Turbuța - satul izolat din mijlocul Sălajului

10
3150
Turbuța - satul izolat din mijlocul Sălajului

La cinci kilometri de Jibou, urmând paralel cursul Someșului pe Drumul Național 1H ajungi la o intersecție cu un drum lăturalnic de pământ și pietriș. După încă vreo cinci minute de mers pe un drum anevoios, ajungi într-o mare deschizătură și te surprinde să vezi o mulțime de garaje în pustiu. De fapt, ai ajuns la intrarea în satul Turbuța. Âi când zicem intrare, ne referim la locul unde cei mai mulți dintre sătenii din Turbuța își parchează mașinile, pentru că nu au nicio cale de acces în sat cu autovehiculele. Intrarea în sat se face... cu bacul, peste Someș.
Satul Turbuța, comuna Surduc, este atestat pentru prima dată în anul 1387. Doar 300 de suflete își mai duc veacul prin sat. Populația este îmbătrânită. Tinerii au plecat de mult în lume din satul fără cale de acces. Turbuțenii sunt destul de aproape de Jibou, dar ce folos dacă nu pot trece Someșul cu mașina? Trec râul cu “podul umblător”. Își urcă mașinile pe o construcție din lemn și fier și apoi împing din prăjini preț de 10 minute până trec Someșul. A fost și motivul pentru care mulți dintre săteni și-au construit garaje pe celălalt mal al Someșului, să nu piardă timp transportând mașinile cu bacul. “Ne este foarte greu să transportăm așa mașinile. Nu știu ce se întâmplă în caz de incendiu sau dacă cineva re nevoie de asistență medicală de urgență. Până ajung pompierii la noi, poate să ardă tot satul”, spune un sătean supărat și sleit de puteri după ce a urcat o mașină pe bac pentru a trece Âomeșul.
Pentru sătenii există și un pod pe care pot trece Someșul pe jos. Podul însă datează de pe vremea “răposatului” și devine pe zi ce trece mai periculos. Sunt locuri unde bucățile de fier ce îl compun sunt sparte, iar în alte locuri ai senzația că bucata de fier poade oricând să cadă și să nimerești în mijlocul Someșului. “Ne e groază să trecem puntea, dar nu avem ce face”, spune un sătean mai în vârstă.

Primăria nu poate promite un pod prea curând

Maria Onicaș, primarul comunei Surduc, ne vorbește despre situația de la Turbuța. “Sătenii își doresc o punte auto acolo. Acum vom lucra la asfaltarea drumului pe ordonanța 28 stop_coloana și aș vrea să pot realiza și o punte auto. Nu vă pot da un termen de finalitate la cum vedeți că merg treburile în țara românească”, spune Maria Onicaș. “Acum lucrăm la reabilitarea căminului cultural, pentru a putea organiza lumea câte o pomană acolo, sau știu eu ce alte evenimente. Promisiunea aceasta o să mi-o respect, iar sătenii vor avea la dispoziție căminul cultural”, spune primărița.
Așadar, podu-i tare departe în timp. Până atunci, turbuțenii vor fi feriți de Dumnezeu de vreun incendu, că pompierii nu pot trece Someșul cu bacul. Nici asmbulanțe nu vor veni prea curând în Turbuța, așa că le dorim sătenilor multă sănătate. Poliția nici nu prea are ce căuta, pentru că e liniște la Turbuța. Dacă va fi nevoie, vor veni și polițiștii ca toți oamenii, cu podul umblător. “Ne este greu să trăim aici, dar ce să și facem, unde să mergem dacă aici ne-am născut și am crescut?”, ne explică într-un rezumat grozav un sătean cum e viața la Turbuța.

Turiștii străini iubesc “sălbăticia” de pe Someș

Am ajuns în Turbuța cu bicicleta. Când am trecut înapoi Someșul pe puntea pe care spui rugăciuni pentru o viață mai lungă ne-am întâlnit cu trei turiști străini. Ne-au povestit că iubesc sălbăticia de pe Someș și au venit cu canoele vâslind pe Someș. Vin să vadă Biserica de Lemn cu hramul “Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril”, care datează din secolul al XVII-lea. Pe prispa bisericii este consemnat anul 1816, când s-a efectuat pictura și când au fost adăugate elemente de arhitectură noi bisericii. Tradiția din sat spune că biserica a fost adusă din Gîlgău Almașului. Pentru pescari și aventurieri, satul Turbuța și împrejurările reprezintă un loc ideal de a petrece un weekend. Nu mai mult, pentru că e prea izolată așezarea.

COMENTARII

  1. Ai un calculator si o retea de internet...? Eu, am bucuria de a lucra intr-un proiect in plina expansiune,nu este un job,ci o afacere,care imi ofera multe oportunitati,mult timp liber,bucuria de a lucra de acasa,in fața calculatorului. Proiectul este la stadiul national,iar in scurt timp,vom ataca piata online mondiala ! Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Avem nevoie de colegi ambitiosi,cu vise si dorința de independența financiara ! Nu este necesara experienta. Oferim pregatire si suport profesional,pana in punctul in care veti reusi sa va descurcati singuri,in aceasta activitate profesionala. Veti trece mai intai prin instruire, apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time sau full-time,alegerea e a ta. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Pentru cei interesati text,, info

  2. D-na primar a promis asfaltarea drumului de la Pietricica Varului pana la punte pe cca 1 km . Doar promisiuni. Nu mai vorbesc de constructia unui pod auto. Nici vorba deoarece nici macar un proiect nu au fost in stare sa demareze.Un pod ca cel de la Letca pe un sens ar fi mai mult decat suficient. Vedeti drumurile prin sat care sunt untr-o stare de nedescris.Oamenii din sat au pus mana de la mana si anul trecut au purtat balast de la Somes si au mai pus pe drumuri. pentru acest sat nici un interes din partea primariei, asa cum nici ceilalti primari n-au facut. Sa le fie rusine ca dupa 25 de ani de la Revolutie situatia satului este aceeasi. De unde sa ajunga Salvarea la vre-un bolnav.. de asta nici vorbă. Rusine Primariei,pentru neimplicare.

  3. Stati da vedei voi ce izolati o sa fie aia din tranis.napradea.somes guruslau.etc dupa ce le-a cadea podul.ce ca restrictie la 10 to.si trec magaoaiele de 40 to.de numa se

  4. Cautam colaboratori pentru publicare anunturi Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi, in functie de abilitati Cerinte: - necesar calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pentru informatii trimiteti textul ,,INFO

  5. Exista si bani europeni pentru astfel de probleme d-na primar, trebuie sa faceti un proiect daca nu e asa de greu sa va abateti de la prob personale si sa va ocupati si de cei care v-au votat, sau poate nu vin prea multe voturi din Turbuta de aceea atat dezinteres pentru acest sat!?

  6. Cautam Operatori calculator pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa aprox 3 ore pe zi Cerinte: - cunostinte minime PC - necesar calculator - conexiune internet - rabdare - seriozitate Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati cu noi. Program part-time. Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Pt informatii trimiteti textul ,,info

LASA UN COMENTARIU

Comentariu
Nume

Site-ul graiulsalajului.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.