număr, cuprinzând aproximativ 14.000 de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu, în 1902, Academiei Române, iar în anul 1948 Mihai Eminescu a fost ales, post-mortem, membru de onoare al acestei instituții.

În urmă cu 2 ani, în 15 ianuarie 2019, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, Academia Română a lansat aplicația „Mihai Eminescu, întreaga operă” – disponibilă în regim gratuit și în format compatibil cu telefoanele inteligente în magazinele AppStore și Google Play. Aplicația are ca scop apropierea tineretului de cultura română prin intermediul tehnicilor de comunicare moderne. În același timp, aplicația este utilă și pentru că pune la dispoziția celor interesați un bogat instrumentar bibliografic.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.