Zile libere pentru părinți în cazul suspendării cursurilor

0
400

Părinții ai căror copii vor rămâne acasă, în cazul în care se va ajunge la suspendarea cursurilor în școli, vor putea beneficia de zile libere plătite pentru supravegherea acestora. Pentru fiecare zi liberă, părintelui i se acordă o indemnizație în cuantum de 75 la sută din salariul de bază corespunzător unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de corespondentul pe zi a 75 la sută din câştigul salarial mediu brut utilizat la stabilirea bugetului asigurărilor sociale de stat.

Pentru ca un părinte să poată beneficia de aceste zile libere plătite, copiii trebuie să aibă cel mult 12 ani, cu excepția copiilor cu dizabilități, unde limita de cârstă este 26 de ani, să fie înscriși în cadrul unei unități de învățământ, iar celălalt părinte să nu beneficieze, la rândul său, de zile libere plătite.

Cei care vor dori să beneficieze de această măsură trebuie să depună o cerere la angajator, însoțită de o declarație pe propria răspundere a celuilalt părinte, de o copie a certificatului de naștere al copilului precum și de o copie a certificatului de încadrare în grad de handicap al copilului ori adultului în vârstă de până la 26 de ani, dacă este cazul.

De această măsură pot beneficia atât angajații din mediul privat cât și cei din sectorul public. Sunt și persoane care nu pot beneficia de această măsură, iar aici intră angajații care lucrează în sistemul de ordine publică din apărare sau din sistemul medical, deoarece aceștia vor primi un spor la salariu, care va reprezenta suma pe care ar fi primit-o dacă rămâneau acasă, alături de copii, și primeau acele zile libere plătite. 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here