10 comune din Sălaj, pe lista înființării centrelor comunitare integrate prin PNRR

Comunele Ileanda, Românași, Valcău de Jos, Mirșid, Sărmășag, Gârbou, Crasna, Horoatu Crasnei, Hida, Nușfalău și Meseșenii de Jos au fost pre-selectate de oficialii din Sănătate să acceseze fonduri prin PNRR pentru înființarea de Centre Comunitare Integrate.

Anunțul a fost făcut de subprefectul Florin Florian, în urma întâlnirii de lucru organizată miercuri, 3 august, la Instituția Prefectului Județului Sălaj. La întâlnire au participat primarii celor 11 comune, directorul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaș, managerul Centrului NoRo, Dorica Dan, și consultanți în proiecte prin PNRR.

Dacă autoritățile locale vor reuși să depună dosarele în termenul stabilit, până în 2025, vom avea în Sălaj centre comunitare în care vor exista medici, asistenți medicali, asistenți comunitari, mediatori, care vor oferi servicii medico-sociale gratuite populației, cu scopul de a facilita accesul populației la aceste tipuri de servicii.

”Am avut o întâlnire la sediul Instituției Prefectului cu primarii comunelor Ileanda, Românași, Valcău de Jos, Mirșid, Sărmășag, Gârbou, Crasna, Horoatu Crasnei, Hida, Nușfalău și Meseșenii de Jos, dar și cu reprezentanții Direcției de Sănătate Publică (DSP) Sălaj și consultanți pentru proiecte implementate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).


Scopul întâlnirii a fost prezentarea noii oportunități de finanțare prin PNRR – Pilonul V, COMPONENTA: 12 – Sănătate; Dezvoltarea infrastructurii medicale prespitalicești, dar și a faptului că aceste unități administrativ-teritoriale au fost pre-selectate pentru înființarea de Centre Comunitare Integrate. Timpul este scurt pentru întocmirea documentațiilor, platforma pentru depunerea dosarelor fiind deschisă între 30 septembrie și 15 noiembrie 2022. Până în 30 decembrie 2022 se vor semna 200 de contracte de finanțare, iar termenul de finalizare a proiectelor este 30 iunie 2025. Îmi doresc să fie cu succes această oportunitate și toate primăriile pre-selectate să acceseze fonduri pentru comunitățile lor”, a precizat Florin Florian.

Câți bani pot primi primăriile pentru înființarea centrelor comunitare


Prin programul național de înființare a centrelor comunitare integrate se dorește îmbunătățirea accesibilității, a eficacității asistenței medicale primare, integrarea cu serviciile oferite în ambulatoriu și asigurarea continuității serviciilor medicale. Tot prin acest proiect se poate formara personalul implicat în furnizarea serviciilor medicale și comunitare – asistenți medicali, asistenți comunitari, mediatori care vor presta serviciile în aceste centre. O altă măsură urmărită este creșterea capacitării de furnizare de servicii preventive prin finanțarea costurilor operaționale ale serviciilor, în care este inclusă și implementarea de programe de screening.

Centrul medico-social de la Meseșenii de Jos

Primăriile pot primi suma maximă de 140,7 mii euro fără TVA pentru construirea unei clădiri noi sau renovarea unei clădiri existente în care să fie înființat centrul, apoi pot solicita echipamente medicale în sumă maximă de 60,3 mii euro fără TVA, dar și mobilier în valoare de 2500 de euro fără TVA.
Finanțare alocată este de 100%, fără contribuție proprie din partea unității administrativ-teritoriale. Nici măcar pentru TVA-ul aferent proiectelor nu trebuie să scoată bani primăriile din bugetul propriu deoarece valoarea TVA aferentă proiectelor prin PNRR este suportată de la bugetul de stat.
În Sălaj, există modelele unor astfel de centre medico-social, la Meseșenii de Jos și la Ileanda, înființate printr-un proiect româno-norvegian. Și aceste două comune au fost pre-selectate pentru că ar putea utiliza fondurile pentru dotarea centrelor cu aparaturi și pentru diversificarea serviciilor din centre.

Rafila vrea dezvoltarea serviciilor medicale pre-spitalicești

Ministerul Sănătății a publicat, în 26 iulie, Ghidul de finanțare pentru Centrele Comunitare Integrate aferent Componentei 12 – Sănătate, alocând un buget total de 40,2 milioane de euro, fonduri europene prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

După ședința Guvernului României de miercuri, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a precizat că încearcă să extindă rețeaua centrelor de permanență mai ales în zonele rurale sau în localități mici în care accesul la sănătate nu este posibil, pentru a decongestiona unitățile de primiri-urgențe. Totodată, se finanțează prin PNRR 3000 de cabinete de medicină de familie și se vor construi 30 de ambulatorii de specialitate noi la nivel național. 

”Avem centre de permanență care asigură servicii de medicină de familie și încercăm să extindem și să stabilizăm această rețea de centre de permanență, mai ales în zonele rurale sau în localități mici, în care accesul la alte servicii de sănătate nu este posibil. Ne preocupă foarte mult să continuăm această politică pe care am validat-o, dacă vreți, în pandemie, de asigurare a serviciilor medicale ambulatorii, la care cetățenii să aibă acces în permanență, ceea de duce, pe de-o parte, la, sigur, la ușurarea accesului și, pe de altă parte, la evitarea supraaglomerării unităților de primiri urgență și a spitalelor care, din nefericire, încă reprezintă în unele localități din țară singurul loc unde cineva care are nevoie de asistență medicală se poate adresa. Această politică va continua și prin investițiile din PNRR. Pe de-o parte, vom dota 3.000 de cabinete de medicină de familie prin PNRR și se vor construi 30 de ambulatorii de specialitate noi la nivelul întregii țări, alături de alte elemente importante de infrastructură pe care le-am menționat”, a declarat ministrul după ședința de Guvern.

Ministrul Rafila a declarat că România are nevoie de dezvoltarea serviciilor medicale pre-spitalicești și vor fi construite aceste 200 de centre comunitare integrate. Principalul scop al centrelor comunitare integrate este acela de a spori accesul la servicii medicale de calitate pentru populație și, în special, pentru grupurile vulnerabile. Din acest motiv, toatea centrele vor fi înființate în mediul rural, astfel încât accesul la servicii pentru populație să fie mult mai facil.

70% din buget (peste 28 de milioane de euro) va reprezenta un grant financiar la dispoziția celor 200 de beneficiari preselectați pentru construcții noi sau renovări. Restul de 30% (puțin peste 12 milioane de euro) presupune selectarea dintr-o listă de echipamente și dotări a pozițiilor care prezintă interes pentru beneficiar.  

În prezent, la nivel naţional îşi desfăşoară activitatea 1.822 de asistenţi medicali comunitari şi 463 de mediatori sanitari care furnizează servicii de asistenţă medicală comunitară pentru populaţia aparţinînd grupurilor vulnerabile, precizează Ministerul Sănătăţii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *