Scandal din cauza unui mistret infestat cu pesta porcina trimis din Salaj in Cluj pentru incinerare

Autoritatile din Cluj, unde pana acum nu s-a inregistrat nici un caz de pesta porcina, sunt puse acum pe jar si au declamsat o ancheta, dupa ce un mistret din Salaj, infestat cu pesta porcina, a fost trimis la Dej, pentru a fi neutralizat. 

rn

Directorul DSVSA Cluj, Ioan Oleleu, a declansat o ancheta epizootologica la SC Protan Dej, care se ocupa de neutralizarea animalelor decedate. Societatea a fost plasata sub restrictii sanitar-veterinare drastice.
„Am declansat la începutul acestei saptamâni (n.r. – la inceputul saptamanii trecute) o ancheta epizootologica dupa ce am primit informatia conform careia un porc mistret diagnosticat cu pesta porcina africana a ajuns din judetul Salaj la SC Protan Dej, societate care se ocupa cu neutralizarea animalelor decedate. Unitatea a fost plasata sub restrictii sanitar-veterinare si s-a impus respectarea unor reguli de profilaxie generala, astfel încât sa evitam difuzarea virusului la nivelul judetului Cluj. S-a stabilit în cadrul anchetei ca porcul mistret a ajuns cu un mijloc de transport autorizat si în conditii de biosecuritate. Ancheta este în desfasurare si se aplica planul de masuri stabilit, cadavrul mistretului fiind sechestrat în cadrul unitatii respective, nefiind, înca, incinerat”, a spus vineri Oleleu.

rn

Mistretul infestat a plecat la Cluj inainte a de a fi "diagnosticat"

rn

Totul a pornit în data de 27 iulie, cand DSVSA Salaj a încarcat în masina firmei Protan SA cadavrul unui porc mistret despre care existau suspiciuni ca este infectat cu pesta porcina africana (PPA). Mistretul a ajuns la Dej si a fost depozitat acolo. Pe data de 31 iulie, celor de la Salaj li s-a comunicat de la laboratorul din Satu Mare ca probele recoltate de pe cadavrul mistretului sunt pozitive pentru virusul PPA.
Mistretul fusese impuscat cu o zi inainte, pe 26 iulie, pe Fondul de Vânatoare Panic. Asociatia Vânatorilor Meses a raportat ca a fost vânat un pui de mistret în vârsta de trei luni, pentru ca animalul era vizibil slabit si ramânea în urma turmei. Imediat, cei de la DSVSA Salaj au fost anuntati si au dispus ambalarea cadavrului si transportarea acestuia în laboratorul institutiei, de unde s-au recoltat probe pentru a vedea daca este infectat cu Pesta Porcina Africana. Probele recoltate au fost trimise la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor (LSVSA) din Satu Mare. Conducerea DSVSA Salaj a dispus în 27 iulie trimiterea cadavrului la Protan SA din Dej, împreuna cu cele ale câinilor, porcilor domestici si câteva capete de ovine.
Prefectul judetului Florin Florian impreuna cu secretarul de stat din Ministerul Agrigulturii Sorin Mares au fost impreuna vineri si au verificat situatia de la DSVSA Salaj.

Directorul DSVSA Salaj explica situatia
si spune ca toate normele au fost respectate

rn

Directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin, spune ca s-a respectat legea si au fost dispuse toate masurile specifice pentru acest caz.
"S-au dispus toate masurile generale si specifice. Primul focar a fost la Carastelec, la doi porci mistreti gasiti morti. Ulterior în 26 (n.r. – iulie), din zona neafectata a judetului Salaj a fost vânat un mistret. S-a ridicat cadavrul mistretului respectiv si a fost dus la noi în laborator, vineri, 27 iulie. S-au recoltat probe si s-au trimis la Satu Mare. Era vineri, iar vinerea e ziua în care Laboratorul Sanitar veterinar are contract cu Protan Dej pentru toate subprodusele care rezulta din laborator, inclusiv acest pui de mistret. Fiind vineri si venind masina Protanului, toate produsele stocate au fost trimise la Protan cu certificat de subproduse cu gradul de risc, cu masina autorizata a Protanului, masina dotata cu GPS, într-o unitate autorizata sanitar veterinar pentru a se putea efectua incinerarea, conform regulamentului 1-69. Ulterior, lunea am primit rezultatul ca mistretul a fost pozitiv pentru Pesta Porcina Africana, dupa ce a fost incinerat alaturi de celelalte animale. DSVSA Salaj nu are incinerator propriu iar, conform regulamentului, subprodusele provenite din zona pot sa mearga la Protan, cu masini autorizate, spalate si fara oprire. Când am gasit porcii morti s-au recoltat probe, si s-a gestionat situatia prin îngropare si ardere la fata locului, dar acum când a fost adus un mistret suspect, l-am dus la Laboratorul Sanitar Veterinar. Nu aveam de unde sa stim ce rezultat era. Dar când au dus proba la laborator, cu masina de vânatoare, strabatând judetul Salaj, nu a fost pericol? Daca ducem proba de la laboratorul din Salaj la cel din Satu Mare, fara masina autorizata, atunci nu punem în pericol? Numai când dam dispozitii sa duc cadavrul cu masina autorizata, atunci punem în pericol? Nu este nici un pericol", a explicat directorul DSVSA Salaj, Mircea Martin.

rn

Firma Protan Dej este acum inchisa
din cauza mistretului infestat din Salaj

rn

Din cauza masurilor instaurate de DSVSA Cluj, sediul de la Dej al firmei Protan si-a suspendat partial activitatea. Din centrul de colectare al acestora nu au voie sa iasa sau sa intre transporturi de lesuri animale sau alimente necomestibile. Protan este afectata si va suferi un prejudiciu considerabil.
"Înca nu putem sa il cuantificam. A trebuit sa reorganizam întreaga activitate cu privire la actiunile de ecarisaj din cele 14 judete cu care lucram. Toate acestea, fara a folosi Sucursala Dej, unde este sistata activitatea temporar. Vom apela la transporturi pe distante mai lungi, vom avea costuri suplimentare, care în momentul de fata nu pot fi cuantificate. Marfa din depozitul de la Dej va fi gestionata dupa ce, împreuna cu toate institutiile din judet, sper ca vom gasi o solutie", spune directorul Protan SA Dej, Alin Stamatopol.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *