SondajRSS Feed

Ionel Ciunt, mai 2016 - “E vremea schimbarii. Ai incredere in mine!”

Zalaul trage linie si socoteste cu ce s-a ales la un an dupa ce a ales un nou primar

17 Mai 2017

Anul trecut, in luna iunie, zalauanii au iesit la vot pentru a-si alege primarul. Luna mai a anului trecut, in plina campanie electorala, zalauanii aveau, conform promisiunilor, o singura varianta, aceea de a trai pe viitor de la extrem de bine in sus.

Votul zalauanilor a mers masiv in 5 iunie 2016 catre candidatul PSD, Ionel Ciunt, care acum implineste un an de mandat ca primar al Zalaului. Semn ca promisiunile lui au fost cele mai gustate. Numai ca au ramas inca nerealizate. Mai sunt trei ani pana la final de mandat, asa ca nu ne pierdem speranta, ca speranta piere ultima, dupa ce piere rabdarea.
"Oamenii conteaza, conteaza pe om", ne indemna anul trecut, pe vremea aceasta, primarul Ionel Ciunt. Acum contam, ca n-avem alta solutie. Si speram ca Ciunt va si realiza ceea ce ne-a promis. Nici nu vrem sa ne gandim ca am fi putut fi dusi cu zaharelul pana am pus stampila.

“Curatenie totala” in administratie

“Primul lucru pe care ma angajez, si îl voi face, daca ajung primar, este o curatenie totala în Primarie. Ma refer la relatia cetatean - functionar din cadrul primariei. Concret, vreau ca Primaria sa nu mai fie o institutie în care îti este groaza sa intri pentru ca nu esti tratat ca simplu cetatean asa cum se cuvine. Fiecare angajat al Primariei va trebui sa aiba o relatie corecta cu cetatenii, o relationare cât mai buna. Cetatenii din Zalau trebuie sa fie respectati în primarie", promitea primarul Ionel Ciunt anul trecut.


“Zalaul e murdar, il voi face sa capete un aer de prospetime”

“Zalaul, se vede asta cu ochiul liber, este un oras murdar. Voi actiona în asa fel încât Zalaul sa capete un aer de prospetime, angajatii sa îsi faca asa cum trebuie datoria, astfel încât, pe cât cu putinta, sa nu mai vedem mizerie pe toate strazile din oras. Strazile trebuie inclusiv spalate noaptea, dar nu asa ca acum (in 2016 - n.red.), ci într-un mod mai practic”, spunea anul trecut actualul edil.
Doar ca Zalaul e in continuare murdar, foarte murdar, pe toate strazile din oras, pe spatiile verzi, printre blocuri. Sunt ghinionisti zalauanii care nu simt aerul de prospetime degajat de stalpisorii de protectie de pe bulevard, abia vopsiti in alb cu rosu, ca in poligonul auto.

Ni se promiteau strazi ca-n palma

“Astazi, daca vorbim despre infrastructura rutiera, as putea-o cataloga ca fiind proasta si chiar foarte proasta”, spunea primarul in 2016, promitand ca va reabilita toate strazile din municipiu si va muta pe sub pamant toate cablurile. Astazi, daca vorbim noi, zalauanii de rand, despre infrastructura rutiera o putem cataloga la fel: proasta si foarte proasta.
“Zalaul are 283 de strazi, 64 dintre ele sunt într-o stare jalnica, am acest inventar. Tot cam atâtea sunt cu structura rutiera, cu banda de rulaj deteriorata, cu trotuare pline de gropi, asa ca e nevoie din acest punct de vedere sa accesam si sa propunem proiecte ca Zalaul sa aiba o infrastructura rutiera ca un oras european. Care este solutia? Exista exercitiu financiar european 2016 - 2020, pe axa 3, posibiltiatea accesarii a 250 milioane euro pentru Zalau. Regiunea de Nord Vest are alocata pe aceasta axa aproape un miliard 300 milioane de euro. E nevoie doar ca primaria sa aiba strategia integrata de dezvoltare urbana, nu o are în acest moment, asa ca mai stam pâna o sa vina un alt primar, sper sa o rezolv eu”, spunea primarul in campania electorala.
Si dorinta i s-a implinit; a venit la primarie. Doar dorintele noastre de a nu ne mai rupe masinile pe strazile orasului sau picioarele in gropile trotuarelor mai au de asteptat pana sa se implineasca.
Anul acesta nu se fac reabilitari pe arterele principale din Zalau, dupa cum reiese din planul de actiune al municipalitatii. Pe bulevard va trebui sa ne multumim cu lucrarile de plombare. Avem promisiuni ca strada Simion Barnutiu va fi reabilitata anul acesta pe o portiune de patru kilometri, de la Scala pana in Dumbrava. Strazi principale, intens circulate, cum ar fi Tudor Vladimirescu, strada Kossuth, strada Corneliu Coposu mai au de asteptat.

