11 februarie – Ziua Numarului European de Urgenta 112

Urmare succesului inregistrat, anul trecut, prin adoptarea Declaratiei Scrise cu privire la Numarul European de Urgenta 112 de catre 530 de europarlamentari, Parlamentul European si Comisia Europeana vor organiza impreuna Ziua Numarului European de Urgenta 112, eveniment ce se va desfasura astazi, 11 februarie 2009 la Bruxelles.
Cu aceasta ocazie, Serviciul de Telecomunicatii Speciale din Romania a primit din partea Asociatiei Europene a Numarului de Urgenta (EENA) premiul “Contributii remarcabile in domeniul 112”, pentru actiunile desfasurate in ultimii doi ani prin Campania nationala de educare-informare in randul elevilor pentru folosirea corecta a numarului 112. Evenimentul de la Bruxelles s-a desfasurat sub patronajul presedintiei cehe a Uniunii Europene si a Secretarului de Stat pentru Afaceri Europene al Belgiei. La sfarsitul anului trecut, Serviciul de Telecomunicatii Speciale, in calitate de administrator si operator al Sistemului National pentru Apeluri de Urgenta, a indeplinit toate masurile stabilite prin planurile de actiuni vizand implementarea facilitatii de localizare a apelantului care suna la Numarul Unic 112 din retelele de telefonie mobila.
In prezent facilitatea de localizare este disponibila in Centrele de Preluare a Apelurilor de Urgenta si in dispeceratele agentiilor de interventie din toata tara. Potrivit prevederilor legale, localizarea terminalelor mobile se va face numai pe durata apelului la Numarul Unic de Urgenta 112 si are drept scop reducerea timpului de acces al echipelor de interventie la urgentele semnalate. Solutia de localizare adoptata si, prin aceasta, Sistemul National pentru Apeluri de Urgenta din Romania sunt printre cele mai moderne din Europa, respectand toate standardele comunitare in domeniu.
Informatii de background:
Darea in exploatare a centrelor de preluare a apelurilor de urgenta a inceput cu Bucurestiul, in iunie 2004, si s-a incheiat cu judetul Tulcea, in martie 2005. In aprilie 2005, Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a devenit operational la nivelul intregii tarii.
Numarul unic pentru apelurile de urgenta se apeleaza atunci cind este necesara interventia agentiilor specializate de interventie, pentru asigurarea asistentei imediate in situatii in care este periclitata viata, integritatea ori sanatatea cetateanului, ordinea publica, proprietatea publica sau privata ori mediul. Numarul 112 este gratuit si poate fi apelat de pe orice telefon fix sau mobil in Romania si intreaga Uniune Europeana.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *