Comuna Nusfalau a gazduit luna aceasta pe 26 ianuarie un nou concurs de taiere a porcului. Evenimentul a ajuns deja la a 5-a editie si a avut loc, sambata, în curtea Caminului Cultural din Nusfalau. Acolo, echipele participante si-au demonstra talentul în sacrificarea porcilor, dar si la prepararea mâncarurilor traditionale din carne de porc.
rn
Evenimentul are recunoastere internationala
rn
Potrivit organizatorului, Varga Mihály anul acesta au participat 12 echipe, noua din Salaj si cate una din Slovacia, Harghita, Mures. Juriul a fost unul international format din doi reprezentanti din Harghita, primarul comunei Peder din Slovacia, primarul comunei Keipo din Ungaria si primarul comunei Vamospercs din Ungaria. Juriul a acorda 27 de premii, locul 1, 2 si 3 pentru cele noua probe de concurs. Cel mai bun macelar a fost din echipa comunei Sandominic Harghita. Cel mai gustos gratar a fost cel al echipei Rustiq din Nusfalau. Cea mai buna palinca a fost a echipei din Eremit din Mures, care a prezentat o palinca de zmeura de padure. Cel mai bun carnati a fost cel al echipei Peder din Slovacia. Tot echipa din Slovacia a castigat premiul intai pentru cea mai buna mancare de varza. Composesoratul din Nusfalau a castigat premiul 1 la proba de parjolit porcul cu paie in mod traditional. Locul 1 la categoria cea mai unita echipa a fost castigat de echipa firmei Boglarchamp. Toti participanti au primit o diploma si cate un cadou de la organizatori.
rn
400 de oameni au fost martorii unui spectacol culinar inedit
rn
La eveniment au fost invitati toata "spuma" judetului, in frunte cu presedintele CJ Salaj, Tiberiu Marc (presedinte PSD Salaj), prefectul Florin Florian, subprefectul Alexandru Vegh, deputati si sefi de institutii. La eveniment au participat pe langa invitati din strainatate, reprezentanti ai comunitatilor infratite din Slovacia si Ungaria; si oaspeti din Ucraina, Ungaria, Mures si Harghita, dar si mai multi primari salajeni. Anul acesta, ca la fiecare editie de altfel, cei aproape 400 de participanti la eveniment au avut posibilitatea sa guste din toate bunatatile culinare, sa asiste la pomana porcului preparat in mod traditional si sa asculte muzica lautareasca, totul gratis. Ideea organizarii concursului apartine primarului comunei Nusfalau, Radu Mate, din dorinta de a arata tinerelor generatii felul în care înaintasii lor taiau porcul si preparau carnea într-un mod sanatos.
rn