Parcarile erau o urgenta si urgenta sunt si-acum; hai sa nu fie supraterane si subterane, cum s-a promis, doar sa fie mai multe

“Locurile de parcare pentru Zalau sunt o urgenta”, spunea in campania electorala edilul. Iar noi ii dam

Zalaul trage linie si socoteste cu ce s-a ales la un an dupa ce a ales un nou primar
in continuare dreptate, injurand adesea in cautarea unui loc unde sa ne lasam masinile. “Mai întâi o sa încep cu parcarile din zona spitalelor, de amenajare parcari supraterane si subterane, în zona pietelor si a unitatilor de învatamânt. Am identificat ca o posibilitate si acoperirea Vaii Zalaului si a Vaii Sarmasului. De unde bani? Bugetul local si fonduri europene. E nevoie de strategia integrata de dezvoltare urbana, fara acest document oficial nu putem accesa bani europeni”, declara Ionel Ciunt.
A trecut un an de zile, iar in zona Spitalului Judetean de Urgenta gasirea unui loc de parcare e o adevarata aventura, de multe ori fiind nevoit omul sa isi care bolnavul in brate pana la doctor. Nu sunt locuri de parcare nici in zona scolilor sau a pietelor. Valea Zalaului si Valea Sarmasului sunt tot descoperite, iar parcari subterane sau supraterane nu avem.
Aflam de la primarie, la inceputul anului, ca in Zalau vor fi amenajate, in 2017, 118 noi locuri de parcare. Deficitul este de vreo 20.000, pentru ca zalauanii au 25.000 de masini si 4.500 de locuri de parcare amenajate.

Semafoarele au ramas la fel de inteligente

“Semafoarele inteligente si cele cinci radare reprezinta o problema la nivel de oras, pentru ca nu fluidizeaza traficul asa cum ar trebui”, spunea Ionel Ciunt anul trecut, cu promisiunea ca va analiza problema inca din primele zile de mandat si va gasi o solutie in cazul semafoarelor necorelate care ne mananca zilele in trafic.
Se pare ca deocamdata nu a fost “regandit” sistemul de semaforizare din oras. Si in acest caz ramanem cu speranta ca poate, pe viitor, lucrurile vor merge bine. La fel si semafoarele.

Platoul de marmura nu arata ca-n poze;
reabilitarea a fost pana acum o carpeala

Pe lista promisiunilor din campanie au mai figurat dezvoltarea unui centru istoric prin transformarea strazii Unirii in strada pietonala, reabilitarea platoului din fata Prefecturii, “n pozele pe care le-am vazut in campanie, platoul de marmura arata mai mult decat occidental si modern. “n realitate, vedem un platou cu din ce in ce mai putina marmura, carpit pe ici, pe colo cu ciment, fara prea mult simt estetic, denivelat si ocupat de boschetari.

Cinematograf si stadion nou, bazin de inot,
zone de picnic, concerte... o nebunie de trai

Ni se promitea, de asemenea, construirea unui stadion nou, cu argumentul ca peste cinci sute de copii din municipiu practica fotbal pe terenuri din localitati invecinate, construirea unei baze sportive multifunctionale cu bazin de inot, terenuri de tenis si minifotbal, spatiu de joaca pentru copii, amenajarea zonelor de picnic, amenajarea unui spatiu special destinat targurilor, concertelor in aer liber si manifestarilor dedicate Zilelor orasului, precum si modernizarea si redeschiderea cinematografului Scala.

Timpul trece, problemele raman

Intrebat in campania electorala despre nivelul de trai al zalauanilor, Ionel Ciunt spunea in 2016: “Viata si confortul cetatenilor din Muncipiul Zalau este extrem de precara, pentru ca noi traim din pacate într-un oras care se afla pe locul 35 din 40 municipii resedinta de judet în ceea ce priveste atractia pentru mediul de afaceri, într-un oras care se afla pe ultimul loc în Nord-Vest pentru absorbtia de fonduri europene. Într-un oras prafuit când e cald si soare si într-un oras plin de balti când ploua, într-un oras fara infrastructura rutiera, fara cinematograf, fara un camin pentru persoanele vârsnice, într-un oras care are nevoie de toate cele pe care le-am enumerat, într-un oras în care 37 de strazi nu au retea electrica si 268 de familii asteapta ca primaria sa adopte PUZ-ul pentru a avea curent în casa, într-un oras în care administratia este neprietenoasa cu cetatenii”.
Pai sa devina prietenoasa, ca uite, timpul trece.

Vizualizari 4997
Comentarii articol

>

in 17 Mai 2017 0:24

Felicitari Liviu Balint deputatul nostru

>

in 17 Mai 2017 3:31

Un complexat mincinos, acest Ciunt, cu gasca lui din toate institutiile Zalaului! Astia n-au rusine! Calca totul in picioare, toate valorile neamului! Mint intr-una, fraudeaza permanent, ii manipuleaza pe prostii din Salaj, asa cum doresc. Du-te, Ciuntule, in Simisna ta, si... asa sa ai noroc de familia ta cat de corect ai fost cu conjudetenii tai si cu concitadinii tai!

>

in 17 Mai 2017 3:33

CONTEAZA PE OM! CARE OM? TU, POP SI NOSA?

primarul>

in 17 Mai 2017 7:36

Un an de ciunteala intradevar e ciuntit rau cu capul palavragiul asta.Nimic nu a facut din ceea ce a promis nemernicul!!!

>

in 17 Mai 2017 7:42

Eduard cat iei sa il lingi pe umflat in fiecare zi? Cred ca ii straluceste dosul? Sau poate Narcisa simte dor de umbra sub centura?

>

in 17 Mai 2017 7:43

Ciunt, Nosa si Pop un trio formidabil ... de prost.

>

in 17 Mai 2017 7:46

Ciunt din Simisna ca si patronul Electromara care a facut praf strazile. Oare se cunosc? O fi mare Simisna si poate nu au auzit unul de altul. :)))) Ca sunt cam de aceeasi varsra.

>

in 17 Mai 2017 7:59

Ptr pesedisti,conteaza doar sa aiba functii.Sunt gunoaie,si ei si alegatorii.

>

in 17 Mai 2017 8:15

Stimate domn Ciunt, Stau si ma intreb: Oare puteti dormi linistit noaptea? Mi-ar place sa aud raspunsul :)))

>

in 17 Mai 2017 8:34

Liviu Balint ,probabil deputatul tau !

>

in 17 Mai 2017 8:35

Balajel are mari realizari ...............

>

in 17 Mai 2017 8:42

HOPAAAAA! S-AU REPEZIT POSTACII pdl-isti, frustrati ca nu mai sunt la furaciuni.Nu zic nu, Zalaul arata mai rau ca si anul trecut dar ce scriu postacii te apuca mila de ei.De fapt toate orasele din Salaj arata mai rau, a trecut campania de alegeri, au castigat si asteapta un nou ciclu electoral sa faca ceva de ochii alegatorilor(prostilor)

>

in 17 Mai 2017 8:44

ce tot apare lebenitarul din jibou in problemele lui ciuntescu?

>

in 17 Mai 2017 8:49

SUNT IN TOT IN CIZME DE CAUCIUC.Adica in dulap

>

in 17 Mai 2017 9:13

Nu sunt implicat politic, nu ma intereseaza unul sau altul. Dar din punct de vedere al strazilor stiu si se vad ca pe multe strazi s-a asfaltat (fara fundatie la drum): Iasului, poligon, Careiului, Gheorghe pop de basesti, toporasilor, Veronica de Salaj, Romana, Teofil Moldoveanu .... ceea ce Capalnasiu una reusit in 12 ani. Sa nu uitam despre ce vorbim. Per ansamblu o mai bine ca pana acuma. Doar ca dupa ce ati fost condus 12 ani de primarul maturoi de nuiele Capalnasiu ce mai vreti?? Daca peste 3 ani nu se schimba major ceva, atunci altul la rand. E foarte simplu.

>

in 17 Mai 2017 9:39

Nu esti implicat politic.. Ce gluma buan

coco>

in 17 Mai 2017 9:49

Glumet primar .

>

in 17 Mai 2017 9:51

DOMNULE PRIMAR SUNTETI UN OM SLAB!!! NUMAI MERGAND PE STRADA A-TI VEDEA MULTE NEREGURI AVETI ATATIA SUBALTERNI PUERILI SI FARA VIZIUNE ! CAMD VWE-TI AVEA 1OO DE MILIOANA PE LUNA O S VA RUSINATI SAU VE-TI SARBATORII!??? IMI ESTE RUSINE CU PRIMARUL MEU !

>

in 17 Mai 2017 9:57

Dar ce doriti d-stra ? intr-un an de zile sa rezolve toate probleme care apar ? Problemele se pot rezolva doar in timp !

>

in 17 Mai 2017 10:38

Concentratie maxima pe Bulevard ca pe acolo trece primarul. In rest la fel, gunoi peste tot.Am marit angajatii si sefi la institutiile din subordinea primariei fara nici un rezultat. bravo Ciuntule pardon Caraba.

>

in 17 Mai 2017 10:39

Da asta din poza e primarul?

>

in 17 Mai 2017 10:51

Pentru ei e simplu NU SUNT BANI,dar de ce nu se acceseaza bani din fonduri europene? Pentru ca nui cine ,sunt niste incompetenti care dau vina unu pe altul si nu fac nimic.La ZALAU nu se poate in alte orase se poate .DE CE OARE??

8:42>

in 17 Mai 2017 12:17

Nu mi-e rusine nici cu postacii ciumei rosii insa pt noi ca simplii cetateni sunt importante rezultatele nu promisiunile si vaicarelile ca nu putem ,ca etc.In fond ,indiferent de culoarea sau optiunea noastra politica ,toti ne dorim acelasi lucru ,un oras curat ,civilizat si cu o infrastructura corespunzatoare .

>

in 17 Mai 2017 12:20

Si strada Vanatorilor e rezolvata! Felicitari...

>

in 17 Mai 2017 12:21

Ciunt egal Capalnasiu; psd egal pnl; aceeasi mizerie.

>

in 17 Mai 2017 12:22

Eduard tu nu ai nici un pic de demnitate? nu-l mai linge in dos pe lebenitar.

>

in 17 Mai 2017 12:43

Pentru invidiosul de mai sus. Daca ar fi toti parlamentarii ca si cel pe care cu nesimtire il numesti "lebenitar", Romania ar fi cu adevarat a 7a putere din Europa

>

in 17 Mai 2017 12:44

Si nu ne da tu lectii in ceea ce priveste demnitatea. Stiu cine esti

>

in 17 Mai 2017 13:32

Il cunosc de multi ani pe Primar.Nu l-am votat pentru ca nu locuiesc in Zalau si nu stiu daca ,lucuind in Zalau,l-as fi votat. Ce stiu este ca Simisna,Nesimisna ,omul a terminat mate-fizica in Zalau,a facut medicina veterinara la Bucuresti ,are o familie frumoasa.Sotia lui a ramas invatatoare ,desi precis ca isi gasea ceva bine platit daca voia. Au un singur copil, o fata care este doctor. Nu cred ca e ceva sa fii avut posibilitatea sa faca si sa nu fii facut ca primar.Despre asta e vorba. In rest,nimeni nu va multumi pe toata lumea niciodata.Succes,Ionel!

>

in 17 Mai 2017 13:53

PSD, CIUMA ROSIE!

>

in 17 Mai 2017 14:31

Unde este Raluca Andreea? Ea poate explica totul.

>

in 17 Mai 2017 14:41

Raluca andreea ii la Masa-n pizda

>

in 17 Mai 2017 15:53

"Curatenie totala in administratie" ha ha ha. Am fost zilele trecute la primarie cam.31. Am batut la usa si am dat sa intru. Cand am deschis usa o voce nervoasa mi-a strigat sa astept afara. M-am retras fara sa deranjez, dar am vazut vreo cinci persoane care erau in jurul unei mese incarcate cu bunatati.Am asteptat mai bine de 30 de min. timp in care s-au mai adunat 6 persoane. S -a deschis usa si am fost primiti in camera 31. Nimeni nu si-a cerut scuze. Doar eu ca am indraznit sa-i deranjez. CIUNTULE nu cunosti aceste aspecte. Esti prea mic.

>

in 17 Mai 2017 16:08

Nimic nu s-a schimbat dupa venirea lui CIUNT, poate sifonarile au alta directie. Asa ne trebuie daca la alegeri locale votam partide si nu ne uitam la oameni!

>

in 17 Mai 2017 16:29

Pt.15.53 Intamplarea pe care relatati e simptomatica si obisnuita pe la ghiseele si prin birourile administratiei.Ne revoltam dar in final tot umiliti ramanem pt.ca lipsa lor de educatie si de respect par de neinvins. Ar trebui sa trimiteti un e mail la Primarie ,lucrurile nu pot ramane asa la nesfarsit

>

in 17 Mai 2017 17:12

13.32. Si eu il cunosc pe Ionel Ciunt demult, dar nu mai este asa cum il stiam; l-a stricat prietenia cu "sistemul". Sotia lui o invatatoare buna s-a titularizat cu "pile" la "S. Barnutiu". Sora-sa din Simisna este directoare la scoala. El, fiind presedinte al CJ, prieten de vacanta si de partid cu Pop Gheorghe, a pus-o pe nevasta acestuia inspector scolar general, o profesoara mediocra, care n-a parasit municipiul Zalau de la repartizare (1982?), ocrotind-o pilele comuniste! Ionel Ciunt nu mai este omul care era, care isi facea pile pe oriunde cu pastravi de la Tusa.

>

in 17 Mai 2017 17:37

Domnule Primar se voebeste de curatenia orasului ,acei cu ajutoare sociale care stiu unde este cantina sociala ba mai mult foloseste si un telefon mobil, pentru mancarea pe care o primeste nu ar trebui sa faca nimic .PATRU ORE DE CURATENIE IN ORAS PE ZI NU AR STRICA ????....

>

in 17 Mai 2017 18:42

chiar nu se observa o schimbare vizibila Ciunt=Capalnasiu... doar carpeli si lucrari minore

>

in 17 Mai 2017 20:07

Domnule (doamna) de la 13.32.Faptul ca omul a absolvit mate fizica si ca a facut studii de medicina veterinara nu-l absolva de raspunderea pe care o are fata de orasul acesta care arata ca un lucru neterminat.Toata stima pentru studiile dansului dar asta NU-L CALIFICA NEAPARAT ca si primarul orasului meu.Nu te baga frate daca nu esti convins ca vei face treaba!Iti rupi picioarele pe trotuarele din plin centrul orasului.In fata Bibliotecii si a Finantelor.de la Simion Barnutiu spre ceas si asa mai departe.Inteleg ca nu-s bani pentru lucruri marete.Dar niste amarate de trotuare,IN CENTRU?.D-le Ciunt,m-ar apuca rusinea sa fiu in locul dvs.Poate nu stiti aceste lucruri,poate(si sunt sigur de asta)nu mai prea umblati pe jos prin urbea pe care pretindeti c-o "primariti".Poate nu va pasa(de altfel dvs nici macar nu locuiti aici).Poate,poate,poate ....

felicitari ionel ciunt>

in 17 Mai 2017 21:07

Tiganu como din garcei nascut din amandoi parinti tigani, are treaba cu psd -ul nostru ,mai ales cu nulitatiile de ziaristi dela graiul salajului, cine a scris articolul asta? suntem cei mai tari PSD PSD PSD IONEL CIUNT primar inca 20 de ani cu PSD inante cu ciunt si marc . zalaul arata foartebine, se misca lucrurile rapid, nu exista strada neasfaltata sau canalizare in municipiu, se misca lucrurile si la periferie. bravo ionel

>

in 17 Mai 2017 21:12

psd psd psd cei mai buni, restul sunt nulitati de politicieni

>

in 17 Mai 2017 21:17

mereti pa la astea de la oficiu juridic si funcear din primarie si vedeti ce aiere de vedete sint acolo.mama me.si tata ei is.

>

in 17 Mai 2017 21:17

mereti pa la astea de la oficiu juridic si funcear din primarie si vedeti ce aiere de vedete sint acolo.mama me.si tata ei is.

>

in 17 Mai 2017 22:01

Vedeți psdişti ce pățiți dacă nu a-ți pus-o pe lelea Coța viceprimăriță sau manager public? Vă merg toate pe dos ! Bălăjel şi Caraba nu fac 2 lei cirpiți

>

in 17 Mai 2017 22:20

22.01. Vai de capul tau! Te caracterizez dupa cum scrii. De aceea Salajul este pesedizat, este ca tine, ca Pop Gyorgye, ca nevasta-sa, inspector scolar general semidoct, Pop Lucy, asa se semneaza (pe buletinul ma-si este Pop Maria Militianca!

>

in 17 Mai 2017 22:23

CARE AIA PE CARE A INSTALAT-O CIUNT CA "CEA MAI BUNA PROFESOARA", CA INSPECTOR GENERAL IMPOSTOR? UNDE ESTI TU, TEPES, DOAMNE!

>

in 17 Mai 2017 22:43

Si eu cunosc bine familia d-lui primar,stiu ca sunt oameni de aleasa omenie,seriosi dar intelepciunea poporuluispune bine "care om n-are dusmani nu plateste nici doi bani "si rautatea unora si mai ales invidia nu au margini.Sunt convinsa ca d-nul primar nu va dezamagi increderea celor care l-au votat .Va doresc sanatate si intelepciune pentru a continua proiectele incepute.Apoi despre doamna OLIMPIA ,noi cei de la Galgau -tot respectul -o profesoara iubita de elevi si parinti ,o regretam si aici a fost multi ani directoare ,a reusit sa transforme scoala in liceu si-i multumim.

>

in 17 Mai 2017 22:50

Doamne negrii mai pot fi unii la suflet !!!Sunt atat de rai ca nici lor nu-si vor binele.NU VA TEMETI CA V-A PICA DIN GURA-N SAN ????????

>

in 17 Mai 2017 23:20

Nu zice nimeni ca primarul nu e de omenie . Problema mare este calitatea lucrărilor pe care le

>

in 18 Mai 2017 15:19

cel mai slab primar, orasul arata jalnic ca si primarul de altfel

Ii bun>

in 19 Mai 2017 13:45

Lasa ca el organizeaza concerte de jazz ca sa va mai treaca din suparari si din dorinte! Relax. ..m

>

in 20 Mai 2017 17:42

ciuntu jogodie orasul este pe spate ca si tine ma, tigan borat, cu neamurile tale puse in functii la care nu se califica. Lucrari de mantuiala peste tot, ai castigat cu asistatii sociali si pensionarii prosti ca tine care te-au votat. Nu mai iesi tu primar, jeg cu brenerul nosa si securistul marc. Trantori si jigodii

>

in 23 Mai 2017 16:36

Da o relatie mai buna cu cetateni. Acum sa ajungi la primar trebuie sa trecide cabinetul filtru al dl Caraba. Petitiile sunt filtrate tot de acest pensionar, ca de primarul nostru zace. Am marit directori pe la unitatile din subordine dar e acceasi marie cu alta palarie. Dl Balajel va ocupati de Citadin, ce ati intreprins pt a misca aceasta societate? Ati angajat o gramada de muncitori care stau sub tufe cu o bere in manaca de caldura mare.De colectarea gunoaielor am tot zis si ramane la fel, daca sesizezi la comenturi a doua zi se merge urgent. Cred ca asta fac viceprimari imbracati in salopeta,isi pun taietori de frunza la caini sa citeasca si sa ia masuri ei pe teren ies.FELICITARI MULT IUBITULUI CONDUCATOR.

>

in 23 Mai 2017 16:39

Ciuntule vezi ca sa asfaltat in Criseni.

>

in 23 Mai 2017 22:27

Pt20.20 Greşit ai priceput miştocăreala! Dar atit poți nu pretind mai mult de la obtuzi!

>

in 24 Mai 2017 18:12

SPUNE CA CONTEAZA PE OM SIGUR CA CONTEAZA PANA SE NUMARA VOTURILE SI NE MAI VEDEM NOI PESTE 4 ANI

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.