Veste buna pentru mesterii populari din Salaj. Legea mestesugarilor traditionali, adoptata de Parlament

1
255

Salajenii recunoscuti ca fiind mestesugari traditionali vor putea primi rente viagere care nu pot fi mai mici decat salariul minim net pe tara, dar si reducerea unor taxe.

Camera Deputatilor a adoptat, miercuri, 24 iunie, in calitate de for decizional, cu 262 de voturi pentru, doua voturi contra si 31 de abtineri, Legea mestesugarilor traditionali din Romania.

Proiectul de lege are ca obiect reglementarea cadrului general pentru recunoasterea statutului mestesugarilor traditionali, a drepturilor si indatoririlor acestora, precum si organizarea si functionarea structurilor reprezentative ale mestesugarilor traditionali din Romania, in scopul conservarii, protejarii, transmiterii, promovarii si punerii in valoare a mestesugurilor si a culturii traditionale.

Reducerea taxelor de participare la targuri

Mestesugarii traditionali inscrisi in Registrul National al Mestesugarilor Traditionali din Romania, in scopul expunerii si/sau al comercializarii produselor mestesugaresti proprii beneficiaza de locuri centrale, special amenajate, in cadrul festivalurilor, targurilor, balciurilor si altor evenimente de profil, organizate la nivel national, regional sau local, in vederea expunerii sau a comercializarii produselor mestesugaresti proprii.
Totodata acestia beneficiaza de reducerea la jumatate a taxelor de participare la festivaluri, targuri, balciuri, targuri stradale la alei principale si alte evenimente de profil, unde isi expun si/sau isi comercializeaza produsele mestesugaresti traditionale proprii.

Rente viagere

In limitele stabilite prin bugetele proprii ale unitatilor administrativ teritorale, consiliile locale ale unitatilor administrativ-teritoriale in care domiciliaza mestesugari traditionali acorda rente viagere respectivilor mestesugari, numai daca sunt inscrisi in Registrul national al mestesugarilor traditionali din Romania sau daca detin titlul de tezaur uman viu, conform dispozitiilor legale in vigoare. (2) Renta nu poate fi mai mica decat salariul minim net pe tara si mai mare decat salariul mediu brut pe economie, calculate conform legii. (3) Renta atribuita in conditiile alin.(l) este personala, netransmisibila si inceteaza la data decesului mestesugarului traditional. Renta poate fi cumulata cu orice venituri obtinute de catre mestesugarul traditional, conform legii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.