SondajRSS Feed

 

E drept, dacii si romanii PNL-isti au fost primii in Salaj, dar s-au impus in cele din urma stramosii PSD-isti

Zalaul renunta la Festivalul Roman

23 Aprilie 2019

Din dezbaterea ce a avut loc pe bugetul orasului in sedinta Consiliului Local Zalau de vineri, 19 aprilie, am aflat ca municipalitatea renunta la Festivalul Roman, care ar fi trebuit sa ajunga anul acesta la a XV-a editie. 

Ceea ce inseamna ca dupa ce a incercat vreme de 14 ani sa individualizeze Zalaul prin sarbatoarea anuala care aducea in oras, de Zilele Zalaului, actori de reconstituire istorica, imbracati si inarmati ca dacii si romanii, Zalaul a decis sa renunte la acest obicei.
Paguba nu-i chiar mare, pentru ca Consiliul Judetean Salaj a copiat Festivalul Roman la sase ani de cand acesta a inceput, instituind sarbatoarea Porolissum Fest, coordonata de Muzeul Judetean, institutie subordonata Consiliului Judetean, care il finanteaza.
Asa se face ca, din 2010, Primaria Zalau finanta dacii si romanii ei sa se afiseze prin oras, iar Consiliul Judetean finanta propriii daci si romani, care se zbenguiau tot pe bani publici la castrul Porolissum. Si tot asa, vreme de opt ani, cate doua cete de daci si cate doua cete de romani incercau sa-i distreze pe zalauani, toate de Zilele Zalaului.
Sa amintim, ca sa fie clar, ca in toti acesti ani a fost vorba de concurenta politica. Primarul PNL-ist Radu Capilnasiu, care a inventat Festivalul Roman pentru a aduce istoria la Zalau, a fost concurat de presedintele PSD-ist al Consiliului Judetean, Tiberiu Marc, in competitia care aduce cei mai frumosi daci si romani. Cum PNL-istul Capilnasiu a pierdut alegerile in 2016, iar la Primaria Zalau a venit PSD-istul Ionel Ciunt, concurenta dintre Primarie si Consiliul Judetean nu mai exista. Prin urmare, dacii si romanii PNL-isti ai lui Radu Capilnasiu isi pierd job-urile finantate de Primarie, chiar daca ei au fost primii pe meleaguri salajene, cum ar spune unii. Ramanem doar cu dacii si romanii PSD-isti ai lui Tiberiu Marc, platiti din bugetul Consiliului Judetean.
In sedinta de Consiliu Local de vineri, consilierul PNL Claudiu Barsan a facut o incercare timida de a salva Festivalul Roman.
"Pentru Festivalul Roman nu vad sa alocam nimic anul acesta. Pentru continuitatea evenimentului si brandul constituit, cred ca ar tre

Zalaul renunta la Festivalul Roman
bui sa alocam o suma, chiar daca il facem in parteneriat cu Consiliul Judetean. Cu cei 300.000 de alocati pentru statuia lui Mihai Viteazu, cred ca putem face altceva, sa-i alocam pe programe culturale sau sportul pentru toti", a spus Barsan.
Primarul Ionel Ciunt a trecut insa nepasator peste ideea cu "brandul" si s-a legat de ideea ca Festivalul Roman a avut finantare europeana la inceput, care impunea derularea proiectului doar pe cinci ani.
"Cu Festivalul Roman nu mai avem nici o obligatie de la Uniunea Europeana si va fi finantat integral de Consiliul Judetean, lasand implicit sa se inteleaga ca nu mai e loc de atatia daci si romani, platiti din toate partile. Dacii si romanii nu participa la alegeri, asa ca pot fi numiti; raman dacii si romanii PSD-isti.
Si ca sa fie clar ca nici vorba sa se renunte la amplasarea unei statui a lui Mihai Viteazu in Zalau, primarul a spus ca "este un proiect care, impreuna cu reparatia la statuia Wesselenyi, vrem sa mearga in paralel".
Dezbaterilor din Consiliul Local le-a pus capat consilierul UDMR Alexandru Lakatos, dezinteresat de care daci si romani au fost primii in Salaj.
"Eu propun sa adoptam bugetul asa cum este sau cu modificari minimale. Suntem pe final de aprilie si este un record mondial ca un municipiu resedinta de judet pe 19 aprilie sa nu aiba buget. Apoi avem 8 luni si jumatate aproape la dispozitie sa rectificam in functie de nevoi", a spus Lakatos, multumita caruia s-a incheiat orice dezbatere si, prin urmare, multumita lui vom avea si daci si romani, si Mihai Viteazu, si Wesselenyi reparat. S-a trecut la vot si bugetul a fost adoptat, chiar daca consilierii PNL si PMP nu au votat.

Vizualizari 3931
Comentarii articol (28)

>

in 23 Aprilie 2019 4:32

teritoriu zalaului nu a facut parte din imperiul roman romanii au ecsistat aici numai an mintea balnava a unori falsificatori de istorie

>

in 23 Aprilie 2019 5:38

Decat D(R)ACII PeNEDeLepre , mai bine , de o suta de ori, DACII PSD-isti .

>

in 23 Aprilie 2019 5:38

Decat D(R)ACII PeNEDeLepre , mai bine , de o suta de ori, DACII PSD-isti .

>

in 23 Aprilie 2019 5:41

Vai honvedule Artur, ce bine cunosti tu istoria dacilor si romanilor , de pe aceste meleaguri . Ha,ha,halera ce esti!

>

in 23 Aprilie 2019 6:32

hotarul romei era pe meses nai auzit de limes

>

in 23 Aprilie 2019 6:54

pe culmile mesesului duce numit de bastinasii zalaului drumul romanilor. an anii saptezeci profesorul istoric pop grigore ne adus pe acolo sii ne arata urmele turnurilor de vaghe romane a fost sii muzeogruful lucacel. gegrafia ne a anvatat han ioan pentru tine nu reprezinta nimic. nai aici istorie sii radacini

>

in 23 Aprilie 2019 7:43

Bai,adevarul-i ca primaria-i pe janta cu banii.Da' se lauda tatzi p-acolo ca banii de investitii-s mai multi ca niciodata.Pai da ca nu-ai lor ci ai Europei.Bugetul de functionare in schimb trage sa-si dea duhul.Contributorii-s tot mai putini,unii se cara-n Cluj,altii mai departe si Zalaul intra incet,incet in agonie.Prima data nu mai facem cu romanii,nema vouchere de vacanta s a m d.Piata imobiliara-i la pamant,am ajuns la concurentacu Vasluiul pentru ultimul loc.Astea-s semne domnilor.Avem nevoie de investitori nu de borduri colorate.In loc de parc industrial si de centura csre genereaza dezvoltarea orasului noi facem aiureli gen scuaruri in mijlocul bulevardului(placate cu dale,desi nu se plimba nime pe ele ca nu-s inca dedtui nebuni sa-sifaca promenada p-acolo),dar si trotuar circular pe rondoul de la Mol !!!.Vai de amarul nost'.

>

in 23 Aprilie 2019 8:09

PSDISTII AU FOST PRIMI, DOVADA CA NE TRAGEM DIN MAIMUTA

>

in 23 Aprilie 2019 8:17

Maghiu e poponar? Se da rotund de zici ca este venit din capitala nu din saraca Bobota. Mare om, plimba hartii la IGO, unde sunt angajati toti pupincuristiide cad e la conducere Zaharia.

>

in 23 Aprilie 2019 9:33

PACAT , PT CA ERA UN FESTIVAL CARE IN TIMP DACA ERA SUSTINUT PUTEA SA SI FACA BANI NU DOAR SA CHELTUIE, PUTEA SA REVIGOREZE UN PIC TURISMUL SALAJEAN CARE E CUM E , TREBUIA DOAR RABDARE SI BINEANTELES MUNCA , CEEA CE NU PREA E LA MARE CAUTARE.\r\nPACAT , AVEAM SI NOI CEVA .. IN ZALAU\r\n

Paul Magiun>

in 23 Aprilie 2019 10:32

Ce o sa se faca counciliclerul Plaul Mlagiu fara costumu' de roman second hand?\r\nI-a sufla in trompa la Bodeocu!

>

in 23 Aprilie 2019 10:42

Indrazneste sa crezi.

>

in 23 Aprilie 2019 11:14

Asadar in Romanica primii au fost pesedeii,de aia e plina tara de hoti si de prosti.

>

in 23 Aprilie 2019 11:49

BANII DE LA FESTIVAL PROPUN SA NI SE IMPARTA NOUA ANGAJATILOR DIN PRIMARIE SUB FORMA DE PRIMA ...CA NOI DUCEM GREUL ACESTUI ORAS !!!

>

in 23 Aprilie 2019 11:52

Propun sa se inlocuiasca cu festivalul bujetarilor si sa se faca un chef mare de trei zile

>

in 23 Aprilie 2019 11:53

CU SALAM ...SI ALTE MEZELURI...

>

in 23 Aprilie 2019 11:56

Ce distractie ar fi pe dans din buric cu bujetarele din primarie .

>

in 23 Aprilie 2019 12:47

Foarte multi istorici care injura poporu roman pe ascunselea......unde e vorba ca"vezi de treabA TA"""iar revin,ce treaba aveti cu artur....??????

>

in 23 Aprilie 2019 13:01

`Maghiule tz-o ruginit armura si vuvuzaua!\r\nTe-ai kkt la semnal!

>

in 23 Aprilie 2019 15:02

Dacii erau un popor sciitic si au venit in bazinul Carpatilor prin 500 i.e.n. din Est.Pe urma lor au venit si Tracii, Getii, tot un popor sciitic de origine Indoeuropeana.Nu a ramas aproape nimic din cultura lor.Dupa parasirea de catre trupele romane al tinuturilor la nord de dunare au navalait alte popoare migratoare in mai multe secole la rand.Acest mit cu dacoromanii este ultima sansa a romanilor de astazi pt. a justifica apartanenta lor pe acest teritoriu.Abia dupa secolul 10 se poate spune ca acest teritoriu este locuit de vlahi veniti de undeva din albania, macedonia, serbia etc.

>

in 23 Aprilie 2019 21:21

Ai citit tu in cafea.

Mici Bere si manele... >

in 23 Aprilie 2019 23:50

Un singur element de cultural era in toata tiganiada aia de la zilele orasului si de ala va bateti pula. Ramanem cu berea si mi ii...

Mici Bere si manele... >

in 23 Aprilie 2019 23:50

Un singur element de cultural era in toata tiganiada aia de la zilele orasului si de ala va bateti pula. Ramanem cu berea si mi ii...

>

in 25 Aprilie 2019 8:55

15:02. Ai tot atatea cunostiinte de istorie, cat are Basescu fire de par in cap. Dacii erau o grupare de triburi, din care faceau parte si getii, si carpii, si costobocii etc. Nu exista nicio dovada ca teritoriul a ramas pustiu in 271. Cat despre vlahi, se cunoaste din cronica (maghiara) a lui Anonymus ca atunci cand Arpad si ceilalti 7 sefi de trib si-au mutat boarfele in Europa, a dat de Gelu "quidam blachus dominium tenebat blasij et sclaui" (un anume vlah care stapanea o tara de vlahi si slavi)

>

in 25 Aprilie 2019 9:08

Pentru 15:02 si toti "istoricii" de cartier, lectura obligatorie: "Gesta Hungarorum" de Anonymus

istorie sau mit?>

in 27 Aprilie 2019 10:01

Cateva considerente de bun-simt pentru "istoricii" din forum:\r\nDa, granita Imperiului Roman s-a intins pe culmile Mesesului, dar Zalaul a fost in afara lui. Dovada? Nimic mai simplu: intrati pe google maps si cautati Zalaul. Schimbati pe modul "teren" si urmariti pozitia Zalaului fata de Meses si restul tarii. \r\nSimplu ca buna-ziua.\r\n\r\nSau intrebati-va: cand vreau sa merg la Cluj (spre interiorul tarii) nu cumva trebuie sa trec Mesesul? Si atunci implicit granita vechiului imperiu, spre interiorul lui?

>

in 1 Mai 2019 18:32

Numele meu este Lilian N. Aceasta este o zi plină de bucurie a vieții mele din cauza ajutorului pe care mi-a oferit-o Dr.saguru, ajutându-mă să-mi recuperez ex-soțul cu vraja lui magică și de dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de teribil pentru că soțul meu mă înșela într-adevăr și căuta un divorț, dar când am întâlnit e-mailul Dr.saguru pe internet despre modul în care a ajutat atât de mulți oameni să-și primească ex și de a ajuta la stabilirea relației. și să facă oamenii să fie fericiți în relația lor. Mi-am explicat situația și i-am căutat ajutorul, dar spre cea mai mare surpriză, mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și că acum sarbatoresc pentru că soțul meu sa schimbat complet pentru totdeauna. El vrea întotdeauna să fie lângă mine și nu poate face nimic fără prezența mea. Mă bucur foarte mult de căsnicia mea, o celebrare mare. Voi continua să depun mărturie pe internet pentru că Dr. Saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. DACĂ NU AȚI VĂ RUGĂM AJUTAȚI, DOCTOR SAGURU CONTACT ACUM prin e-mail: drsagurusolutions@gmail.com sau WhatsApp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema dvs. și te face să te simți fericit în relația ta.\r\n1 LOVE SPELL\r\n2 CÂȘTIGĂȚI BACK EX\r\n3 FRUCTE DE FEMEI\r\n4 PROMOȚIE SPELL\r\n5 SPELL DE PROTECȚIE\r\n6 SPELL BUSINESS\r\n7 SPELL GOOD JOB\r\n8 LOTTERY SPELL și SPELL CASE SPELL.

istcult>

in 4 Mai 2019 9:01

in sfarsit o decisie foarte buna,istoria a invins.mai trebuie la cultura sa fie dat jos un impostor,ajuns politic si nui bun de nimic,

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.