Viceprimarul Teodor Balajel dezvaluie secretele Primariei privind atragerea fondurilor europene

48
1942
Viceprimarul Teodor Balajel dezvaluie secretele Primariei privind atragerea fondurilor europene

Viceprimarul Zalaului, Teodor Balajel dezminte zvonurile cum ca echipa actuala care conduce Primaria Zalau din anul 2016, ar fi preluat mai multe proiecte pe fonduri europene de la vechea conducere Capalnasiu. Viceprimarul Balajel spune ca singurul proiect pe care l-a mostenit de la vechea conducere este proiectul privind realizarea parcarii din fata Halei Agroalimentare din centru. 

In rest, toate proiectele promovate, in special cele pe fonduri europene, sunt poriecte noi, gandite si puse in practica de noua echipa condusa de primarul Ionel Ciunt, care se apropie de 80 de milioane de euro.

"In discutia cu proiectele, cu finantarea lor si cu proiectele ramase de la fosta administratie (nr. Radu Capalnasiu), singurul proiect care a ramas de la fosta conducere si pe care noi l-am pus in aplicare este proiectul prin care s-a amenajat parcarea din fata Halei Agroalimentare din centru. Eu consider ca proiectele adevarate sunt proiectele acelea in care resursa financiara ii o resursa extra buget local. Pentru ca bugetul meu local este un buget limitat si nu pot sa asigur din el dezvoltarea orasului asa cum imi doresc eu si la viteza la care trebuie asigurata azi dezvoltarea orasului. Am resurse de la bugetul local – care este o resursa limitata, bugetul central - fonduri guvernamentale PNDL 1 si 2 care in cazul municipiilor sunt o resursa financiara foarte limitata, dar resursa daca o exploatezi asa cum trebuie si te pricepi, resursa mare de dezvoltare a comunitatilor, oraselor si municipiilor este resursa din fonduri europene."

Primaria Zalau a scris proiecte pe Mobilitate Urbana de 50 milioane euro

"Am cautat sa scriem cat mai multe proiecte, sa valorificam la maxim potentialul care exista pe fonduri europene. Nici resursa pe fonduri europene nu este exhaustiva, in sensul ca oarecum exista o atribuire in functie de niste criterii pe municipii. Municipiul Zalau a avut atribuit pe Mobilitate Urbana undeva la 21.7 milioane euro si am scris proiecte cu o valoare de aproximativ 50 milioane euro, adica undeva la 250%. Suntem in situatia actuala in care toate proiectele noastre sunt depuse la Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Vest, toate au trecut prin filtrele lor de verificare si la ora actuala unele sunt in implementare, alte sunt finalizate. Mai avem proiecte pentru care inca asteptam sa fim invitati sa semnam contractul de finantare." , ne declara vicele Balajel.

Incep marile lucrari pe principalele artere de circulatie

"Noi in urmatoarea perioada o sa incepem lucrarile pe Mobilitate Urbana, proiectele cele mai de efect pe strazile Gheorghe Doja, Simion Barnutiu, Avram Iancu si Voievod Gelu. Avem proiect si pe strada 22 Decembrie unde o sa lucram si acolo in continuare. Pe strada Corneliu Coposu inca nu o sa incepem pana anul viitor ca sa nu blocam orasul. Avem proiect de finantare pe Bulevardul Mihai Viteazul pentru piste de biciclete, trotuare si mobilier stradal. Foarte important pe Mobilitate Urbana, am reusit sa depunem proiectul si speram sa achizitionam cele 20 de autobuze electrice cu sistemul e-ticheting, statii de incarcare si cu tot sistemul informativ si de optimizare a transportului local de calatori."

Echipa responsabila de fondurile europene merita toate aprecierile

"Un lucru foarte important, daca sesiunea de finantare a fost 2014-202, noi am inceput in 2017 in iulie cand ghidurile au fost operative, am reusit ca pana in 2018, intr-un an si jumatate sa scriem toate aceste proiecte. Echipa de la Directia tehnica este o echipa priceputa, harnica, dedicata, tenace si care raspunde promt la solicitarile noastre si merita cuvinte de lauda si de apreciere. Cetatenii asteapta proiecte imediate, azi lansez ideea si maine sa incep la lucru. Dar din pacate partea de pregatire a proiectelor dureaza destul de mult. Pe fonduri europene, proiectele cele mai simple cum sunt cele de anvelopare a blocurilor dureaza un an si jumatate sa-l pui in practica. Proiectele de amploare, de Mobilitate Urbana de la doi ani sau chair mai mult pana cand constructorul intra pe amplasament."

 Administratia locala promoveaza proiecte Smart-City de 30 milioane euro

"Am inceput sa gandim proiecte viitoare, care sa se plieze perfect peste proiectele pe care le avem deja in implementare. Trebuie sa facem o legatura intre practica lucrurilor si nevoile cetatenilor si proiecte. Secretul este ca eu Primaria Zalau sa vin cu temele de proiect, sa le propun ADR N-V, sa le propune parlamentarilor europeni care sa le prezinte Comisiei romanesti care negociaza la Bruxelles, in asa fel incat din portofoliul mare de proeicte sa imi regasesc cat mai multe proiecte. Intotdeauna au fost agreate si au fost bine primite proiectele europene care sau referit la mediu, eficienta energetica si la Mobilitate Urbana. Atunci am spus asa, trebuie sa ne ocupam de legaturi noi intre cartiere, trebuie sa avem legaturi cat mai multe la marile artere de circulatie (soseaua de centura si autostrada) si ami terbuie sa avem o buna legatura intre oras si UAT-urile invecinate. Vreau Bulevardul Mihai Viteazul pe tronsonul Gara – Jandarmi sa fie cu doua benzi pe sens. In cartiere vreau sa fac o regenerare urbana, sa reconfigurez cartierele, zonele verzi, zonele dintre blocuri, alei. Sa aduc inbunatatiri atat peisagistice, dar sa vin si cu locuri de joaca si cu spatii de recreere. Foarte important este ca noi vom avea si o zona pietonala. Inca avem cladiri istorice in centrul municipiului care sunt foarte costisitoare sa le reabilitez. Am facut propuneri si de felul acesta pentru noua sesiune. Daca am analiza proiectele propuse pentru noua sesiune de finantare cu fonduri europene, s-ar ridica la suma de aproximativ 30 de milioane euro. Aceste proiecte vin foarte bine peste ce avem deja depus la ADR si sunt inclusiv proiecte de Smart City, adica oras inteligent. Dorinta a foarte multora dintre zalauani este sa facem noi Primaria Zalau parcari. Niciodata nu vor fi agreate proiecte pe fonduri europene care trateaza locuri de parcare. Pentru parcari trebuie sa gasesc o resursa si solutii interne in oras. Eu consider ca este nevoie de continuitate si ca orasul acesta trebuie sa urmeze un trend accelerat de dezvoltare. Cand am preluat orasul in 2016 eram intr-un clasament acolo undeva la coada, dar uite ca am reusit acuma sa-l aducem prin politici economice, prin promovare de proiecte, prin tot ce inseamna implicare in administratie, intr-un clasament pe un loc fruntas dintre municipiile din Romania. Am primit garantii de la ADR N-V si vreau sa va spun ca o sa avem posibilitatea sa depune proiecte pe fonduri europene si pentru parcuri industriale. Eu cred ca lucrand numai in felul acesta, o sa reusim sa dezvoltam orasul.", ne-a declarat viceprimarul Teodor Balajel.

COMENTARII

 1. Cinci locuri de parcare in fata la farmacia Dona Spital incurca mult circulatia si predispune la accidente ....NU VEDE NICI O MINTE LUMINATA DIN PRIMARIE ...POLITIE ...

 2. Subscriu si eu ideii de a avea 4 benzi de la Scala pana in D-va Nord, cu mentiunea ca sunt deja 4 benzi pe cea mai mare parte a strazii, doar ca 1-2 din ele sunt nefunctionale din cauza ca se parcheaza pe ele. Avem nevoie de un bulevard cu 4 benzi functionale in aceasta zona!\r\n\r\nDe asemenea, vrem bulevard cu 4 benzi functionale si pe Gh. Doja si partea dinspre centru (unde latimea permite) de pe 22 Decembrie (Crasnei), respectiv 3 benzi pe partea dinspre iesire!

 3. Pe langa autobuzele electrice, vrem si troleibuze, care sunt economice si nepoluante si n-au nevoie de incarcare! In plus, exista deja un proiect pt. introducerea troleibuzelor, trebuie doar reluat si pus in aplicare!

 4. Dar proiectul cu bulevardul Mihai Viteazu a cui a fost nu a lui administrația radu capalnasiu și altele dar ce a-ți făcut a-ți pus panseluțe pe drum da a-ți îngrădit stadionul municipal Zalău dar tribuna oficiala și gazonul nu a-ți făcut cum a-ți promis a-ți promis ca stadionul municipal Zalău se va numi Gheorghe guset dar nu se numește încă atuncea ce a-ți cât balajel?

 5. Da Balajelule . Primaria Zalaului a inceput cu tine . Tu ai buget ,tu faci proiecte,tu ai adus Zalaul in topul Forbes , bla-bla, bla - bla . Ce nu poti tu intelege este ca nu sunt destui prosti sa te si creada ,dar sunt destui zalauani de bunsimt care stiu ca ai zilele numarate . Vine decontul si o sa vezi . In 26 mai ai primit doar un avans a ceea ce urmeaza .\r\n Nu mai tine abureala . Mergi si pe strazile marginase ale orasului si o sa vezi o alta realitate decat aceea in care traiesti .Te conduc eu pe strada Viilor . Ma cunosti foarte bine,dar fa un efort si ma suporta un sfert de ora sa-ti arat ceea ce singur nu poti vedea .Sau nu vrei sa vezi .

 6. Răspunsuri și analize caracteristice berbecutilor roșii. Multa abureală, multe greșeli de exprimare, umflare în pene, grandomanie, intrun cuvânt "fumigene"!

 7. Dar hala din piata Astralis,dar reabilitare Crasnei,dar reabilitare bulevard,dar cinematograf Scala,dar iluminat public,dar gradinita cu cresa in cartier Meses?Mare mincinos si laudaros esti Balajele,dar asta o stie toata lumea!

 8. Capalnasiu a facut proiectul si pentru cinematograful scala si domnul ciunt a promis in campania din 2016 ca il va finaliza.nu sa tinut de promisiune sunt atatia tineri in ZALAU si nu au unde sa iasa!STRAND NU AVEM lumea merge la TASNAD.MIHAIENI SATU-MARE , CAREI, NU santeti in stare de nimic!pentru tineri si cei cu copii mici nu a-ti facut absolut nimic!!!!!uitativa la judetele vecine CLUJ, ORADEA SATU-MARE , AU FACUT AQUA PAR PENTRU COMUNITATE...!!! VOI CE ATI FACUT ?? BETONATI SCUARELE DINTRE BENZI IN LOC SA LASATI VERDEATA??(DE ACOLO SE POATE FURA)!?

 9. Seria de articole-osana despre lucruri inventate (un exemplu, clasament Forbes despre Zălau) și declarații de intenție despre pielea ursului din pădure ale primarului, viceprimarului și funcționarilor Primăriei Zalău nu are decît o explicație: slugărnicia, eventual niscaiva beneficii... „ziaristice”.\r\nÎn episodul de azi, dl viceprimar își exhibă realizările birocratice: „Am cautat sa scriem cat mai multe proiecte”, „Am inceput sa gandim proiecte viitoare” (pleonasm, întrucît proiecte trecute nu prea se poate) și alte asemenea declarații de intenție și dezvăluiri ale agramatismului său.\r\nMai mult, vrînd să se dea interesant, zice: „Nici resursa pe fonduri europene nu este exhaustiva”. Pune mîna, bre viceprimarule, pe DEX și vezi ce înseamnă „exhaustiv”. Și caută pe net ce înseamnă „Sutor, ne ultra crepidam!” Nu, nu e vorba de satul Sutor din Sălaj!

 10. Domnule de la 8.58 ,cred ca ii cereti cam multe acestui domn. Corectia incepe in momentul in care recunosti ca ai o problema. Ceea ce nu-i cazul d-lui Balajel . Omul se crede perfect si de neanlocuit ,iar noi pulimea sa fim mandri ca suntem contemporani cu el .

 11. Dar pentru zonele adiacente de ce nu faceti nimic? Ioan Ghita, CA Rosseti, Eminescu, Freziilor ? Strazi de pamant fara canalizare!!! ALO e cineva acolo?\r\nDe aici vine si problema cu tantarii: se inmultesc in balti!!! 70% din imobilele Zalaului nu are canalizare, apa deversata ajunge in balti si santuri , loc de inmultire pentru tantari si alte boli (holera)!!!

 12. @ 9:16: Prietene, te cred. Dar dacă insul nu pricepe, citesc mulți care pricep. Acești închipuiți, acești vînturători de vorbe goale nu trebuie lăsați să se laude cu goliciunea lor, trebuie demascați fără cruțare, că ajung să se creadă Mesia. Sau Dragnea.

 13. Ne-am cam saturat de gogomaniile privind realizarile voastre. Ia mai bine spuneti-ne despre felul in care se ocupa funciile in institutiile publice, despre felul in care va angajati amantele, rudele, politrucii si cei carora le sunteti datori. Despre felul in care i-ati infipt in cansiliile de administratie pe cei mai sus numiti.

 14. Proiectele nu se scriu. Se fac, se elaborează, se concep, se creează , etc. Eventual se scriu, anumite cereri, analize, sinteze, aprobări etc. legate de proiecte.

 15. E un tertip al mizerabililor ăștia să fie lăudați și să se laude prin ziare cu înfăptuiri... viitoare pe fonduri europene, că dă bine. Păi, măi ziariști și primari, nu toți cititorii sînt niște troglodiți ca voi. Iar dacă vă trece... să vorbiți de proiecte europene, mergeți la/scrieți despre comuna Ciugud, că acolo este despre ce!

 16. Corect !Nu mai vorbesc de banii cheltuiti pe salariile din primarie -prea multi la numar si prea mari salarii in raport cu munca prestata si eficienta muncii.

 17. Count o sa candideze la parlamentare în locul lui Nisa, iar Balajel se vrea primar. \r\nÎn rest lucrări prost proiectate, executate și foarte scumpe. Ex. Str. Cloșca. Cea mai tâmpita și scumpă strada.

 18. Dl.Balajel vedeam în tine un viitor primar al Zalăului dar se pare CA e același aluat venit din serialul lăudat al incompetenților de la guvernarea PSD in frunte cu Dancila. Chiar ne vedeți pe toți niște naivi la care sa tina minciuna. Folosește alte metode și fii sincer cu cetățeanul vei cîștiga mai mult.

 19. Multe laude specific PSD puține realizari și acelea începute de Capilnasiu. Oare nu va prinde rușinea sa nu amintiți de canalizări rămase nerezolvate in centrul Zalăului zona l cu taxe și impozite mai mari. Suntem de risul lumii cu rahatul in șanțuri de nu poți respira.

 20. Au inceput sa gandeasca "proiecte viitoare", dar "proiecte trecute", de ce nu aveti in vedere, mai agramatilor din Primarie? Plecati si lasati loc mai tinerilor, ca ne-ati imbacsit cu atata populism!

 21. Da, sub oblăduirea PSD Zalăul ca deveni cel mai cel Smart City din Transilvania .Bah, amu serios, omul asta unde traieste, ce studii are ,ca mie mi se pare varză !?

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.