1 martie, prima zi de prestații sociale majorate cu rata inflației

Ajutorul social, alocația pentru susținerea familiei, alocația lunară de plasament, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap (adulți și copii), nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, nivelul minim al indemnizației de acomodare, sprijinul pentru adoptatori, ajutorul pentru refugiați și prima de inserție (absolvenții încadrați în muncă) sunt beneficiile sociale care se majorează începând cu prima zi a lunii martie.

Toate aceste beneficii sociale se raportează la Indicatorul Social de Referință (ISR) și, având în vedere creșterea ratei inflației, cuantumul lor se majorează de la 1 martie 2023.

Noile cuantumuri ale beneficiilor sunt posibile în baza Legii nr.225/2021, care stipulează că ISR se majorează, în luna martie a fiecărui an, cu rata medie anuală a inflației. Indicatorul definitiv este comunicat de Institutul Național de Statistică (INS) și stă la baza stabilirii cuantumurilor prestațiilor de șomaj și al unor măsuri active, precum și al beneficiilor de asistență socială, potrivit Ministerului Muncii.

Institutul Național de Statistică a anunțat o rată a inflației pentru anul 2022 de 13,8%. Prin urmare, valoarea ISR crește de la 525,5 de lei la 598 de lei.

Cuantumul nou al prestațiilor sociale care depind de ISR

Baza de calcul pentru indemnizația de șomaj se majorează de la 394 de lei la 448,5 lei (pentru persoanele cu 1 an vechime/stagiu cotizare). Pentru persoanele cu minimum 3 ani vechime se adaugă 3 la sută din media salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare. În mod similar, indemnizația de șomaj se calculează adăugând la baza de calcul 5% (minimum 5 ani stagiu), 7% (cel puțin 10 ani vechime), 10% (minim 20 ani vechime).

Prima de inserție crește de la la 1.576 de lei la 1.794 de lei (de 3 ori valoarea ISR), iar subvenția pentru persoane marginalizate se majorează de la 2.102 lei la 2.392 lei (de 4 ori valoare ISR).

Ajutorul social crește de la 149 de lei la 169 lei (venitul minim garantat)/ persoană, respectiv 305 lei/ familii de 2 persoane, 427 lei/ familii de 3 persoane, 529 lei/ familii de 4 persoane, 630 lei/familii de 5 persoane.

Indemnizația minimă pentru creșterea copilului se majorează de la 1.314 lei la 1.495 de lei, iar indemnizația lunară pentru persoanele cu handicap se majorează de la 369 de lei la 419 lei (pentru persoanele încadrate în grad de handicap grav). Pentru persoanele cu grad de handicap accentuat, indemnizația se majorează de la 279 de lei la 317 lei.

About Author

One Reply to “1 martie, prima zi de prestații sociale majorate cu rata inflației”

  1. Foarte bine, totuși, ajutorul nu trebuia majorat pt refugiați, pe naziștii ucri îi doare-n bască de români și nu numai în cazul Bâstroe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *