1 aprilie – ziua scumpirilor

Statul face bani buni

din scumpirea carburantilor
Majorarea accizei pentru carburanti, de 7 eurocenti pe litru, intra azi în vigoare, având ca efect cresterea cu 0,41 lei pe litru a pretului la benzina cu plumb si fara plumb, motorina si petrolul folosit drept combustibil pentru motor (ke-rosen), potrivit estimarilor Ministerului Finantelor.
Astfel, acciza la benzina fara plumb va urca de la 467 euro/tona la 557,91 euro/tona, respectiv de la 359,59 euro/1.000 litri la 429,59 euro/1.000 de litri, iar acciza pentru motorina va fi ridicata de la 391 euro/tona la 473,85 euro/tona, respectiv de la 330,39 euro/1.000 litri la 400,395 euro/1.000 de litri.
Potrivit calculelor anuntate anterior, acciza pe carburanti va aduce la buget circa 2,5 miliarde lei.
Reprezentantii Rompetrol si ai Petrom estimau în februarie ca majorarea accizei va determina scaderea vânzarilor de benzina si motorina cu 1 la suta – 3 la suta în primele trei luni de la aplicarea acestei modificari, dupa care consumatorii ar urma sa se obisnuiasca si sa revina la consumul anterior.

Gazul este mai scump

numai pentru

consumatorii casnici
Pe de alta parte, pretul gazelor naturale se mareste azi cu 2 la suta pentru consumatorii casnici. Guvernul a adoptat miercuri ordonanta care mentine pretul de referinta la gaze pentru consumatorii industriali la nivelul din ianuarie si hotarârea care stabileste volumul de energie regenerabila subventionata. „La gaze, de la 1 aprilie pretul pentru consumatorii casnici, în baza calendarului negociat de fostul guvern si aplicat de noi, va creste cu 2 la suta, în schimb pentru toti cei aflati pe piata libera pretul de referinta va fi cel de la 1 ianuarie 2014”, a spus premierul Vioctor Ponta.

Adio tigari ieftine
Românii vor plati mai mult si pentru tigari de azi, astfel ca un pachet va costa cu 30-50 de bani mai mult, odata cu majorarea accizei totale de la 81,78 euro/1.000 tigarete la 84,37 euro/1.000 tigarete si a accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti pe litru, potrivit unor estimari din piata. Masura va rezulta in cele din urma intr-un impact cu precadere asupra tigarilor mai ieftine si actioneaza în directia apropierii preturilor spre cele din categoria premium.
La începutul anului, accizele pentru toate produsele au crescut cu 4,77 la suta, întrucât Guvernul a decis sa aplice rata medie anuala a inflatiei calculata în septembrie peste nivelul de curs din 2012.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *