WC-ul public de pe platoul de marmura din Zalau aduce incasari… de rahat

9
1631

 

WC-ul public de pe platoul de marmura  din Zalau aduce incasari… de rahat


Investitia se va recupera in 131 de ani, dar daca luam in calcul cheltuielile curente si de intretinere ale edificiului dedicat nevoilor noastre, veniturile de aproximativ 3,5 lei pe zi nu vor reusi niciodata sa il aduca pe profit


In resedinta de judet avem, la o populatie de aproximativ 55 de mii de locuitori, cinci toalete publice. Una este amplasata in hala agroalimentara din centru, alta in piata de la Astralis, una in piata din Dumbrava Nord, una pe platoul de marmura si una in Parcul Bradet, dar pe aceasta din urma nu o prea vedem deschisa publicului.
Wc-ul public de pe platoul de marmura este cel mai "la vedere" ca o cosmelie A fost montat acum aproximativ opt ani, in 2009. A costat atunci 180 de mii de lei, pentru ca avea in dotare aer conditionat, senzor cu infrarosu pentru detectarea utilizatorilor, sistem de curatare automata, scaun englezesc suspendat, buton automat pentru apa. Nu arata nici pe departe atat de bine pe cat suna, pentru ca si o buna parte a celor care o folosesc lasa bunul simt la intrare atunci cand ii trec nevoile.
Aici, taxa perceputa este de un leu. Nu multi trec insa pragul wc-ului de pe platou. Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Primariei Zalau, Diana Crisan, municipalitatea a incasat in total, in 2016, 1.364,20 lei cu TVA inclus, din taxa perceputa la wc. Asta inseamna putin peste 3,5 lei pe zi, adica o medie de 3 - 4 clienti zilnic.
Banii incasati nu acopera nici macar cheltuielile cu curentul si consumabilele. Cat despre recuperarea investitiei, la asemenea incasari, e nevoie de 131 de ani.

Nevoile costa mai putin in Dumbrava Nord

Tariful stabilit de municipalitate pentru folosirea toaletelor publice este de 1 leu in cazul celor de la hala agroalimentara, piata Astralis si platoul de marmura.
In piata din Dumbrava Nord, scapi mai ieftin de presiunea interioara. Aici tariful perceput este de numai cincizeci de bani.

Intrarea in subteran din centru nu-i nici WC,
nici metrou; de fapt nu-i nimic de 25 de ani

WC-ul public dezafectat din centru, din care legenda urbana spune ca stop_coloana rusul a iesit cu mana la nas si cu exclamatia "niet metrou", este “mutat temporar” de un sfert de secol. A fost cel mai cunoscut wc public din oras, in fata Bibliotecii Judetene. Sta in paragina de mai bine de 25 de ani. Nici nu se reface, nici nu se desfiinteaza. Intrarile sunt acoperite acum cu bucati mari de tabla, pentru ca boschetarii sa nu isi mai faca aici culcus, mai ales pe timpul iernii. A disparut pana si tablita care, ani de zile, ne anunta ca “wc-ul s-a mutat temporar in piata”. Tablita cu anuntul a dainuit multa vreme dupa ce chiar si piata unde era mutat temporar wc-ul a fost desfiintata.
A devenit si mai celebru dupa ce rusii, veniti sa faca, dupa Revolutie, comert in piata din Zalau, au coborat treptele wc-ului public si au iesit apoi dezamagiti ca nu au gasit metroul.

WC-ul din parcul central e prea frumos
sa fie folosit; il tinem pentru ocazii speciale

WC-ul de lux din parcul central, recent reabilitat cu bani foarte grei, este deschis si nu prea. Este functional doar partial. La barbati, din cele doua cabine, doar una e deschisa. Functionale mai sunt cabina de la femei si cea pentru persoanele cu dizabilitati. Incaperea destinata mamelor cu copii, pentru schimbatul scutecelor, este inchisa. S-a decis punerea lacatului pe acest spatiu dupa ce a fost vandalizat de doua ori. De pe usile toaletei de lux, mai scumpa decat multe dintre locuintele noastre (50 de mii de euro), nu lipsesc mesajele de amor, scrise de cei care-si cauta jumatatea la wc-ul public.

 

 

COMENTARII

  1. mai idiotilor, wc-ul este pentru nevoi fiziologice. voi insinuati ca s-au facut weceuri pentru profit? hai ziaristule fa un plan de afaceri cu closet public, du-te la banca , poate primesti si finantare. slaba minte. Doamne ajuta, sa nu ne mai cacam in drum

  2. Usi de wc cu 50 000 de euro???? Ma intreb cate miliarde o costat wc-ul in sine?? Ma intreb de ce nu se sesizeaza DNA-ul pentru risipa asta de bani?? Sau si-o luat si ei dreptul???

  3. odata am fost in acest wc de pe platou acu un an in vara....si nu era hartie igienica ,sapun (deci care sunt consumabilele) si faza cea mai tare e ca mirosea a caca si pipi ....cum ca cineva si-a facut nevoile pe jos...de curatat poate 1 data la o luna...si atunci ce e de lux...noroc ca is barbat si vroiam doar treaba mica....dar o femeie? mama ta? copilul tau? l-ai lasa? eu nu . sapoi vreti turisti, promovare , bani...cand si platoul a fost carpit nu renovat....si nu cred ca e vorba de "cat o castigat primaria de pe urma wc-ului" e normal bai fratilor sa puna wc publice...daca suntem civilizati....oricum se mai practica si nevoile in boscheti.

  4. In loc sa faceti articole de cacat de ce nu mergeti in audienta la cei care trebuie sa faca ce o promis in campaniile electorale ,sa ii inregistrati pe ascuns daca nu vor sa fie filmati....si sa ii puneti in fata faptului implinit/neimplinit....aia care iau banii de la stat si fonduri UE si isi fac case la periferie pe banii care noi ii meritam. Faceti ceva nu vorbiti despre wc sau doar la nivelul asta puteti fi? deo seama cu nevoile fizionogice (mai frumos exprimat)

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.