1 iulie a adus romanilor si bune, si rele

Tigari mai scumpe, gaze mai ieftine
Prima zi a lunii iulie a adus o serie de modificari atat legislative, cat si in ceea ce priveste preturile. La capitolul ieftiniri, vestile sunt mai putine, iar reducerile, nu foarte consistente. Spre exemplu, de la 1 iulie, consumatorii platesc cu 5% mai putin pentru gazele naturale, a hotarat Agentia Nationala de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE). De asemenea, mesajele scrise si apelurile internationale se ieftinesc cu 60%. Astfel, un apel roaming efectuat intr-o alta tara a Uniunii Europene nu va costa mai mult de 0,43 euro pe minut, iar apelul primit, cel mult 0,19 euro pe minut.
Romanii nu scapa, insa, de scumpiri. Fumatorii vor scoate cu 30-40 de bani mai mult din buzunare pentru un pachet de tigari. In ceea ce-i priveste pe procesatorii de tutun, acestia sunt obligati sa inscriptioneze toate pachetele cu avertismente combinate, ieri expirand perioada de gratie acordata pentru epuizarea stocurilor de pachete neinscriptionate.
Si companiile petroliere trebuie sa se adapteze modificarilor, fiind obligate sa introduca pe piata numai benzina care sa contina minim 4% biocarburant in volum.
Tot de ieri, a fost majorat plafonul pentru medicamentele compensate cu 90%, de la 600, la 700 de lei. De aceasta masura vor beneficia circa 550.000 de pensionari.
Soferii implicati in tamponari vor fi scutiti de prea multa umblatura, dupa ce de la 1 iulie a intrat in vigoare constatarea amiabila. Mai exact, accidentele rutiere survenite pe teritoriul Romaniei, in urma carora au rezultat numai pagube materiale si in care au fost implicate maxim doua masini, pot fi solutionate fara ca actele constatatoare sa fie intocmite de catre politisti.
Pentru asta, insa, soferii in cauza trebuie sa completeze si sa semneze un formular special, pe care il vor depune la compania de asigurari. La randul lor, acestea vor elibera documentele necesare intrarii in reparatie a autovehiculelor si vor stabili vinovatul. Persoana implicata in accident care se considera indreptatita sa solicite despagubiri in baza politiei RCA se adreseaza asiguratorului celuilalt vehicul implicat in accident.
Procedura a fost introdusa pentru a reduce timpul pe care soferii implicati in tamponare il petreceau intre politia rutiera si asigurator, pentru a aduna toate documentele necesare reparatiei masinii.
Pretul curentului, neschimbat
Desi s-a vehiculat o posibila ieftinire a curentului, ANRE a decis sa nu opereze nici o modificare in acest sens, pentru a nu face “perturbatii in sistem, in conditiile in care in aceasta perioada de criza a scazut consumul”, sustin oficialii Agentiei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *