Poştaşii sălăjeni pregătesc proteste

Agenţii poştali nu au primit concediu de patru ani


Liderii Filialei Sălaj a Sindicatului Lucrătorilor Postali din România au apelat ieri la presă, aşa cum s-a sugerat de la centru, pentru a anunţa că le-a ajus cuţitul la os şi că se pregătesc de proteste.

Preşedintele Filialei Sălaj a Sindicatului Lucrătorilor Poştali, Călin Balog, spune că problema cea mai dureroasă este că, în cadrul Poştei Române, pentru funcţia de agent poştal, în ultimii patru ani nu au putut fi acordate concediile de odihnă, întrucât reglementările legii în vigoare nu permit angajarea de personal pe perioadă determinată pentru ca agenţii poştali să poată fi supliniţi pe perioada concediului.
Iar agentul poştal munceşte, nu glumă; Balog a ţinut să sublinieze că în sarcina lor intră colectarea şi distribuirea de produse poştale, plata drepturilor şi asigurărilor sociale, distribuirea presei în mediul rural.
Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România a făcut multe solicitări la Ministerul Muncii pe această speţă, însă punctele de vedere primite nu au dat posibilitatea reglementării acestei situaţii.
După cum afirmă Călin Balog, în România există 4.000 de cazuri de agenţi poştali care nu au beneficiat de concediu de odihnă din anul 2009, iar în judeţul Sălaj 109 agenţi poştali nu au beneficiat de concediu de odihnă.
Sindicaliştii consideră că singura soluţie de reglementare legală a modalităţii de acordare a concediilor de odihnă pentru agenţii poştali este completarea art.83 din Legea 53/2003 – Codul Muncii astfel încât să poată fi încheiate pentru aceste situaţii contracte individuale de muncă.

Revendicări care denotă situaţia critică a Poştei

Din lista de revendicări a Sindicatului Lucrătorilor Poştali – Filiala Sălaj putem sublinia stop_coloana câtva dintre cele mai importante: majorare în sumă fixă a salariului; acordarea procentului de 2 la sută din fondul de salarii pentru subvenţionarea biletelor de odihnă şi tratament, beneficiu întrerupt acum trei ani; încadrarea agenţilor şi factorilor poştali – care parcurg zilnic zeci de kilometri prin ger, viscol, ninsori, ploi, caniculă – în grupa de condiţii speciale de muncă, în scopul diminuării vârstei de pensionare; deblocarea şi ocuparea în regim de urgenţă a posturilor devenite vacante în urma încetării contractului individual de muncă; înlocuirea în regim de urgenţă a reţelei informatice şi achiziţionarea unor softuri performante, în vederea reducerii timpilor de aşteptare la ghişeele poştale; implicarea directorilor executivi din centrul companiei în găsirea unor soluţii pentru creşterea veniturilor în vederea protejării locurilor de muncă.
Se face planul pentru protest
Preşedintele filialei sălăjene a sindicatului poştaşilor, Călin Bolog, a anunţat ieri şi că membrii de sindicat SLPR pregătesc acţiuni de protest, mai ales că nici revendicările expuse la protestele din aprilie – mai 2013 nu au fost satisfăcute.
Cei 27.000 de poştaşi din România vor protesta din nou după un plan bine stabilit de către conducerea Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România, spune Balogh.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *