10.000 lei pentru zălăuanii care aleg fertilizarea in vitro

0
917

Cuplurile din Zalău care doresc să devină părinți și apelează, din rațiuni medicale, la fertilizarea in vitro ar putea primi 10.000 de lei din partea administrației locale.

Primăria Zalău a pus în transparență decizională proiectul Newborn, constând în acordarea desprijin financiar în vederea efectuării procedurii de fertilizare in vitro. Inițiatorul acestui proiect este consilierul local USR PLUS Gabriela Olar.

Proiectul de act normativ poate fi consultat de persoanele interesate pe site-ul Primăriei Zalău și la sediul instituției. Eventualele propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare se pot formula în perioada 15 iunie 2021 – 6 iulie 2021 inclusiv.

Potrivit referatului care însoțește proiectul, acesta are drept obiectiv creşterea natalităţii în rândul populaţiei de pe raza municipiului Zalău, prin acordarea de sprijin familiilor sau femeilor singure pentru efectuarea procedurii de
fertilizare in vitro.
E vorba de un ajutor financiar în valoare de 10.000 lei, care ar urma să se acorde, din bugetul local, pentru 5 cupluri din municipiu, în cursul acestui an. Beneficiarii trebuie să dovedească faptul că prezintă afecţiuni incompatibile cu
reproducerea pe cale naturală.
„Potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistică, în anul 2019 s-au născut în Zalău cu circa 40% mai puțini copii față de anul 1990. De asemenea, media noilor născuţi între anii 2010-2019 este cu circa 20% mai mică decât media noilor născuţi între anii 1990-2000. Datele Eurostat arată că România se află printre primele 5 state care înregistrează un declin demografic important. Unul din 6 cupluri care încearcă să aibă un copil are dificultăţi în a obţine sarcina, întrucât fertilitatea scade simultan cu înaintarea în vârstă. S-a constatat că 25% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină între 35 și 39 ani, iar 34% dintre femei au dificultăţi în a obţine o sarcină în jurul vârstei de 40 ani”, scrie în raportul care însțește proiectul suspus dezbaterii publice.

Primăria vrea „o prezentare mai aprofundată a propunerii”

Raportul de specialitate întocmit de Primăria Zalău la proiectul Newborn arată că municipalitatea are nevoie de mai multe informații pentru a supune la vot, în Consiliul local, această inițiativă.

„Conform celor prezentate în referatul de aprobare apreciem că se impune prezentare mai aprofundată a propunerii, identificarea resurselor financiare, după care vom putea supune spre aprobare Consiliului Local proiectul de hotărâre”, scrie în raport.

„Printre atribuţiile conferite de lege, Consiliul Local prezintă iniţiativă şi hotărăşte şi în problemele privind serviciile sociale şi de sănătate şi în acest sens se propune pentru analiză şi pentru aprobare acordarea de servicii socio-medicale sau de decontare a serviciilor de acest gen. Conform proiectului de hotărâre, suma propusă a fi alocată sub formă de sprijin este de 10.000 lei/cuplu, aceasta urmând a fi acordată în baza unui raport de analiză întocmit de o comisie potrivit regulamentului propus. Pentru anul 2021 suma propusă pentru cinci cupluri este 50.000 lei.
Conform documentelor prezentate, nu rezultă care este numărul de persoane/cupluri din Municipiul Zalău posibili beneficiari ai acestui sprijin financiar şi nici costul total al acestui tratament pentru a se efectua o propunere
corectă în ceea ce priveşte suma, respectiv numărul de beneficiari. Modul în care vor fi numiţi beneficiarii conform art.5.11 din regulamentul propus, respectiv acela că <în cazul în care numărul solicitărilor eligibile primite
în perioada stabilită pentru înscriere este mai mare decât numărul persoanelor beneficiare stabilite prin dispoziţie de primar pentru anul în curs, se va proceda la extragerea publică a beneficiarilor acceptaţi în proiect, precum şi ordinea listei de aşteptare care va cuprinde un număr egal cu numărul beneficiarilor acceptaţi în
proiect> va avea un impact negativ asupra celor respinşi. Mai mult, conform informaţiilor prezentate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, există un program de sănătate publică cu finanţare naţională – FIV „ subprogramul de fertilizare in vitro şi transfer embrionar” prevăzut în OMS nr.377/2017-actualizat. Prin aceste programe o parte din contravaloarea costului procedurii în cadrul subprogramelor se compensează de către Ministerul Sănătăţii. In aceste condiţii considerăm că înainte de aprobarea regulamentului, se impune o prezentare mai detaliată a proiectului care să cuprindă informaţii cu privire la posibilităţile de finanţare coroborate cu programele Ministerului Sănătăţii, estimarea numărului aproximativ de persoane/cupluri beneficiari în Municipiul Zalău şi identificarea resurselor financiare în aşa fel încât proiectul să fie implementat cu succes iar rezultatele să aibă un impact pozitiv asupra
beneficiarilor”, scrie în raportul de specialitate al primăriei, semnat de directorul economic al instituției.


LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.