Intelectualitatea sustine initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice", promovata de USR

Pornita ca o initiativa cetateneasca, promovata la scara nationala apoi de USR, campania de strangere de semnaturi "Fara penali in functii publice" primeste un sprijin important din partea inteletualitatii din Romania, pentru a se ajunge in final la o lege care sa interzica accesul in functii publice a condamnatilor penal.

rn

Mai multi actori – printre care Florin Calinescu, Oana Pellea, Nicoleta Lefter, Marius Manole, Maria Obretin – vor fi prezenti în fiecare zi, pana in 25 iulie, în Piata Universitatii, pentru a strânge semnaturi în sprijinul initiativei cetatenesti #FaraPenali.
Coordonatorul actiunii este actorul Marius Manole, care precizeaza ca demersul este unul strict civic si nu are legatura cu sustinerea niciunui partid. El îi îndeamna pe colegii din tara sa-i urmeze exemplul.
"Dragi colegi actori din Bucuresti si nu numai, intentionez sa organizez cu sprijinul celor care se ocupa de platforma #farapenaliinfunctiipublice o saptamâna de miercuri 18 iulie pâna miercuri 25 iulie în care actorii stau la Universitate si strâng semnaturi. Daca doriti sa-mi fiti alaturi, astept un semn de la voi. Fac o lista si ne organizam pe zile, cred ca e necesar sa facem asta. {in sa precizez ca aceasta initiativa este una civica si nu sprijina niciun partid!", a anuntat Marius Manole, pe pagina sa de Facebook.

rn

In Salaj s-au strans 1.500 de semnaturi; publicul este chemat sa sustina campania pentru o politica curata

rn

Presedintele USR Salaj, Carmen Olar, spune ca presiunea opiniei publice este foarte importanta pentru inlaturarea politicienilor penali din functii publice.
"Uniunea Salvati România aduce oameni noi în politica, îsi doreste modernizarea României si face o altfel de politica. Avem numeroase proiecte în acest sens si acestea deranjeaza puterea actuala. Nu detinem majoritatea, de aceea una din posibilitatile ca aceste proiecte sa aiba o sansa reala este presiunea publica, presiunea opiniei publice pe care trebuie sa o aducem în fata puterii actuale, iar aceasta pozitie a opiniei publice trebuie sa fie clar exprimata.
Fara penali in functii publice are la baza o initiativa cetateneasca, sustinuta de USR, ce are ca scop interzicerea cetatenilor condamnati definitiv sa mai ocupe functii publice in institutiile de stat.
Va reamintesc ca, printre membrii comitetului de initiativa prezidat de avocatul Mihai Badea se numara filosoful si eseistul Mihai Sora; filosoful si scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul si membrul GDS Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; presedintele Asociatiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; membrii grupului "REZISTEN{A" Oana Negru si Mihai Tudorica; reprezentantul Forumului Democrat al Germanilor din România, Klaus Fabritius; precum si alti cetateni implicati în actiuni civice.
Prin sustinerea acestei propuneri legislative, USR îsi reafirma obiectivul de a schimba modul în care se face politica în România si angajamentul de a reprezenta vocea societatii civile în Parlament si celelalte institutii publice.
Dupa strângerea celor 500.000 de semnaturi, proiectul si expunerea de motive se vor înregistra, ulterior, în Parlament care va înainta propunerea catre CCR, pasul final fiind organizarea unui referendum la nivel national.
Conform legislatiei, este nevoie de strângerea a cel putin 500.000 de semnaturi în 6 luni, din cel putin 21 de judete.
USR Salaj s-a implicat prin membri sai in strângerea de semnaturi la cortul amplasat pe Platoul de marmura. La ora actuala, cortul "Fara penali în functii publice" se afla la Jibou, unde colegii de la Filiala USR Jibou se ocupa de strângerea semnaturilor. “n orasele mari, strângerea semnaturilor s-a realizat si prin intermediul diferitelor asociatii civice sau a voluntarilor prin prezenta la cortul "Fara penali" sau prin împartirea de liste.
De asemenea, diferite personalitati au sustinut aceasta initiativa, ceea ce din pacate nu s-a întâmplat si în Salaj. “n judetul nostru, USR Salaj am fost singurii care ne-am implicat în acest proiect, doar prin membri sai. Neavând un target asumat ca filiala USR, am încercat sa ne axam pe promovarea acestei campanii de schimbare a politicii românesti în marea majoritate a localitatilor salajene si pe constientizarea rolului pe care fiecare cetatean îl are în societate. Am facut deplasari, am vorbit cu oamenii si am prezentat aceasta initiativa în câteva localitati, in limita timpului si a posibilitatilor pe care le avem. Avem, împreuna cu cele adunate în campania de la Jibou, care este la inceput, peste 1500 de semnaturi. Nu credem ca salajenii sunt de acord cu legea actuala care da dreptul celor cu dosare penale sa ocupe functii publice, de aceea, în luna august care este ultima luna a campaniei îi asteptam într-un numar cât mai mare sa sustina aceasta initiativa, care este a noastra, a tuturor cetatenilor", spune Carmen Olar, profesoara de fizica la Colegiul National Silvania Zalau.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *