Valeriu Steriu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, despre perspectiva economica a Salajului

19
1818
Valeriu Steriu, fost secretar de stat  in Ministerul Agriculturii, despre  perspectiva economica a Salajului

Valeriu Steriu, fostul secretar de stat in Ministerul Agriculturii, acum presedintele executiv al Partidului Miscarea Populara, al doilea om in partid dupa Traian Basescu, a vorbit in exclusivitate pentru Graiul Salajului despre perspectivele economiei salajene, cu ocazia vizitei sale la Zalau din weekend, si a facut o serie de aprecieri despre starea economiei si a agriculturii din Salaj.


Rep: Judetul Salaj este un judet codas din punct de vedere economic. Care sunt perspectivele economice din Salaj?

Valeriu Steriu: "Nu as spune ca Salajul este subdezvoltat. As spune ca are un potential mult mai mare si acest potential trebuie valorificat. Ma refer aici si la rursa umana - sunt oameni de calitate, am intalnit multi la Zalau, dar si la partea de resurse naturale. Judetul are atat de multe bogatii, si subterane si deasupra, care trebuie valorificate. Asta nu se poate face decat cu o politica desteapta la nivel local, dar si cu sprijin de la centru. Judetul are cativa investitori care asigura locuri de munca, nu suficiente, dar necesare. Ei trebuie sprijiniti si incurajati sa ramana in Salaj, nu pentru un an sau doi, ci pe termen lung. Alaturi de ei, orice investitori sunt bineveniti. Trebuie sprijinite investitiile romanesti, si cand spun romanesti sa stiti ca nu inseamna nu numai investitile din Salaj. Poti aduce oameni din Cluj, din Timis, care sa investeasca in Zalau. Toate acestea insumate ar trebui sa duca judetul peste cinci ani intr-o pozitie fruntasa la nivel national. În Salaj se pot face mult mai multe activitati care sa creasca judetul."

Reporter: Salajul se confrunta cu lipsa parcurilor industriale

Valeriu Steriu: "Desigur. Investitiile in parcurile industriale au fost si sunt o solutie de a genera infrastructura necesara unor investitii. Este mult mai greu sa faci o fabrica si sa duci toata infrastructura necesara la fabrica. Pe un parc industrial ai toate facilitatile, doar sa incepi productia. Însa eu cred mai mult in investitiile directe, care incep de la zero, chiar daca au mai multe costuri, dar ele raman mult mai mult in timp. Sunt pe termen lung. Un parc industrial iti poate aduce pentru un singur an un investitor, care apoi pleaca altundeva, unde salariile sunt mai mici. As vrea sa vad un parlamentar de Salaj preocupat de astfel de investitii. Am sprijinit in colegiul meu, in mandatul trecut, mai multe investitii si sunt foarte fericit sa vad la finalul mandatului peste 400 de noi locuri de munca". stop_coloana

Reporter: Ce se va intampla pe viitor cu salariul mediu pe economie?

Valeriu Steriu: "Salariul mediu pe economie nu il fac politicienii, il face economia. O economie solida, competitivitatea pe piata muncii creste si salariul mediu. E adevarat ca salariul mediu este indicator in multe tipuri de schimburi economice. Aici este nevoie de a gasi solutii pentru a se crea competitie in randul angajatorilor. Trebuie competitie in zona fortei de munca foarte bine calificata. În constructii de exemplu se cauta 200.000 de oameni calificati si lipsesc. Lipsesc oamenii calificati.

Reporter: Ca fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, cum vedeti evolutia agriculturii?

Valeriu Steriu: "Avem o polarizare a agriculturii. Fie terenuri foarte mari lucrate profesionist, fie in continuare terenuri mici lucrate de oameni batrani, fara fonduri suficiente. Din pacate lucrurile acestea au nevoie de politici pe termen lung pe care sa le incurajam. Trebuie sa avem fermieri motivati, care sa aiba garantia ca isi pot vinde produsele agricole, garantia ca pot obtine mai multi bani care sa ii ajute in dezvoltare. Dar si garantia ca isi pot primi subventiile si ca pot avea un sprijin din partea bancilor. Altfel, agricultura va bate pasul pe loc, chiar daca este sectorul unde putem dubla productia".COMENTARII

  1. COMO e cel mai tare din parcare, are masinuta calduta doar vine iarna iar combustibilul e pe gratis doar e din banii nostrii! Las' ca ajunge si deputat si tre' sa schimbe si masina dupa, doar un deputat nu poate sa circule cu un Duster!!!

  2. Nu te stresa cu COMO, nu reuseste nimic nici acum la alegeri si va fi dat afara si de la ambulanta!!! Asta e diferenta dintre L.Barna si el ca Barna vorbeste putin dar face multe iar Balint da din gura si altii rezolva greselile lui!!!

  3. sper ca nici parlamentar actual sa nu intre in parlament... pensii si au dat iar noi tot prostoti am ramas PRINCIPALA VINA E A CELOR CARE NU VOTEAZA SI AU LASAT CEI MANJITI POLITIC SA LE DECIDA VIITORU

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.