Angajații au mai mult timp la dispoziție pentru a-și da în judecată șefii

0
852

Termenul în care salariatul implicat într-un conflict de muncă poate formula cerere de soluționare a acestuia a fost extins. O noutate legislativă care modifică Legea dialogului social și Codul Muncii a fost publicată deja în Monitorul Oficial.

Astfel, angajații sau foștii angajați care se consideră nedreptățiți de decizia unilaterală a angajatorului cu privire la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea sau încetarea contractului individual de muncă, pot formula cerere la instanța de judecată competentă în termen de 45 de zile calendaristice de la data comunicării deciziei. Până acum, salariatul avea la dispoziție doar 30 de zile pentru o astfel de acțiune.

De asemenea, salariații au dreptul de a contesta decizia de sancționare disciplinară pe care o consideră netemeinică în termen de 30 de zile de la comunicarea acesteia.

În situația în care obiectul conflictului individual de muncă constă în plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despăgubiri către salariat, precum şi în cazul răspunderii patrimoniale a salariaţilor faţă de angajator, termenul pentru formularea cererilor este de 3 ani de la data la care s-a născut dreptul la acțiune.

În cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă, cererile de soluționare a conflictului de muncă pot fi formulate pe toată durata existenţei contractului, iar în situația neexecutării contractului colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia, termenul este de 6 luni de la data nașterii dreptului la acțiune.

Cererile se adresează instanţei competente în a cărei circumscripţie reclamantul îşi are domiciliul, fiind scutite de taxa judiciară de timbru şi de timbrul judiciar.

Sursa foto: avocat.net

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.