SondajRSS Feed

Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest repartizeaza banii pentru resedintele de judet

Zalaul poate primi 21,79 milioane de euro pentru strategia de dezvoltare pana in 2020

7 August 2017

Cele sase municipii resedinta de judet din Regiunea Nord-Vest – Cluj-Napoca, Oradea, Baia Mare, Satu Mare, Zalau si Bistrita – au la dispozitie 183 de milioane de euro, bani pusi la bataie prin Programul Operational Regional pentru Dezvoltare Urbana.

Municipiului Zalau îi sunt repartizati 21,79 milioane de euro, cea mai mica suma din regiune. La polul opus, Cluj-Napoca, pentru care sunt disponibili peste 45 milioane de euro.
Potrivit reprezentanţilor ADR-NV, conditia de baza pentru acordarea finantarii o reprezinta Strategia integrata de dezvoltare urbana (SIDU), care trebuie sa raspunda la cinci tipuri de provocari: economice, sociale, climatice, demografice si de mediu.

Ce proiecte se finanteaza

Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest a lansat miercuri, 2 august, cinci ghiduri de finantare, ce vizeaza "Reducerea emisiilor de carbon în municipiile resedinta de judet prin investitii bazate pe planurile de mobilitate urbana durabila", "Reconversia si refunctionalizarea terenurilor si suprafetelor degradate, vacante sau neutilizate din muncipiile resedinta de judet", "”mbunatatirea regenerarii fizice, economice si sociale a comunitatilor marginalizate în municipiile resedinta de judet din România", "Cresterea calitatii infrastructurii în vederea asigurarii accesului sporit la educatie timpurie si sprijinirea participarii parintilor pe piata fortei de munca", "Cresterea calitatii infrastructurii educationale relevante pentru piata fortei de munca".
Cea mai consistenta axa din REGIO 2014 - 2020 este Axa 4 – Sprijinirea dezvoltarii urbane durabile, care vizeaza rezolvarea problemelor în cinci domenii de interventie din resedinte de judet: mobilitate urbana, reabilitarea spatiilor degradate pentru a creste suprafata de spatiu verde în orase, finantarea incluziunii sociale în zonele marginalizate si reabilitarea infrastructurii educationale, se arata într-un comunicat de presa al Agentiei de Dezvoltare Regionala Nord-Vest.
"Modalitatea de lucru pe axa 4 este una de pionierat, introducând documente strategice, proceduri si autoritati care permit municipiilor din regiune prioritizarea cât mai eficienta a proiectelor urbane. Intra în vigoare un proces colaborativ si asumat de lucru pentru municipiile eligibile pe Axa 4, acestea având posibilitatea sa îsi stabileasca domeniile pe care intentionea

Zalaul poate primi 21,79 milioane de euro  pentru strategia de dezvoltare pana in 2020
za sa le dezvolte, din cele cinci prioritati de investitii aferente Axei prioritare 4, printr-un proces de negociere; per global se va pastra alocarea regionala", mai precizează sursa citata.

Se pune pret pe mobilitatea urbana

Una dintre conditiile de baza pentru finantarea proiectelor prin intermediul Prioritatii de investitii 4.1 – mobilitate urbana- o constituie fundamentarea investitiilor propuse în cadrul Planurilor de Mobilitate Urbana Durabila (PMUD) dezvoltate la nivelul municipiilor resedinta de judet sau la nivelul acestora si al zonelor functionale urbane aferente, care sunt acum documente care fundamenteaza si Planurile de Urbanism General.
Planul de mobilitate urbana este instrumentul de planificare strategica teritoriala prin care sunt corelate dezvoltarea teritoriala a localitatilor din zona periurbana/metropolitana cu nevoile de mobilitate si transport ale persoanelor, bunurilor si marfurilor.
Autoritatea Urbana va prioritiza proiecte prioritare finantabile în cadrul Axei prioritare 4 a POR 2014 - 2020, inclusiv lista de rezerva, grupate pe prioritati de investitii, precum si proiectele prioritare finantabile în cadrul altor axe prioritare POR 2014 - 2020 sau în cadrul altor programe operationale.

Prin PNDL, Zalaul a atras de zece ori mai putini bani

Ca sa ne facem o idee ce pot insemna cei aproape 22 de milioane de euro pusi la dispozitie de ADR Nord Vest, daca administratia PSD condusa de Ionel Ciunt reuseste sa faca proiecte cu care sa-i ia, sa amintim ca guvernul a aprobat pentru Zalau doar noua milioane de lei (2 milioane de euro) prin Programul National de Dezvolater Locala. Banii au fost dati pentru doua proiecte reparatii pentru strazile Crisan si o parte din strada 22 Decembrie, fosta Crasnei.

Cu cei 22 de milioane de euro de la ADR Nord Vest, daca Primaria Zalau ar reusi sa-i aduca in Zalau, ar putea face de zece ori mai mult decat cu bani primiti de la guvern prin PNDL.

Vizualizari 1578
Comentarii articol

pescarul>

in 7 August 2017 8:19

este momentul pentru proiectul vaii zalaului si al pistei de bicicleta de a lungul acesteia, proiect cu 100 la 100 elegibilitate,de asemenea asfaltarea ortelecului pe motivul accesului comunitatii defavorizate de aici

>

in 7 August 2017 8:42

drumurile d-l MARC!/!/1? DRUMUL JUDETEAN 191D NUSFALAU CIUCEA CAND SE FINALIZEAZA-CA S-A FACUT DOAR PANA LA SAG! SI PANA LA CALEA LATA E TOT A SALAJULUI SI E O RUSINEE!

nu au decat>

in 7 August 2017 9:04

actuala conducere a Zalaului ,sa acceada din proiectele vechii administratii ,sa le reactualizeze si prioritizeze ,si speram ca noi zalauanii ,la final ,vom fi beneficiarii lucrarilor din aceste fonduri europene.Dati bice fratilor si inaintati rapid proiectele ca U.E. nu sta dupa noi pana ne scarpinam si dupa ceafa.

>

in 7 August 2017 15:18

ce vreti ma de la ciuntu, in caprar ajuns primar, nu stie pe ce lume traieste, Zalaul e tot mai pustiu, investitorii pleaca, nu vin altii. in om plab cu gasca de hoti, betivul nosa, handicapatul pop, jigodia comunisto - securista marc. Vai si amar de Salaj, e in "top" cu teleorman si calarasi.

>

in 7 August 2017 18:34

Felicitari Liviu Balint care a elaborat acest proiect la nivel european si va aduce bani pentru Zalau si Jibou

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.