ianuarie 31, 2023

11 marinari romani, rapiti de pirati somalezi

Toti cei 11 marinari romani ai echipajului navei Victoria, sub pavilion Antigua, au fost rapiti, marti seara, de pirati somalezi, in Golful Aden. Conform declaratiilor lui Adrian Mihalcioiu, liderul Sindicatului Liber al Navigatorilor, cargoul incarcat cu 10.000 de tone de orez plecase din India si se indrepta, intr-un convoi, spre Arabia Saudita, fiind atacat de piratii somalezi pe culoarul de securitate. “Nava a fost atacata de pirati in urma cu cateva ore. Acestia au pus stapanire pe comanda si pe nava si se indreapta acum catre zona Somaliei. Opt pirati au urcat la bord desprinsi, probabil, dintr-un numar mai mare de barcute care pescuiau in zona. Nava era pe culoarul de securitate, era in convoi, si a fost luata chiar de sub nasul navelor de razboi care asigura securitatea navelor in acea zona”, a declarat Mihalcioiu.
El a mai precizat ca majoritatea marinarilor sunt din Constanta, membri de sindicat, iar familiile lor au fost anuntate deja despre rapire de firma de crewing din Constanta, Kru Maritime, care a spus ca toti cei 11 membri de echipaj sunt in stare buna. “Familiile marinarilor rapiti au fost deja anuntate, iar starea de sanatate a tuturor celor 11 marinari este buna”, a spus Mihalcioiu. Potrivit aceleiasi surse, armatorul navei este firma germana Intersee Schiffahrts GmbH & Co.
Purtatorul de cuvant al MAE, Alin Serbanescu, a declarat pentru MEDIAFAX ca ministerul a intrat deja in procedura standard aplicabila in aceste cazuri. “Am luat legatura cu armatorul. Suntem in legatura cu autoritatile din zona. Asteptam si pe cai oficiale sa ni se comunice elemente legate de aceasta situatie”, a spus Serbanescu. El a precizat ca MAE urmareste derularea evenimentelor cu cea mai mare atentie, iar celula de criza a intrat deja in dispozitiv. De asemenea, Serbanescu a precizat ca alti cinci marinari romani luati ostatici de piratii somalezi si aflati, in prezent, in captivitate, sunt in stare buna. Acestia se aflau la bordul navei Buccaneer, sub pavilion italian.
De la inceputul anului, au mai fost rapiti zece marinari romani, cinci dintre ei fiind deja eliberati. Trei dintre acestia au fost rapiti in 20 martie de pe vasul grecesc Titan si au fost eliberati in 15 aprilie, in timp ce ceilalti doi au fost rapiti in 22 februarie de pe nava Saldania, fiind eliberati in 26 aprilie.
La ora actuala, in afara celor 11 marinari romani rapiti marti, se mai afla in mainile piratilor somalezi cinci navigatori romani, rapiti in data de 12 aprilie, tot in Golful Aden, ei aflandu-se la bordul remorcherului italian “SV Buccaneer”.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut