SondajRSS Feed

Ziua Educatiei, sarbatorita azi, la nici patru saptamani de cand a inceput anul scolar, arata mai degraba ca un parastas al invatamantului in care profesorii sunt nemultumiti de salarii, elevii nu au inca manuale, programele sociale nu functioneaza,

Ziua Educatiei - in cel mai negru moment al invatamantului romanesc de dupa 89

5 Octombrie 2017

Elevii din Salaj merg azi la scoala, dar nu sa faca ore, ci sa sarbatoreasca

Marcam astazi, 5 octombrie, Ziua Educatiei. O facem insa in mod diferit, de la un inspectorat scolar la altul. “n timp ce unii elevi si cadre didactice se bucura de o zi libera, altii merg la scoala.

Ministerul Educatiei a anuntat ca doar elevii din Bucuresti, Giurgiu si Braila vor avea liber astazi, 5 octombrie, de Ziua Educatiei.
În judetele Giurgiu si Braila, dar si în Bucuresti, prin contractele colective de munca încheiate la nivelul inspectoratelor scolare, ziua de 5 octombrie a fost declarata nelucratoare. În celelalte judete, se merge la scoala ca intr-o zi obisnuita, doar ca, in loc de cursuri, elevii vor marca evenimentul prin manifestari specifice, conform planificarilor existente la nivelul fiecarei scoli.
Cu toate ca exista un Ordin de ministru in vigoare, care nu agreeaza declararea Zilei Educatiei drept zi nelucratoare, unele inspectorate scolare au trecut peste acest act normativ, in timp ce altele il respecta.
Judetele unde azi nu se face scoala sunt exceptia, nu regula, ne-a explicat liderul Federatiei Sindicatelor Libere din “nvatamant, filiala Salaj, Eusebiu Lehene. “n luna februarie, la semnarea noului contract colectiv de munca, in 38 de judete inspectoratele scolare au refuzat semnarea paragrafului care prevedea ca ziua de azi sa fie libera, tocmai pentru ca era in contradictie cu Ordinul de ministru care prevede ca azi e zi lucratoare, cu activitati specifice, pe lista figurand si ISJ Salaj. Juristilor din tara le-a fost frica sa isi asume o astfel de prevedere, in conditiile in care, la semnarea unui contract, e nevoie de acordul ambelor parti, iar in acest caz acordul Ministerului Educatiei nu exista. In judetele Braila si Giurgiu, plus capitala, inspectoratele scolare s-au folosit de faptul ca aveau contracte colective de munca mai vechi, in care exista si aceasta clauza, conform careia ziua de 5 octombrie sa fie zi libera.
“S-a mers pe Ordinul de ministru, care nu agreeaza declararea zilei de 5 octombrie zi nelucratoare, si nu s-a mai negociat acest aspect”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Scolar Judetean Salaj, Marcel Lucaciu, intrebat de ce in judetul nostru se merge azi la scoala.

14 scoli nu au autorizatie de securitate la incendiu, iar 7 scoli functioneaza fara autorizatie sanitara

La mai bine de trei saptamani de la inceputul anului scolar, 14 unitati de invatamant nu au autorizatie de securitate la incendiu, iar noua unitati nu au autorizatie sanitara de functionare. 

La inceputul anului scolar, in judetul Salaj erau 20 de unitati de invatamant care nu posedau autorizatie de securitate la incendiu. “n prezent mai sunt 14 cladiri care nu au autorizatie de securitate la incendiu, desi aceasta este obligatorie de la 1 octombrie, iar pompierii pot aplica amenzi usturatoare.
Potrivit puratorului de cuvant al Inspectoratului Scolar, Marcel Lucaciu, majoritatea sunt in curs de autorizare, deoarece nu au fost finalizate lucrarile de reabilitare, iar altele asteapta receptia.
Din punct de vedere al autorizatiei sanitare, cele 9 scoli si gradinite au ramas neautorizate de DSP pentru ca au nevoie de reparatii la cladiri sau la acoperisuri, le lipseste apa potabila si canalizarea, au grupuri sanitare necorespunzatoare, invechite sau tip latrina.

Pentru manuale mai avem de asteptat 

In prima zi a acestei saptamani, Ministerul Educatiei Nationale a semnat o noua serie de acorduri-cadru cu editurile declarate castigatoare la licitatia pentru achizitia de manuale scolare pentru elevii de clasa a V-a. Acordurile-cadru au ca obiect manuale pentru Limba si literatura romana, Limba engleza (limba moderna 1), Limba franceza (limba moderna 2), Limba germana (limba moderna 1/limba moderna 2/limba moderna 1 - studiu intensiv), Biologie, Educatie sociala, Geografie, Educatie plastica, Educatie muzicala, Consiliere si dezvoltare personala. Manualele scolare pentru cele 10 discipline se adauga celor aprobate in lunile august si septembrie pentru alte 12 discipline. “n acest moment sunt in proces de solutionare contestatiile depuse de editurile care au luat parte la licitatia organizata de Centrul National de Evaluare si Examinare in cursul acestui an, privind loturile de Matematica si Religie (cultul ortodox).

In cursul acestei saptamani, editurile vor depune la Centrul National de Evaluare si Examinare manualele aprobate, alaturi de versiunile lor digitale. Ulterior, acestea vor fi incarcate pe platforma manuale.edu.ro, iar pana la data de 13 octombrie, cadrele didactice isi vor exprima optiunile pe baza carora Ministerul Educatiei Nationale va semna contractele cu editurile furnizoare. Abia apoi manualele vor ajunge, in sfarsit, la elevi.

Elevii nu primesc inca laptele, cornul si fructele

Elevii salajeni au inceput si acest an scolar fara lapte, corn si fructe. 

„Furnizarea produselor lactate pentru elevii din învatamântul primar si gimnazial de stat si privat, precum si pentru copiii prescolari din gradinitele de stat si private cu program normal de patru ore din judetul Salaj, în anul scolar 2017 - 2018 se va face începând cu data de 9 octombrie”, ne informeaza Biroul de presa al Consiliului Judetean Salaj. Valoarea estimata a contractului este de 3.008.141 lei, fara TVA.
„n cazul produselor de panificatie, furnizarea acestora se va face, în cazul în care nu vor exista contestatii privind achizitia publica, începând cu data de 18 octombrie,

Ziua Educatiei - in cel mai negru moment al invatamantului romanesc de dupa 89
valoarea estimata a contractului fiind de 1.456.223 lei, fara TVA, potrivit aceleiasi surse.
În ambele cazuri, numarul de beneficiari este de aproximativ 25.000 de elevi.
În ceea ce priveste furnizarea de fructe si legume, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Agentia Nationala pentru Achizitii Publice vor emite un ordin comun privind aprobarea documentatiei standardizate de atribuire a contractelor/acordurilor-cadru de furnizare a acestor produse, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a hotarârii de Guvern care reglementeaza acest program, respectiv 13 septembrie. Dupa aprobarea documentatiei standardizate, Consiliul Judetean Salaj va demara procedurile de achizitie publica, informeaza Biroul de presa al institutiei.

Lipsa de logica si dezacordul gramatical, ridicate la rang de arta de ministrul Educatiei

Sa radem cu ministrul Liviu Pop
si sa-i plangem pe copiii nostri

Ministrul Educatiei, Liviu Marian Pop, este un furnizor permanent de gafe si un maestru al derapajelor lingvistice. Concurenta in Executiv, mai ales la capitolul metafore si exprimare plastica, ii face, cu succes, Petre Daea de la Agricultura. Desigur, si prea multi alti ministrii sunt in liga campionilor, dar Pop si Daea sunt distinsi.

Din cel mai inalt post de conducere al invatamantului romanesc, ministrul Liviu Pop scapa porumbeii aproape zilnic. A inceput din ziua audierii sale pentru functia de ministru în Guvernul Tudose. A afirmat atunci ca, pentru prima data în istorie, ministerul va fi condus de un reprezentant al învatamântului preuniversitar. “Marturisesc ca propunerea m-a onorat, dar, în acelasi timp, m-a responsabilizat pentru ca, daca memoria nu ma însala, este pentru prima data în sistemul de învatamânt din România când ministerul poate fi condus de un cadru didactic din învatamântul preuniversitar”, a spus Liviu Pop, uitand ca tocmai el a mai ocupat aceeasi functie, in Cabinetul Ponta. “Ati mai fost ministru al Educatiei, nu e o noutate”, i-a amintit opozitia.
La începutul noului an scolar, Liviu Pop a tinut un discurs în care cuvântul „copiii” a fost scris cu doar doi „i”, ministrul dând vina pe un functionar care i-ar fi transcris gresit discursul. “E o greseala pe care mi-o asum. Forma discursului meu este pusa pe blog. Un functionar din minister a gresit la transcriere, corectând anumite lucruri. E o greseala pe care mi-o asum în numele functionarului din minister”, a afirmat ministrul.
Luna trecuta, in plenul Senatului, la dezbaterea motiunii simple privind Educatia, Liviu Pop a dat din nou cu bata-n balta. “În viata, ca si în politica, exista greseli si exista erori. Este esential însa faptul ca greselile se pot corecta, erorile nu”, a declarat Liviu Pop.
“n urma cu aproximativ doua saptamani, ministrul Educatiei ne-a scurtcircuitat din nou logica in momenul in care, invitat la o emisiune radio, s-a scuzat “anticipat” pentru greselile pe care le-a facut deja.
Saptamana aceasta, luni, la deschiderea anului universitar, ministrul a comis-o din nou. A vorbit despre sistemul educational din România si si-a exprimat convingerea ca „fiecare copil merita un viitor mai bun decât cel prezent”.
Liviu Pop a continuat si ne-a indemnat sa visam, dar nu orice si oricum. “Va invit sa nu uitati ca avem nevoie de un vis de comunitate, de un vis ca tara. Numai asa vom scoate o parte din tara din saracie”, a spus ministrul. Un mesaj dupa care parca iti cam vine sa-l trimiti la culcare pe mai marele Educatiei.
“n ziua urmatoare, marti, Liviu Pop si-a faultat din nou unul din cei mai mari dusmani, gramatica, intr-o postare pe contul sau de Facebook, unde, de altfel, este extrem de activ. “Trebuie remarcat ca numarul somerilor a scazut constant, în fiecare luna de guvernare PSD – ALDE, ceea ce descrie o tendinta sanatoasa si de durata, care s-a mai manifestat în nicio guvernare precedenta”, scrie ministrul Educatiei. Apoi continua, pentru a comite urmatoarea greseala. “Este evident ca politica actualei guvernari, de marire a salariului minim si a salariilor bugetarilor, vor determina si o marire a salariilor din domeniul privat”, scrie Liviu Pop, dar mai evident decat politica actualei guvernari este, in aceasta constructie, dezacordul dintre subiect si predicat.
Ministrul Educatiei are si gafe de antologie, cum este operatia domniei sale la “genunche” si cea referitoare la educatia gratuita, care, in viziunea ministrului, “este gratuita pentru copii dat fiind ca aceasta este asigurata de parinti”.
Cum spuneam, ministrul Liviu Pop este extrem de activ pe contul sau de Facebook, unde posteaza informatii despre activitatea sa. Are parte si de o multime de comentarii, la care nu prea raspunde. E de inteles de ce. “Esti cel mai prost ministru al Educatiei de la Liviu Marian Pop (mandatul anterior) incoace!”, ii scrie un "admirator".

Vizualizari 1277
Comentarii articol

>

in 5 Octombrie 2017 5:53

Invatanantul este doliu ..dupa revolutie.Niciun ministru nu a fc nimic sau dimpotriva a fc mai rau...multa materie fara rost

>

in 5 Octombrie 2017 5:57

Ce a facut bine acest ministru este desfiintarea auxiliarelor...ghiozdanul copilului e mult mai usor.Programa este aceeasi ...invatam mult si prost.

>

in 5 Octombrie 2017 8:48

Pe vremea comunistilor nu se tot faceau atatea schimbari dar se facea scoala adevarata .

8:48>

in 5 Octombrie 2017 9:32

oare cine e de vina ca acum nu se mai face scoala adevarata?

>

in 5 Octombrie 2017 9:44

La sarbatorit suntem buni, la munca si disciplina mai putin.

>

in 5 Octombrie 2017 12:58

Am auzit c? ministrul Educa?iei ar fi un analfabet notoriu. Este adev?rat?

>

in 5 Octombrie 2017 13:01

AVEM CEEA CE AL?II AU VOTAT !!!CEI DE LA PUTERE VOR DUCE ?ARA IN GARD !!!! DIN PACATE NU AVEM LIDERI SERIO?I ?I CAPABILI !!!! A?TIA ?TIU DOAR SA FURE !!!!

" si face din om neom" Phoenix>

in 5 Octombrie 2017 15:33

Stii cine nu face scoala ? Puturosul, mitocanul, manelistul, indiferentul, zgomotosul, arogantul cu tigara, batausul, ingamfatul, pitipoanca si fitoasa. Pe toti astia ii trimitem la scoala si nici ca le pasa ca urmeaza vreun bac. Cand erai tu la scoala, parintele de azi, nu indrazneai sa nu mergi la scoala in uniforma, cu carnet si cu temele facute. iti mai amintea si mamica ta. Eu nu cred ca s- a schimbat elevul. Parintele s- a schimbat. E frustrat si mai e si neghiob.

Viitorul tarii>

in 5 Octombrie 2017 15:36

Oare au s?rb?torit si cei din liceele unde nu ia nici un elev bac ul de ani de zile sau iau 3-7 elevi(Surduc,Sag,Hida,Sarmasag,Ileanda,Nusfalau etc).Ce fac inspectorii cu aceste centre unde profesorii iau AJUTOR SOCIAL GRAS(salariul),p?zind niste elevi care ar putea sa mearg? sa munceasca,ca oricum nu scot nimic din ei.Sunt invatati elevii ca se poate trai bine si in mediocritate,de aceea suntem coada Europei.

>

in 5 Octombrie 2017 16:15

12.58. Dar, la Salaj, cine este in fruntea invatamantului? Chiar, nevasta senatorului analfabet, Pop Gheorghe, una, Pop Maria. Pe acest ministru, Pop Liviu din Viseu de Sus, Ghita Pop de Salaj l-a "ajutat" sa-si cumpere o "bucata de pamant" la poalele Mesesului in speranta ca CENTURA va trece pe-acolo!!!

Oferta de împrumut ?i investi?ii pentru a începe anul nou 2018>

in 11 Octombrie 2017 14:30

M? adresez oric?rei persoane care are nevoie de ac?iunile pe care le acord credite de la 3000

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.