O viata dedicata muzicii corale

,,În fata eternitatii, câteva decenii sunt o clipa, dar în fata posteritatii, ele ramân ca o coroana stralucitoare de împliniri, de bucurii si realizari, de cântare si încântare.”

rn

Preot Gelu-Valentin Porumb

rn

A trecut mai bine de o luna de când am fost martorii unui eveniment de neuitat, concertul de adio al prestigiosului cor bisericesc „Gloria Dei”, desfasurat în biserica Sfântul Stefan din Bradet, cor dirijat de doamna profesoara Maria Porumb.

rn

Înaltatoare, pline de simtire au fost cuvintele introductive ale vorbitorilor.
Impresionant, elocvent si inspirat filmul care a evocat cei 30 de ani de existenta ai corului si concertele din tara si strainatate, din locurile sfinte sau cu iz mitologic – depinde de tara vizitata.
Gingase si parfumate florile primite în timpul concertului si dupa.
Atât de armonioase vocile coristilor!
Atât de puternice emotiile si ropotele de aplauze!
Dar, cu adevarat impresionante au fost mâinile maiastre ale dirijoarei corului, doamna profesoara Maria Porumb, felul în care transmiteau calmul, încrederea, siguranta. Mâini ca doi îngeri albi, care, de mai bine de o jumatate de secol, au mângâiat corzile viorii, au folosit diapazonul si bagheta, au format si condus coruri scolare precum si coruri muncitoresti, apoi, dupa 1989 – timp de trei decenii, acest prestigios cor bisericesc, „Gloria Dei”, adevarata încununare a celor 50 de ani de dirijorat!
Sunt foarte rari oamenii care reusesc sa fie dedicati ,,cu trup si suflet” meseriei, si-n anii de profesorat si în anii de pensionare.
Si totusi, mai sunt asemenea oameni! Doamna profesoara Maria Porumb este un exemplu elocvent de viata închinata cântecului! Dumnezeu a înzestrat-o cu mâini-îngeri, inima plina de remarcabila omenie si o minte mereu treaza, preocupata permanent de bine si frumos.
Doamna profesoara si-a facut totdeauna timp sa asculte, sa stearga lacrimi, sa ajute, sa mângâie, sa aline, sa trudeasca zeci de ani alaturi de mici si mari.
Amintim si de talentul scriitoricesc, dar si de spiritul de arhivar constiincios – ambele valorificate în zeci de articole publicate, apoi incluse în cele doua carti despre parcursul european al corului „Gloria Dei”, carti-marturie aparute în 2010 si 2015. Suntem mândri si recunoscatori ca le avem, deoarece merita citite si rascitite pentru a fi mai aproape de Dumnezeu si de semenii nostri.
Si, revenind la sincerele noastre aprecieri despre ,,mainile-îngeri, inima plina de sfânta simtire si mintea mereu treazã” ale minunatei doamne, vom cita si alte câteva aprecieri adresate sufletului corului „Gloria Dei”, doamna Maria Porumb, preluate chiar din cartile domniei sale:
Dr. Mihai-Ionel Iacob: ,,Înfruntând vitregia vremurilor, obligatiile unor manifestari festive în care ,,arta” era exclusa, deschiderea catre marea muzica, cea închinata Domnului, reprezinta de fapt deschiderea sufletelor catre frumos. “
Prof. univ. dr. Ghe. – Ion Vuscan: ,,Apreciez talentul, pasiunea si profesionalismul cu care v-ati dedicat, în toti acesti ani, unei prezente scenice de înalta tinuta artistica, în fata unui public tot mai numeros, abordând un repertoriu complex.”
Prof. Adi Seiller-Teiber – Germania: ,,O admir pe Maria pentru toate succesele în cariera ei de profesoara, directoare, inspectoare si dirijoare a diverselor coruri laice si bisericesti, cum e acest renumit cor, „Gloria Dei”, cu nenumarate concerte din tara si strainatate.”
Preot Gelu-Valentin Porumb: ,,În fata eternitatii, câteva decenii sunt o clipa, dar în fata posteritatii, ele ramân ca o coroana stralucitoare de nevointe si împliniri, de bucurii si realizari, de cântare si încântare.”
Preot Septimiu Gudea: ,,Omul sfinteste locul si da valoare lucrurilor. Distinsa doamna profesoara Maria Porumb a stiut sa fie un liant perfect în formidabila echipa a corului „Gloria Dei”, acest mozaic de personalitati, pe cât de puternice, pe atât de diverse, îmbinând în mod fericit profesionalismul muzical cu propria traire si simtire religioasa, transformând cântarea corala într-o ofranda adusa lui Dumnezeu, ce însoteste la fiecare Sfânta Liturghie rugaciunile crestinilor.”
Dr. ing. Gh. Indre: ,,Slujbele de cununie au împrumutat, gratie corului, ceva din stralucirea marilor ceremonii de încoronare, facând de neuitat trairea unica a acelui moment esential din viata tinerilor miri.”
Inv. Maria Blaga: ,,De-a lungul celor 30 de ani, pasii ne-au purtat atât în tara, cât si dincolo de hotarele ei, unde am fost invitati de fratii nostri români, plecati acolo. Întâlnindu-ne cu ei, le-am alinat dorul de casa, dorul de tara. Multe lacrimi de dor si de bucurie au curs pe obrajii lor si ai nostri, atât la Sfintele Liturghii cât si în momentele de destainuire, la agape.”
Prof. Elena stefan: ,,Concertul de colinde, pe care an de an le-a sustinut acest prestigios cor, au fost un adevarat regal de cântari religioase, colinde si poezie.”
Ionel Ciunt, primar al Zalaului: ,,Bunul Dumnezeu sa va întoarca însutit frumosul pe care-l raspânditi, stimata doamna Maria Porumb!”

rn

Asemenea oameni truditori si merituosi, cum este doamna Maria Porumb, ar trebui sa fie ridicati la rangul de Cetatean de onoare al orasului. Incontestabil!
Si, în ton cu domnul profesor Grigore Grigorut, ,,La ceas aniversar, felicitari si cele mai alese gânduri, multa sanatate si numai bucurii, alaturi de cei dragi, alaturi de lumea care o cunoaste si o iubeste”!

rn

Semneaza doi oameni care o iubesc si-o pretuiesc,
Doina si Silviu Gavris

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *