Zgarcenia autoritatilor cu privire la informatiile despre cazurile de covid incurca si administratiile locale

4
1867

Daca nu ni se comunica exact cum stam, nu putem lua cele mai eficiente masuri pentru populatie. Numarul persoanelor izolate nu ne spune automat si cate cazuri concrete de imbolnavire avem, afirma reprezentantii Pimariei Zalau.

In repetate randuri, presa a criticat maniera secretoasa de transmitere a informatiilor de catre Grupul de Comunicare Stategica. Desi in lupta cu covid-19 sunt implicate mai multe institutii, acestea nu au voie sa furnizeze informatii, singurul organ abilitat fiind acest grup, coordonat la nivel central. Doar ca procedura interzice oferirea a prea multe detalii. Nu putem afla, astfel, decat numarul de cazuri la nivel de judet, localitatile, eventualele focare fiind nevoiti sa le identificam din alte surse, neoficiale.

Doar ca aceasta zgarcenie in a da prea multe informatii afecteaza si administratiile locale.

Reprezentantii Primariei Zalau recunosc ca exista o dificultate in ceea ce priveste comunicarea pe aceasta tema.

“Noua ni se comunica numarul persoanlelor izolate la domiciliu pentru ca, prin Politia Locala si prin Directia de Asistenta Sociala, trebuie sa monitorizam aceste cazuri. E adevarat ca nu ne comunica nimeni cate cazuri de imbolnavire sunt, cati sunt internati, starea lor de sanatate. Corect ar fi sa stie comunitatea, sa stim si noi pentru ca nu poti sa actionezi eficient daca nu cunosti realitatea. Daca nu cunosti realitatea, actioneaza fiecare dupa cum socoteste ca e mai bine sa se protejeze. Daca stii care e realitatea, poti sa vezi amploarea fenomenului, poti sa vezi ce ai de facut ca sa nu ajungi intr-o situatie dificila. Din pacate, in perioada de pandemie s-au mutat pe autoritatile locale aproape toate sarcinile. Noi am actionat in aprilie, nu stiu daca lucrurile erau mai grave decat acum, dar atunci noi stiam, pentru ca ni se comunica, acum nu mai stim care e realitatea. De aceea am facut si dezinfectiile acelea in oras, pentru care am fost criticati (…) Organizatia Mondiala a Sanatatii a anuntat ca sunt bune, sunt indicate astfel de dezinfectii in localitatile unde sunt probleme. Deci, ca o concluzie, nu cunoastem realitatea, nu ni se comunica. Directia de Sanatate Publica ne comunica numarul de cetateni aflati in izolare, pentru ca trebuie sa-i monitorizam si, daca au nevoie de ceva, sa-i ajutam. S-au desfasurat, in aceasta perioada, examenele de Evaluare Nationala si Bacalaureat. Am colaborat cu conducerile unitatilor de invatamant si am stiut exact ce se intampla, in ce scoli, in ce sali, am facut doua dezinfectii in fiecare unitate de invatamant. Acum nu stim ce se va intampla cu scoala, daca incepe, unde, in care sali” , spune primarul Ionel Cunt.

“Ni se comunica si noua asa cum vi se comunica si dumenavoastra. Noi, din situatia celor aflati in izolare nu putem sa deducem cate cazuri concrete de imbolnavire sunt. Chiar zilele trecute am discutat aici, la primarie, avand in vedere ca in prima parte a pandemiei am actionat in oras, cand erau mult mai putine cazuri decat in prezent, acum, cand avem atatea cazuri, cred ca s-ar impune sa reluam actiunile respective. Eu cred ca au fost bine primite de cetateni. Consider ca ar trebui sa ne gandim din nou la niste actiuni in acest sens”, a declarat viceprimarul Teodor Balajel.

Se fac tot mai mult test covid-19

Saptamana trecuta, miercuri, joi si vineri, au fost recoltate probe de la 582 de persoane in vederea testarii. Reprezentantii Prefecturii Salaj spun ca probele provin de la pacientii unui centru de dializa si de la persoane aflate in centele sociale din judet.

“Mentionam ca probele recoltate sunt planificate conform metodologiei, la un interval de 14 zile, avand in vedere ca persoanele care fac dializa sunt o categorie de risc, datorita procedurilor de dializa repetate de 2-3 ori pe saptamana”, transmite institutia.

In Salaj, numarul total al imbolntvirilor a depasit pragul de 200 inca de saptamana trecuta, iar la nivel national ne apropiem de 60 de mii de cazuri, tendinta fiind una crescatoare.

4 COMMENTS

  1. Numai un aspect. El, Ciunt Ionel, transparentul, “nu stie nimic, pentru ca nu primeste informatii, ca toti cetatenii de altefel”. Cata ipocrizie inmagazineaza acest om, numai cine-l cunoaste stie! Mai, primare, acum un an, august 2019, te laudai, si tu, si Florian, ca toate scolile au cele mai bune conditii, cate si mai cate. Scolile din municipiu n-aveau sapun, hartie igienica, uneori nici apa curenta, iar azi ceri achizitionarea in scoli a tuturor echipamentelor necesare pentru….Le-ai dat ocazia tinerilor sa vada modele de civilizatie, de exemplu, in scoli? Ai sporit politica minciunii cu Pop Gheorghe, cu Dana Cota, Fort etc.

  2. Covidu e un virus ff periculos, așa de periculos încât nr total de decese la nivel de țară în acest an este mai mic decât anul trecut. Mulțumim covid !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here