Zalaul are 11 cartiere noi
cu peste 2.000 de vile si case
construite dupa revolutie

8
8781
Zalaul are 11 cartiere noi <br>cu peste 2.000 de vile si case <br>construite dupa revolutie

Zalaul nu este nicidecum un oras cu oameni saraci, daca este sa judecam dupa numarul de vile construite prin toate zonele si pe toate terenurile propice pentru constructii dupa revolutie. Din anul 1990 si pana in prezent, orasul este mai mare si mai bogat cu 11 zone rezidentiale, formate din case invididuale, duplexuri sau blocuri cu apartamente.
Potrivit datelor primite de la Directia Judeteana de Statistica (DJS) Salaj, la Zalau si Stana s-au construit 2.243 de cladiri de tip casa, fiind incluse aici locuite individuale, locuinte de tip duplex si locuinte insiruite in perioada 1990 - 2011.
Se stie ca romanii au o „slabiciune” pentru casele mari, spatioase si masinile scumpe, iar zalauanii nu fac exceptie. Casele zalauanilor construite in ultimii 20 de ani au in total 8.960 de camere, care cumuleaza o suprafata utila de 223.026 de metri, potrivit datelor primite de la DJS Salaj. Facand o medie, constatam ca zalauanii au construit case cu o suptafata utila medie de 200 de metri patrati.
Iata ca Zalaul, care in 1992 avea o populatie de peste 68.000 de locuitori, din care a pierdut aproape 20 la suta, ajungand la 56.000 de locuitori, are cu 9.000 de camere mai mult decat acum 20 de ani, in 11 caritere noi de case.

Zonele „tintite”

de zalauanii cu bani
Printre cele 11 cartiere noi se numara si Dealu Morii, care se intinde din dreptul statiei Meteorologice pana in spate la CET, cu strazi care au primit numele unor orase: strada Ialomiţei, strada Argesului, str. Bucuretiului, str. Iasului, str. Fagetului str. Brasovului, str. Constantei, str. Craiovei, str. Aiudului, str. Aradului, str. Bacaului, str. Oradiei, str. Hategului, str. Careiului, str. Giurgiului, str. Hunedoarei, strada Viitorului. Aici au fost construite sase blocuri ANL si o gradinita.
Cartierul Gradina Dochiei a aparut in zona Gradina Poporului, cu strazi ce poarta numele unor scriitori, precum Eugen Ionescu, Leontin Ghergariu, Mircea Eliade, Ioan Mango,  Mihail Sadoveanu, George Calinescu, Emil Cioran, Marin Sorescu, Aleea Marin Preda si strada Anton Pann. La fel, in Cartirul Gradina Poporului au aparut strazi noi: Leontin Ghergariu, Dumitru Margineanu, Simion Oros, Ioan Mango,  Ion Creanga, Ion Neculce, Petre Ispirescu, Miron Radu Paraschivescu, Szikszai Lajos, Salamon Jozsef, Aleea Universitatii,   Emil Botta.
O alta zona rezidentiala noua s-a format in zona fostei livezi de pe strada Crasnei, acum strada 22 Decembrie 1989. Este vorba de strada Merilor si alte strazi numite dupa carturari romani: strada Mihail Kogalniceanu, Ion Ghica, Lascar Catargiu, Dimitrie A. Sturdza, Titu Maiorescu, Alexandru Averescu, Nicolae Iorga, Artur Vâitoianu, Stefan Golescu, Constantin Argentoianu, Constantin Angelescu, Armand Calinescu, C.A. Rosetti, Ion Agârbiceanu.
De asemenea, de pe strada Crasnei se ajunge pe Strada Morii, de pe care se ramifica strazile Lalelelor si Campului, tot o zona nou creata dupa 1990.
Zalaul s-a extins si la poalele Muntelui Meses. De pe strada    Gheorghe Doja, din Bradet, se contureaza strada Vanatorilor, respectiv o alta zona rezidentiala post-decembrista, formata din strazile Pescarilor, Freziilor si strada Pastorilor.
Mai spre padure, in zona rezer-vorului, se intinde, pe langa padure strada Cetinei, apoi strazile Catinei, Magnoliei, Aleea Soarelui, Aleea Dealului, strada Primaverii, Ana Ipatescu
Unul dintre cele mai frumoase si mai luxoase cartiere este cel care s-a format in zona „Coada Lacului”, cu strazile: Tipografilor, Episcopiei, Cascadei, Lacului, Paraului. Este o zona in care municipalitatea a asfaltat doar o parte din strazi, inclusiv o portiune din strada care dupe la palatul Episcopiei si unde locuitorii cu posibilitati isi asfalteaza singuri strada, cum este de exemplu Strada Cascadei.
Cartierul Sarmas este unul dintre cele mai cunoscute si mai aglo-merate cartiere de case din Zalau. Acesta include strazile: Drumul  Sarii, Gheorghe Sincai, Gh.Pop de Basesti, . Romana, Petre Dulfu, Veronica de Salaj, Elena Pop
Tot in zona Sarmas, s-a format zona rezidentiala Ligget, formata din strazile Livezilor, Ogorului, Arinei, Ponoarelor.
Zalaul are si o zona denumita de primarie Belvedere, in zona Sarmas, unde strazile au primit nume de flori: Begoniilor, Zambilelor, Daliilor, Malinului, Aleea Nuferilor.

„Autostrada” din cartierul

Meses versus gropile din centru
Ca un paradox, cel mai nou cartier al Zalaului, cartierul Meses, cu cele mai putine locuinte, beneficiaza de o infrastructura bine pusa la punct. Zalauanii ironizeaza situatia vorbind de strazile perfecte din cartierul gol ca despre  „autostrada Zalaului”. Centrul Zalaului, pe unde circulam toti, este inca plin de gropi si denivelari.
Numele strazilor din cartierul Meses sunt denumite dupa importanti domnitori si personalitati care au marcat istoria: strada Stefan cel Mare, strada Mircea cel Batrân, strada Matei Basa-rab, strada Petru Rares, strada Ioan Cuza, Aleea Despina Doamna, strada Stefan Bathori, Aleea Maria Doamna, Aleea Movilestilor, strada Alexandru Lapusneanu, strada Matei Corvin, strada Constantin Brâncoveanu.

Cartierele noi

din Stana si Ortelec
Zalauanii se extind cu casele si spre Stana, localitate „infiata” de municipiul Zalau, formand cartierul Berindei, cu strazi cu denumiri de copaci: Stejarului, Gorunului, Paltinului, Teiului, Fagului, Carpenului, Salciei, Frasinului, Artarului, Molidului.
La fel, spre Ortelec, localitate alipita Zalaului, s-a format un nou cartier: Gradina Onului. Cartierul cuprinde strazile Onului, Luminisului, Mioritei, Codrului, Padureni.

COMENTARII

  1. corect.... asa este ..... In schimb in acele cartiere dupa ce oamenii au investit au venit unii cu bani si au construit blocuri...... cei din primarie cred a au luat cadouri frumoase... rusine primarie Zalau

  2. ,,Tagma jefuitorilor'' are bani si aici enumar medicii cu cabinete particulare, notarii,judecatorii,spagarii( sefii numiti politic)etc,acestia au salarii la nivel de state dezvoltate din Europa pe cand noi ceilalti abia ne ajunge salariu sa nu murim de foame si sa umblam in c... gol.

  3. pai mah nene cum poate sa platesca un cocalar cu ceafa lata cu ditamai castelu 200 ron impozit..plus ca are si teren basca....si politicienii nu stiu de unde sa scoata bani....PUNE MAH NENE IMPOZITE PE MASURA>>>...nu lua numai de la prostime...

  4. Da... toata lumea stie adevarul... Poate totuși sunt cațiva care au trudit o viata (in tara sau in strainatae)si au dorit sa-si faca o casa, au vrut sa fuga de blocurile din oras, sa nu mai asculte problemele vecinilor de sus sau de jos din bloc, de pe banca de sub geam, sau sa asculte manele si alte prostii debitate de "cei civilizati". Poate au dorit un pic mai bine pentru copii lor. De ce totdeauna sunt atatia care vad doar partea negativa. Un locuitor la casa dintr-un cartier nou din cele 11 nou create dupa 1990.

  5. Va invit pe strada Lalelelor sa vedeti cum un cetatean poate sa distruga un drum public fara sa-i faca nimeni,nimic.Cum e posibil asa ceva in 2014?Pe acest drum in momentul de fata nu se poate circula.De ce nu faceti o investigatie?

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.