Heliport la Spitalul Județean, pentru servicii medicale mai eficiente

În cadrul ședinței de vineri, 28 ianuarie, consilierii județeni au aprobat principalii indicatori tehnico-economici pentru obiectivul de investiţii privind realizarea unui heliport pe corpul B al Spitalului Județean de Urgență Zalău.

Această investiție va reduce în mod considerabil timpul de preluare a cazurilor urgente. În momentul de față, pacienții în stare gravă care sunt transportați cu ajutorul elicopterului sunt preluați de ambulanță de la sediul ISU Sălaj, pentru a fi transferați apoi la spitalul județean. De asemenea, pacienții care necesită a fi transferați spre alte spitale, sunt transportați prima dată de la spital la locația ISU Sălaj, situată în altă parte a orașului, de unde sunt preluați de elicopter. Aceste manevre suplimentare necesită timp mai îndelungat și, de cele mai multe ori, pot pune în pericol chiar viața pacienților.
Prin includerea heliportului în structura spitalului județean, mai exact prin amplasarea acestuia pe corpul B al unității medicale (corpul în care funcționează și secția UPU – SMURD) se va crea un circuit adecvat pentru a putea prelua în regim de urgență cazurile grave provenite din misiunile primare ale elicopterelor și cazurile grave din județ, care nu pot fi rezolvate la nivelul spitalelor locale, pentru transferarea pacienților care nu pot fi tratați în spitalul județean la alte spitale, dar și pentru a facilita
transportul de organe pentru transplant.

Proiectul are o valoare de aproape 9 milioane lei și se înscrie în strategia dezvoltării sistemului aeromedical din România, în condițiile compatibilizării cu sistemele sanitare ale celorlalte state ale Uniunii Europene. Conform strategiei în domeniul sănătății, punctele de operare aeromedicale au fost înființate eșalonat și dotate cu 8 elicoptere, câte unul pentru fiecare punct și un avion mediu curier medicalizat.
Propunerea de repartizare a centrelor regionale a avut ca principale argumente dezvoltarea socio-economică a zonei arondate, acoperirea distanțelor aeriene și terestre dintre un spital județean și un anumit centru regional, precum și raza de acțiune a elicopterelor, în cadrul zonelor de intervenție.
Pentru Regiunea Nord – Vest, Punctul de Operare Aerian a fost amplasat la Jibou, pe în locația unde își desfășoară activitatea Inspectoratul pentru Situații de Urgență al Județului Sălaj.
Spitalul Județean de Urgență Zalău este localizat la aproximativ 20 de kilometri de Jibou.

Unitatea medicală are o structură de specialități medico – chirurgicale dispuse în 15 secții, cu 15 compartimente în cadrul secțiilor și 6 compartimente de sine stătătoare. Dintre acestea, 17 secții și compartimente sunt unice la nivel județean.About Author

One Reply to “Heliport la Spitalul Județean, pentru servicii medicale mai eficiente”

  1. Eeeeei putea fi realizat acest obiectiv de mult, ca și șoseaua de centura și multe altele, daca aveam conducători interesați de binele cetățenilor! Din păcate in “ România lucrului bine făcut” necesitățile se fac într-un ritm de melc!👎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *