SondajRSS Feed

Zalauanii au indurat un cincinal teroarea semafoarelor inteligente

A venit timpul ca Primaria Zalau sa cante prohodul semaforizarii care ne-a macinat nervii cinci ani

16 Martie 2018

Se implinesc in aceasta primavara cinci ani de cand au fost implementat sistemul de semaforizare numit "inteligent, cu care zalauanii au fost batjocoriti prin plantarea acestora in 11 intersectii principale din Zalau si pe te mai miri unde pe unde nu era nevoie. Au fost plantate semafoare si cinci camere video pe post de radare pe doi kilometri de bulevard, camere care au stat nefunctionale. 

Administratia municitpiului considera acum cinci ani ca "modernizarea" va avea un pact pozitiv asupra calitatii vietii locuitorilor din orasul de la poale de Meses. Printre obiectivele proiectului se numara si reducerea timpilor de stationare la intersectie, ceea ce duce la un consum redus de carburant, implicit la reducerea poluarii mediului cu emisii de noxe cauzate de trafic. Numai ca intentiile bune, sa le zicem noi, ale adminstratiei locale s-au dovedit a fi paguboase pentru zalauani.
Proiectul intitulat "Sistemul de management al traficului din municipiul Zalau" a fost finantat prin POR Axa III. Contractul de finantare a fost semnat inca din anul 2011. Valoarea totala a proiectului a fost de 15,4 milioane de lei, din care 10 milioane de lei reprezinta fonduri europene nerambursabile, 5,1 milioane de lei inseamna finantare nerambursabila de la bugetul central, iar circa 250.000 de lei este aportul din bugetul local.
Si, un lucru trebuie mentionat. Ca orice lucrare executata cu fonduri europene trebuie sa ramana intacta pe o perioada de cel putin cinci ani. Nu poate primi alta destinatie, nu poate fi modificata trebuie sa aiba viabila destinatia specificata din proiect. Altfel europenii cer banii inapoi. Dar hai sa o luam cat se poate de omeneste. “n ce tara se mai poate intampla sa gresesti impotriva comunitatii atat de grav si sa spui celor 60.000 de locuitori sa rabde cinci ani, ca asa-i proiectul?
Sistemul inteligent de management al traficului din municipiul Zalau a nascut apoi un razboi al declaratiilor intre Primarie si Inspectoratul Judetean de Politie Salaj. “n timp ce autoritatile locale spun ca implementarea sistemului s-a facut cu consultare si avizul poilitiei, reprezentantii Inspectoratului sustin ca "montarea de semafoare noi s-a facut fara avizul nostru". Inspectorul sef de atunci, Iosif Ghiurca, spunea ca politia a avizat inlocuirea de semafoare, nicidecum montarea de unui sistem nou de semaforizare. Cu alte cuvinte, politia s-a dezis de haosul creat in trafic de noua semaforizare.
Primaria a inteles si ea repede, la o luna de la darea in functiune a semafoarlor inteligente, ca mai multe semafoare mai mult aglomereaza traficul decat il descongestioneaza. Primul semafor care a fost pus pe galben intermitent a fost cel de pe strada 9 Mai, langa Prefectura. Cei mai incercati din acest punct de vedere erau soferii care veneau de pe Closca. Nici semafoarele de deasupra Parcului Central nu-si aveau locul acolo. Cand un TIR de 40 de tone opreste la urcare, in fata semaforului, c

A venit timpul ca Primaria Zalau  sa cante prohodul semaforizarii  care ne-a macinat nervii cinci ani
u greu se mai urneste din loc, mai ales cand e zapada. Asta in fata unei treceri de pietoni ce vine dinspre cimitir. Si sunt rari pietonii pe acolo, dar iI pasa semaforului? Si apoi, mortii nu ies din groapa sa traverseze strada.
Oricine e sofer vede ca semafoarele din Zalau incurca traficul. Aglomereaza intersectiile. Mai vin politistii sa descalceasca ambuteiajele. Iar la orele la care circulatia e mai lejera, o multime de masini asteapta in intersectie, desi nimeni nu trece, n-au cui da prioritate. Dar asa vor semafoarele inteligente.
Pe strada Tudor Vladimirescu, de la intrarea dinspre bulevard si pana la Spitalul vechi, (in jur de 400 de metri) sunt cinci semafoare. Daca ai norocul si le prinzi pe toate pe rosu...
Cert este ca nici pe Bulevardul Mihai Viteazu, semafoarele nu sunt sincronizate. "Inteligenta" lor e foarte redusa. Sa nu mai vorbim ca cele cinci radare care au fost montate odata cu semafoarele pe bulevard nu au functionat niciodata.
Au fost bani dati aiurea doar de dragul de a accesa fonduri europene si poate de a ciupi ceva. Toti sofeii care strabat Zalaul sunt nemultumiti de semafoarele inteligente si spun ca erau mult mai practice si mai utile fostele semafoare cu cronometru.

Primarul Ionel Ciunt trebuie sa spuna daca
are un plan pentru schimbarea semaforizarii

Nemultumit este si primarul municipiului, Ionel Ciunt. Simtind nemultumirea concitadinilor sai inca din campania electorala, le-a pus gand rau semafoarelor inteligente. Imediat dupa ce s-a instalat pe fotoliul de primar, ne-a declarat de asemenea, ca va analiza cu atentie proiectul semafoarelor inteligente care mananca zilele soferilor din Zalau si al celor cinci radare de pe bulevard.
"Voi analiza bine proiectul, iar daca voi putea face modificari cu siguranta le voi face", a spus Ionel Ciunt.
“n iunie se itmplinesc doi ani de cand Ionel Ciunt conduce destinele zalauanilor, iar la mijlocul lui aprilie se implinesc cinci ani de cand ne toaca nervii semafoarele inteligente.
L-am cautat ieri la telefon pe primar, dar nu i-am auzit glasciorul. As fi vrut sa-l inteb daca are vreun program privind modificarile la semafoare, acum cand se implinesc cinci ani de la montarea lor, as fi vrut sa-l intreb daca nu si-a uitat promisiunile, as fi vrut sa-l intreb daca are bani pentru schimbarea semafoarlor inteligente in contextul in care 70 la suta din buget se duce pe salariile functionarimii din primarie. Poate se-dura si ne va raspunde.

Vizualizari 2678
Comentarii articol

>

in 16 Martie 2018 0:31

Capalnasiu si cu Bican sunteti fericiti? Nu ai cu cine in tara asta. Sunteti bolnavi de sus pana jos. Este insuportabil. Pacat de copii care nu au nicio vina.

>

in 16 Martie 2018 6:14

Sa le duca la Vanatori Capalnasiu toate semafoarele sa le puna in curte si gradina la fiecare pom iar Bican sa le intretina. SPAGARI DE SPAGARI NENOROCITI !!!

>

in 16 Martie 2018 8:19

Sa imi spuna si mie cineva care e programul la gsm din jibou de unde se scrie intens!

>

in 16 Martie 2018 9:02

Ma astia care n-aveti somn,cred ca nu aveti nici masina,dar cred ca cel mai suparati sunteti ca nu vi se mai scoala.Las ca o sa va tufe pesedeul si pe voi ci scula-ndoita !

>

in 16 Martie 2018 13:13

O afacere PNL - UTi Grup

>

in 16 Martie 2018 19:39

S-au invârtit bani grei cu semafoarele astea!! Milioane de euro!! Intrebați-l pe m#istu de Cãpâlnașiu!!!

>

in 16 Martie 2018 19:46

Nu-l enervați pe Ciunt cã poate mai f#te și el câteva milioane de euro pe "inteligența" semafoarelor!!

>

in 17 Martie 2018 12:54

ce semafoare inteligente ne mai trebe?Orasul asta-i sufocat de masini.Ce sa faca un semafor cand coada la Scala se duce pana la casa armatei?Ne trebe alta resedinta de judet ca orasul asta nu duce atata.

>

in 18 Martie 2018 10:20

AFACERA LU CAPALNASOIU...DOAR NU CREDETI ..CA AU PUTUT COSTA 25 EECSEMAFOAR 15 MIL

>

in 18 Martie 2018 10:23

Păi de cand nu mai e primar Capilnasiu..trăiește bine merci fără să facă nimic productiv...are de unde...Si din ce...semafoare..parcuri aiurea...terenuri..

>

in 18 Martie 2018 16:14

Crede_ti ca mafia pesedista nu gindeste la o afacere foarte profitabila pentru ei? Hai sa schimbam anual aceste semafoare si va ve_ti con inge ca vor fi si mai mari probleme. In urma lui capilnasiu a ramas un oras. Curat si modern cu un parc frumos amenajat. Felicitari pt CApilnasiu,

>

in 18 Martie 2018 16:21

Nu va este rusine sa spune_ti ca nu e necesara trecerea de pietoni din intersectia deasupra parcului? Dar locuotorii din strada saguna pe unde sa circule,prin aer? Si totusi platim impozit marit,pt zona a.

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.