1 Martie aduce majorarea ajutoarelor de la stat, inclusiv cele pentru persoanele cu dizabilități

O serie de ajutoare financiare de la stat, respectiv cele care se calculează în raport cu indicatorul social de referință (ISR), vor crește automat începând din 1 martie, odată cu majorarea valorii acestui indicator cu rata medie anuală a inflației din 2023.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), rata inflației pentru 2023 este de 10,4 la sută. Acest lucru înseamnă că valoarea ISR se va majora, din 1 martie, de la 598 de lei, cât e în prezent, la 660 de lei.

Printre cele mai importante drepturi care se acordă în funcție de ISR se numără indemnizația de șomaj, prestațiile sociale pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora, nivelul minim al indemnizației pentru creșterea copilului, alocația lunară de plasament, indemnizația lunară de acomodare, indemnizația de sprijin.

Indemnizația de șomaj depinde de stagiul de cotizare și se calculează astfel: valoarea ISR în vigoare la data stabilirii valorii indemnizației (din martie va fi 660 de lei), pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puțin un an; valoarea ISR, la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea (asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare) unei cote procentuale diferențiate în funcție de stagiul de cotizare: 3% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum trei ani; 5% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum cinci ani; 7% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum zece ani; 10% – pentru persoanele cu un stagiu de minimum 20 de ani.

Prima de inserție crește la 1.980 de lei (de trei ori valoarea ISR), dar și subvenția pentru persoane marginalizate, care se majorează la 2.640 de lei (de patru ori valoarea ISR).

Indemnizația lunară pentru persoanele cu dizabilități se majorează la 462 de lei (de la 419 lei), în cazul existenței unui handicap grav (70% din ISR), și la 350 de lei (de la 317 lei), în cazul handicapului accentuat (53% din ISR).

Crește și limita minimă a cuantumului indemnizației lunare aferente concediului de creștere a copiluluiOUG 111/2010 prevede că valoarea indemnizației lunare nu poate fi mai mică decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea ISR, ceea ce va duce pragul minim al acesteia, din 1 martie, la 1.650 de lei (de la 1.495 de lei).

Alocația lunară de plasament, stabilită de Legea 272/2004, crește de la 1.081 de lei la 1.194 de lei. În același timp, potrivit Legii 273/2004, valoarea minimă a indemnizației lunare de acomodare, în cazul adopției unui copil, crește la 2.244 de lei (3,4 ISR), iar valoarea indemnizației de sprijin – la 792 de lei (1,2 ISR).

Chiar dacă nu se calculează în raport cu ISR, și Venitul Minim de Incluziune (care a înlocuit, de la 1 ianuarie, venitul minim garantat și alocația pentru susținerea familiei) se majorează în luna martie a fiecărui an cu rata medie anuală a inflației din anul precedent.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *