SondajRSS Feed

Pelerini in calea luminii sarbatorilor de Craciun

Turneul corului Gloria Dei la Milano - aniversarea Centenarului Marii Uniri impreuna cu romanii din Italia

6 Decembrie 2018

Centenarul Unirii, sub deviza “Sarbatorim impreuna”, s-a subscris marii sarbatori a Craciunului. Deci: CREAZIONE, CR}CIUN, CREA{IE!
Pe langa mesajul patriotic, cel al fiorului dorului de acasa, starnit de colinde si de cantecele patriotice cantate de cor, noi, coristii, insotiti de parintele Nicolae Gudea, ne-am regasit ca pelerini de suflet, in cautarea spiritului divin al sarbatorilor. Desigur, te impresioneaza luminile, fastul, luxul, stralucirea oraselor investmantate in haine de sarbatoare, dar daca nu regasesti “Lumina cea adevarata” nu poti trai plenar si complet sarbatoarea. Daca nu poti primi bucuria Nasterii, a Creatiei, nu ai realizat nimic; tot sarac si gol ramai. Gol pe dinafara, dar si pe dinlauntrul fiintei tale.
Asa am poposit noi si “ne-am intalnit” cu Sf. Anton in Bazilica Sfantului Anton din Padova, unde se afla mormantul si minunata “Capela Relicvelor”, care cuprinde in vitrinele ei adevarate capodopere de arta si grupul statuar “Gloria Sfantului Anton”.
S. Ginstina, protectoarea orasului Padova, a fost martira din primele secole, din timpul persecutiilor crestine de pe vremea lui Diocletian si Massimian. Icoana ei, pictata de Veronese, am regasit-o in Biserica S. Ginstina, impreuna cu rugaciunea care i se adreseaza.
Milano, Domul, Opera Scala, Statuia lui Leonardo da Vinci, minunatul brad din Pasajul Emanuel, ne-au asteptat tot acolo. Unii dintre noi le-am regasit tot asa stralucitoare si marete, altii, care au venit pentru prima data la Milano, au fost socati si incantati.
Corul a slujit la trei Sfinte Liturghii si la “Te Deum” de Ziua Nationala in bisericile din Lodi si Milano Nord - Monza, servind impreuna cu Parintii preoti: Nicolae Cazacu, protopop - Lombardia I si parintele Pompiliu Nacu, protopop – Lombardia II. Parintele nostru Nicolae Gudea a slujit la toate liturghiile, Te Deum si la Sfantul Maslu, la Lodi.
Hramul Bisericii A. Saguna din Romano di Lombardia, preot paroh Gelu-Valentin Porumb, a reunit in rugaciune sute de credinciosi, unii veniti de la mari distante, iar la invitatia parohiei au raspuns si oficialitatile. Au fost prezenti: Monsegnor Patrizio Rota Scalabrini, d-na Maria Elena Bergamaschi (Comisia pentru ecumenism); d-l primar Sebastian Nicoli; d-l consul Cristian Capatana.
S-a vorbit in limba romana si italiana, s-au adr

Turneul corului Gloria Dei la Milano - aniversarea Centenarului Marii Uniri impreuna cu romanii din Italia
esat multumiri si cuvinte frumoase la adresa comunitatii de crestini romani.
Corul a sustinut Sf. Liturghie, apoi un concert de colinde. Impresionant a fost “Tatal nostru” rostit de zeci de copii, in limbile romana si italiana.
Turneul nostru a fost realizat din fonduri nerambursabile de la bugetul local al municipiului Zalau – 2018. Se cuvin multumiri celor care ne-au sprijinit: familia Ionel si Florentina Ciunt; familia Vasile si Maria Padurean; familia Vasile si Voichita Pacala.
Programul de cantece patriotice l-am dedicat Marii Uniri, eroilor care au infaptuit unirea si dragilor nostri romani din Italia – zona Milano. Cantecele prezentate au adus crampeie de istorie, de la Iancu pana la noi, pentru a ne aminti ca sub tarana pe care o calcam este cenusa stramosilor nostri.
Majoritatea romanilor pe care i-am intalnit in biserica sau la masa festiva, erau imbracati in costume nationale, iar copiii, toti erau in costume. A fost o sarbatoare a iei romanesti, o adevarata Zi Nationala.
“Ne-am simtit ca acasa”, atat noi, cat si cei de-acolo. Toti ne-am bucurat si am plans impreuna. Am vazut multe lacrimi...
Ne-am rugat la Dumnezeu prin cantare. Iar daca totul a fost o reusita, tot Lui ii multumim. Trebuie sa remarcam in mod deosebit prezenta si participarea la turneul nostru a unui copil minunat, daruit de Dumnezeu cu mult talent, copil care a cucerit inimile tuturor. Este vorba de elevul Marc Mitrasca, pe care l-am invitat cu noi, impreuna cu d-na invatatoare Laura Ardelean (Scoala Mihai Eminescu).
Sa fie totul spre lauda Lui Dumnezeu, nu spre lauda noastra.
“Non nobis Domine,
Non nobis
Sed nomini Tuo da gloriam”.
Deviza corului nostru: “Canta si mergi mai departe; Dumnezeu este la capatul drumului”.
La Multi Ani!

 

Vizualizari 851
Comentarii articol (2)

gLORIA dEI>

in 6 Decembrie 2018 10:46

Felicitari si Succes in continuare!!\r\n

>

in 6 Decembrie 2018 12:48

Orban si Bode nu mai sunt in cor ?

 (nu este publicat)
NOTA: Sunt interzise injuriile, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.