SondajRSS Feed

Zalauanii au mancat gratarele si au baut berea in compania dacilor si romanilor in weekend

17 Iulie 2017

Sfarsitul de saptamana a fost pentru zalauani prilej de reamintire ca sunt urmasii Romei. Festivalul Roman Porolissum Zalau organizat de primarie si Festivalul Porolissum Fest organizat de Muzeul Judetean, institutie subordonata Consiliului Judetean, s-au suprapus pentru a intregi un spectacol al reconstituirii istoriei. Astfel ca centrul Zalaului a fost plin de daci si romani, care s-au amestecat cu zalauanii curiosi la Targul barbar de pe platoul de marmura. Iar la castrul roman de la Moigrad aceiasi daci si romani s-au luptat demonstrativ, asigurand garnitura culturala la gratarele si berea care au dat manifestarii nota de serbare campeneasca. Cert e ca evenimentul de la Castrul Porolissum a avut cea mai mare priza la public de cand se tine, de sapte ani. Ieri s-au adunat în amfiteatrul din castrul roman si împrejurimile lui peste 500 de persoane. Omul de la intrare n-a vrut sa spuna câte bilete a dat, ca tot e o dezbatere daca popularitatea festivalului justifica banii cheltuiti cu plata trupelor de reconstituire, deloc putine. Anul acesta am avut trupe de daci si romani din Constanta, Arges, Turnu Severin, Cluj-Napoca si, bineînteles, Zalau. Trupa de cavalerie Calata din judetul Cluj a facut o demonstratie de atacare a infanteriei romane. Dând ochi cu Corina Bejenariu, directorul Muzeului Judetean de Istorie si Arta Zalau, aceasta m-a întrebat daca am venit sa numar spectatorii, încântata oarecum ca fata de anii trecuti numarul lor era mult mai mare. Si mi-a mai ramas ca amintire, cu siguranta nu doar mie, faptul

Zalauanii au mancat gratarele si au baut berea  in compania dacilor si romanilor in weekend
ca singura taraba cu de-ale gurii practica niste preturi exorbitante (6,5 lei portia de cartofi prajiti pe care îi puteai numara, 10 lei un gratar cât o jumatate de palma). A fost scump la festival.

Tiberiu Marc a dat diplome dacilor si romanilor

La eveniment a participat si presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, care a împartit diplome unor soldati romani si daci. Dintr-o discutie avuta cu el a reiesit ca este încântat de numarul mare de spectatori comparativ cu anii anteriori. Întrebat cât costa acest eveniment, Marc a spus ca nu stie pentru ca banii provin din bugetul muzeului. Anul trecut s-au cheltuit vreo 70.000 de lei. Plus festivalul roman al primariei, care a costa si el anul acesta in jur de 40.000 de lei. Presedintele Consiliului Judetean spune insa ca are gânduri mari pentru a dezvolta castrul Porolissum, dar una este parerea arheologilor, alta a arhitectilor, alta a spectatorilor. El este de parere ca o serbare într-un cadru natural este mult mai bine venita decât una din mijlocul orasului.

 

Vizualizari 1917
Comentarii articol

>

in 16 Iulie 2017 21:47

tibi mar c= securist, festivalul roman = besina expirata

>

in 17 Iulie 2017 4:38

Esti tu expirat, omule! Ideea este frumoasa, dar nu m-am dus la festival ca n-am vrut sa-i vad pe falsii patrioti, in frunte cu tov. Marc.

LUCRU LA DOMICILIU!>

in 17 Iulie 2017 19:29

Ultima sansa munca pe net exclusiv: cautam persoane capabile sa obtina chiar din prima luna rezultatele pe baza carora sa castige 1500 RON (lei noi) lunar. Oferim contract de comision care va garanteaza plata rezultatelor. Ne gasiti la adresa de email: cristianproject210@gmail.com

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.