SondajRSS Feed

Au vazut pe viu ce pot face austriecii cu banii europeni, o experienta care le-a semanat mult amar in suflet

Zece primarii salajene constata ca la noi dezvoltarea locala este blocata de institutiile statului

16 Noiembrie 2018

DSP, DSVSA si Protectia Mediului interpreteaza legislatia europeana de asa natura incat nu-i lasa pe oameni sa produca, pe cand in Austria autoritatile lucreaza in interesul fermierilor

Un grup de primari, viceprimari si reprezentanti ai administratiei publice locale din 11 comune care fac parte din Grupul de Actiune Locala – Valea Crasnei si Barcaului, au fost intr-o vizita de schimb de experienta in Austria, unde au vazut cum se implementeaza si functioneaza proiectele finantate din fonduri europene.
Au fost reprezentanti din 10 comune salajene si dintr-o comuna bihoreana (Crasna, Pericei, Valcau de Jos, Boghis, Nusfalau, Halmajd, Agriji, Camar, Carastelec, Maieriste si Balc din judetul Bihor), toti cu gandul de a aduce know-how acasa pentru a fi mai eficienti, in interesul comunitatilor lor.
S-au dus asadar in Austria sa vada, au vazut si au priceput. Au avut un declic. Au vazut raiul dezvoltarii agricole pe bani europeni si au trait o dezamagire cat judetul Salaj de mare, constatand ca ce se intampla acolo, la noi nu se poate. Si nu pentru ca n-ar fi vointa si putere de a trece la actiune. La noi, institutiile statului se pun de-a curmezisul. Cum? Prin incompetenta celor care conduc institutiile statului. }stia care acum au salarii cat Mesesul de mari, dar care nu pricep o boaba din ce inseamna a face. Pricep din legislatiea europeana cat sa se asigure ca nu-si pierd functiile. Si atunci a nu face si a impiedica si pe altii sa faca e calea sigura spre a nu gresi cu nimic, a sta degeaba si a incasa lefurile uriase.
Asa arata in detaliu analiza primarului din comuna Valcau de Jos, Ioan Rosan, dupa schimbul de experienta din Austria. Pe care o redam, sa stie toata lumea cum stau lucrurile macar, dar speranta mare e ca autoritatile cu musca pe caciula sa-si ia seama.
"In perioada 5 – 9 noiembrie, mai multi primarii din GAL Crasna Barcau am fost intr-o vizita de lucru in regiunea Burgenland, din Austria, pentru a vedea modele de dezvoltare pe diferite domenii (energie verde, ferme pomicole sau de animale, ateliere de procesare etc.) ca rezultat al accesarii fondurilor europene.
Regiunea Burgenland este zona din Austria cu cele mai multe sate si este una foarte bine organizata. Aici am vazut cum o localitate poate fi încalzita prin compostarea resturilor vegetale din gospodarii si terenuri agricole, prin asocierea fermierilor. Am vazut ferme pomicole mici, pana în 45 de hectare, administrate de trei familii, prin asociere, mancand fructe proaspete direct din ferma, iar ce nu se vinde se proceseaza în atelierul din ferma în diferite tipuri de bauturi si dulceturi, care se vând în magazinul din ferma.
Cea mai interesanta afacere sustenabila am putut-o vedea intr-o comuna cu 1.000 de locuitori, unde o familie are în curte un grajd cu 250 de capete de porcine, atelier de sacrificare si procesare carne si produse din carne de porc. Furajele pentru porci, majoritatea, provin de pe terenurile din proprietate si sunt depozitate intr-un siloz. Proprietarul, un tip amabil, nu departe de 70 de ani, ne spune ca afacerea e mostenita de la tatal sau, doar ca atunci avea nu

Zece primarii salajene constata  ca la noi dezvoltarea locala  este blocata de institutiile statului
mai o camera amenajata, unde se faceau toate operatiunile, de la sacrificare la procesare si un depozit rece. Dezvoltarea afacerii a avut loc dupa anul 2000, prin accesarea fondurilor europene. Acum, în incinta gospodariei, am putut vedea o linie mica, începând de la sacrificare, procesare, ambalare si depozitare, iar vânzarea se face prin magazinul amenajat intr-o camera de la parterul casei de locuit. Ne miram cu totii, vazând o ferma cu 250 de capete de porcine, un mini abator în mijlocul unei localitati, un magazin la circa 50 de metri de ferma, cu multe case în stânga si in dreapta, cu apa curgatoare prin fata, tocmai în una dintre cele mai prospere tari din Uniunea Europeana. Fermierul ne-a povestit ca, daca cineva doreste sa cumpere o locuinta in zona, trebuie sa semneze o declaratie la primarie, prin care îsi exprima acordul pentru ferma si atelierul de procesare. Controlul se face de catre un medic veterinar de stat care vine în inspectie, ia probe si se plateste o taxa pentru asta. Fermierul ne spune ca produsele se vând foarte bine atât proaspete, cat si afumate, direct din magazinul din curtea casei, unde vin cumparatori si de la sute de kilometri.
Mirati de ceea ce vedem, discutam intre noi si ne întrebam, cum de în România, tot în aceasta perioada de care vorbeam, s-au închis aproape toate atelierele de procesare din zona rurala. Prin interpretarea legislatiei europene, spuneau atunci sefii DSV-urilor. Iar în Austria se dezvolta afaceri sustenabile, de succes. Ne întrebam, retoric, cine a dorit distrugerea micilor afaceri de profil alimentar din zona rurala a României? Europenii? Sau noi, prin sustinerea unor incompetenti ca factori de decizie în institutiile nationale si judetene care au închis tot ce functiona bine în zona rurala? Iar acum privim cu regret depopularea si lipsa de initiative din satele din România.
Mai în gluma, mai în serios, ne-am gândit ca noi, primarii, sa platim pe banii nostri deplasarea a vreo doi sau trei specialisti care au condus destinele DSV, DSP, PROTECTIA MEDIULUI, sa poata vedea cum s-a aplicat legislatia europeana în Austria si cum au aplicat-o dânsii la noi. Poate si-ar face un proces de constiinta fata de cei carora le-au distrus viitorul prin retragerea autorizatiilor de functionare pe motiv ca NU CORESPUND NORMELOR EUROPENE DE SIGURAN{} ALIMENTAR}. Numai în comuna Valcau de Jos, acesti specialisti în interpretarea legislatiei europene au închis trei ateliere de procesare a laptelui si o brutarie", povesteste cu multe detalii si cu tot amarul primarul Rosan.

 

Vizualizari 4721
Comentarii articol (44)

>

in 16 Noiembrie 2018 1:45

Nu va cunosc, dar aveti mare dreptate domnule primar Rosan.

>

in 16 Noiembrie 2018 4:11

25℅ ia în plus la salar, conducerea CJ, pentru activitatea lor de atragere fonduri UE. Furt!

>

in 16 Noiembrie 2018 6:17

Felicitari d-le primar, incompetentii pusi politic cu salarii nemeritate trag frana de mana in toate domeniile!

>

in 16 Noiembrie 2018 6:32

D-l primar , va intreb de ce l-ati votat pe oincompetentul BODE LUCIAN?

>

in 16 Noiembrie 2018 7:53

Felicitari domnu' primar. Succes.

>

in 16 Noiembrie 2018 7:54

In sfasit o deplasare, care s-a dovedit ca nu este de agrement......

>

in 16 Noiembrie 2018 8:15

S a dorit distrugerea afacerilor,a fermelor pentru ca ei ,cei din conducere,au interes de a aduce gunoaie din UE,daca nu pesta porcina,este boala la pasari,etc,le distrug pe toate.Prostia si hotia sunt fruntea acestei tari.

>

in 16 Noiembrie 2018 8:17

BODE ....... citeste si ia aminte ...zona pe care crezi ca o pastoresti are nevoie de specialisti in care sa poata eficientiza munca un electrician nu cuprinde toata GAMA ,mai ai nevoie de specializari.

>

in 16 Noiembrie 2018 8:18

Nu vedeti ca nici ceaiuri,zarzavaturi,legume nu prea sunt romanesti?interesul joaca fesul.Unde sunt merele,prunele si alte fructe de la noi,unde?de ce nu sunt pe piata?

>

in 16 Noiembrie 2018 8:40

Nu va mirati ! In 2007 Directia Agricola a avut o campanie de informare cu aderarea la U.E. EU SUNT UN FERMIER din zona JIBOU .Atunci D.S.V.a venit sa inchida tirgurile chiar de CRACIUN .UN director de directie cu deputatul MICULA au intervenit si s-a rezolvat . Concluzia : daca avem oameni competenti putem rezolva orce problema . BRAVO D-le Primar ROSAN ,dar faceti cunoscut acest lucru la toata tara .

>

in 16 Noiembrie 2018 8:45

MARTIN este vesnic si de neegalat ! S-al tina P.S.D. mult la conduceraea D.S.V. si atunci vor disparea toate fermele de familie deoarece ACEASTA PROSTIE sta in capul lui de 10 ani .

>

in 16 Noiembrie 2018 8:52

Exact asa se intampla ...acolo se poate la noi nu !!!!????excesul de zel si neprofesionalismul aduc mari prejudicii tarii .In loc sa faca indrumare si consultanta aceste institutii pun piedici cauta nod in papura sa poata da amenzi si ce satisfactie au pe chip ca ti-au copt-o.Pana cand institutiile statului nu vor constientiza ca au un rol important in dezvoltarea economoca a tarii vom ramane la cheremul uniunii sa ne dea mancare ...si o sa ajunga la noi cea de proasta calitate ..

>

in 16 Noiembrie 2018 8:56

Martin a fost pus de PNL ...nu ar trebui numiti politic ci pe criterii de competenta ...trebuie sa constientizam ca omul sfinteste locul .Indiferent de culoarea politica daca esti profesionist faci treaba ....daca nu umpli un scaun si distrugi afaceri corecte ...asa s-a intamplat la Sj

>

in 16 Noiembrie 2018 9:21

Domnule primar ,ai fi mai credibil daca nu ti-ai lega numeme cu cel a lui Bode

>

in 16 Noiembrie 2018 9:35

O deplasare chir utila, conform raportului. Cine a organizat deplasarea ? Se pare ca v-a dus la locuri interesante.

>

in 16 Noiembrie 2018 10:01

Bravo!!!!!!\r\n

>

in 16 Noiembrie 2018 10:02

He he he ,pana ajung la salariile din primarie mai au de asteptat,saracii!

>

in 16 Noiembrie 2018 10:41

primare, fa repede podurile peste barcau ca vine neaua si te apuca pastele .... cailor, cu proiectele in tasca :)

>

in 16 Noiembrie 2018 11:08

Felicitari domnule primar. Excesul de zel al "specialistilor" din Salaj si nu numai(cred ca in toata tara lucrurile stau la fel !!!), face ca Romania sa nu fie in stare sa acceseze fonduri europene.\r\nLa asa "guvernanti", asa "specialisti"...bravos natiune, halal sa-ti fie !

>

in 16 Noiembrie 2018 11:16

Rosan esti un MARE DOBITOC, toata lumea stie ca esti prieten cu MARTIN, te-ai dus pe banii tai? Vai de capul tau habarnist, nu ai drumuri, poduri, mica industrie in comuna, tu vorbesti de dezvoltare, lingaule, FACI FIRME Pe NUMELE NEAMURILOR, crezi ca lumea din institutiile statului pe care ii faci neprofesionalisti nu stiu???!!!! Cati angajati profesionalisti ai la Primaria Valcau PNL-istule?

>

in 16 Noiembrie 2018 12:40

NOI SUNTEM MAI DEȘTEPȚI. NU TREBUIE DECÂT SĂ NE INSPIRĂM DE LA CEI CARE AU REUȘIT. MARE MINUNE. PROSTIA ȘI DOMNIA NE COSTĂ PE TOȚI DIN PĂCATE. LA MULȚI ANI ROMÂNIA!!!!

>

in 16 Noiembrie 2018 13:01

ai fost plecat în Austria cu analfabetul din Maeriste, care la ora actuala nu a acesat nici un proiect, doar stiti sa faceti pe alcineva neprofesionisti, dar voi doi sunteti niste hoti

>

in 16 Noiembrie 2018 13:06

alceva nu a-ti vazut în Austria doar aceea ferma de porci ca si voi care a-ti fost plecati acolo , dar de ce nu faceti cunoscut preocuparile voastre de a acesa fonduri europene, cate proiecte ati facut, sau sa faceti vorbire la conditiile care au fost create pentru catateni in comune, nu va este rusine ca la ora actuala nu aveti apa si canalizarea in comune, dar nu aveti nevoie ca sunteti niste nespalati pute în urma voastra de putori si analfabeti ce sunteti.

>

in 16 Noiembrie 2018 13:18

Bode este cel mai competent parlamentar din Salaj. De cate ori ati vazut pe pop sau nosa sa vb in parlamentul romaniei?

>

in 16 Noiembrie 2018 13:48

Bode este la fel de incompetent ca toti parlamentarii din Salaj , vorbesc doar de ei ca i-i cunosc bine. Numai ca Bode Lucian e \r\nun ligau de mana intai, un slab pregatit profesional a ajuns ministru ECONOMIEI. Oare dece ma intreb? Raspunsul este unul simplu : Pe oameni slabi pregatiti si fara pic de caracter i-i poti manevra cum vrei. De asta a ajuns Bode ministru !!!

>

in 16 Noiembrie 2018 13:48

din 2007 avem apa iar acum si canalizare, esti cam dezinformat.

>

in 16 Noiembrie 2018 14:15

CE AVETI CU BODE?? VOI L-ATI VOTAT PROSTILO!! MANCA-IATI P::LA\r\n

>

in 16 Noiembrie 2018 15:23

sa fim cinstiti cine lo pus pe martin la dsv?????

>

in 16 Noiembrie 2018 15:50

Nosa pop balint adevarate caractere hahaha

>

in 16 Noiembrie 2018 16:54

Domnul Primar Rosan, te asteptam la sediile institutiilor alintate, dar te rugam sa nu aduci cu tine wc-urile uscate din comuna ta superdezvoltata, cocalarule!

>

in 16 Noiembrie 2018 17:55

Pentru cel de la 13.06,scroafa este mata și tot neamul tău, pe lîngă scroafe am văzut multe lucruri interesante,dar se pare că tu ești un lingau s-au lipitor de afișe pt ce-i care îi lingi în cur!

>

in 16 Noiembrie 2018 19:49

Ati uitat de primaria comunei Zilairo, care e blocata de institutiile statului perpendicular.\r\nCentura 2 la anu; relicitare noiembrie A3/3C la anu si la multi ani sa va deie Sova bani. \r\nPardon, stada Closca e blocata de institutia strabismunghica a borduriadei de 35 tzenti. Dati timpul inapoi .

>

in 17 Noiembrie 2018 6:45

Sunt multe lucruri interesante in afara tarii prin europa. Acești primari sau dus si au văzut lucruri cum nu avem noi in tara. Sistemul actual închide tot ce funcționează la noi ca sa se vândă produsul UE. Insa si functionarii sunt de vina pentru ca nu vor sa lase oamenii sa lucreze. Domnule Rosan va doresc multi ani la primărie implementați ideile dvs pentru dezvoltarea comunei si implicit a zonei văii Barcaului.

>

in 17 Noiembrie 2018 8:49

in sfarsit vad ca se trezesc primarii, vad si ei cum le moare satul românesc sub picioare, ma bucur ca cineva are curajul sa o spună si public, nu e de vina numai DSV sau alte instituții, suntem toti de vina ca facem si votăm, sint d3 vină în primul rând cei fac legi proaste la Bucuresti apoi ce le apoi a fata sa lase nici un loc de interpretare.

>

in 17 Noiembrie 2018 9:25

totusi daca se trezesc toți factorii decizionali începând de la parlamentari și până la ultimii consilieri locali se mai poate face ceva, noi în comparație cu alte state europene mai avem măsuri active si mai putem accesa proiecte in zona rurala.

>

in 17 Noiembrie 2018 10:57

nu numai DSV si dr.\r\nMartin e de vina, asa s au făcut legile si directivele sa fim transformați din producatori în consumator, din exportator în importatori si bine se vorbește în articol lucrurile încep din trecut si inca mai co tinu a în unele spate, vezi vânzarea terenurilor catre straini, unde se mai întâmplă în europa sau în lume asa ceva?? aici ei ce ne conduc si fac legi ar trebui sa se trezească, în concluzie ma bucur ca realitatea e discutata si in spatiu public, sigur se mai poate face ceva bine în România.\r\n\r\n\r\n

>

in 17 Noiembrie 2018 11:17

sunt curios care din cei 10 primari iau primul amenda de la instituțiile amintite!!! pentru tupeul de a aduce realitatea în presa.

>

in 17 Noiembrie 2018 15:02

Oameni prosti (mai ales unii postaci), fara carte si educatie, si Bode, si POP Gheorghe, si Nosa, si Marc, si Dana Cota etc.

>

in 18 Noiembrie 2018 12:32

Aveți dreptate că instituțiile statului numai încurcă, ar trebui reduse, regândite și reorganizate, dar rapid.

>

in 18 Noiembrie 2018 13:17

numai ca, ex. la dsvs lucreaza sotia reprezantantului guvernului. deci stop si pace buna.

>

in 18 Noiembrie 2018 16:30

TOTUSI DACA ESTE VORBA DE PRIMARI,EU DORESC SA-L FELICIT PE DOMNUL PRIMAR DE LA BABENI, CARE A FACUT DRUMUL DE LEGATURA ,BABENI PIROSA SOIMUSENI UN DRUM CU ADEVARAT LARGIT TASAT MERITA FELICITARII CHIAR SI MUNCITORI CARE MUNCESC LA ACEASTA LUCRARE ....

>

in 18 Noiembrie 2018 17:42

De ce au cheltuit banii publici în excursie prin Austria şi nu s-au dus până la Ciugud jud.Alba să vadă mai ceva ca în Austria.

>

in 18 Noiembrie 2018 22:44

Ciugud are parc eolian. Interesant. Doar prietenii băieților cu ochii albastri au astfel de jucărie.

realist>

in 19 Noiembrie 2018 8:13

Adevarat dar domnul primar vorbeste de asociere nu de incompetență, nici de salarii, de acestea vorbește doar Artur reporterul nemulțumit de guvernarea actuală indiferent cum ar fi ea.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.