Primarii condamnați cu suspendare iși pierd funcția

Judecatorii Curții Constituționale au decis ieri în unanimitate ca legea potrivit careia aleșii condamnați cu suspendare nu își pierd mandatul contravine Constituției, admițând astfel contestația formulata de președintele Klaus Iohannis la decizia parlamentarilor.

În privința dezincriminarii conflictului de interese, tot o decizie legislativa care sa favorizeze aleșii locali cu probleme, judecatorii au amânat ședința pentru 13 septembrie.
Curtea Constituționala a decis așadar ca aleșii condamnați cu suspendare își vor pierde și ei mandatul, la fel ca cei care sunt condamnați cu executare.
“Am avut în vedere ca s-a creat un regim discriminatoriu și ca soluția pe care a ales-o Parlamentul ar fi deturnat scopul legiuitorului, acela de a apara integritatea, responsabilitatea funcției de ales local. Suspendarea este tot o forma de executare a pedepsei. S-ar fi creat inechitați”, a declarat, citat de Mediafax, Valer Dorneanu, președintele interimar al Curții Constituționale. Judecatorii argumenteaza ca, daca aleșilor locali condamnați cu suspendare nu le-ar înceta mandatul, acest lucru ar echivala “cu un privilegiu creat acestora, împrejurare care este de natura sa nesocoteasca prevederile art.16 alin.(1), (2) și (3) din Constituție”.

Salajenii și-au ales cinci primari cu probleme penale

Primarii salajeni cu probleme penale realeși în 5 iunie sunt Septimiu {urcaș de la Șimleu Silvaniei, Liviu Farcaș de la Cizer, Vasile Lazar de la Maeriște, Ioan Cheșeli de la Cristolț și Maghiar Isaia de la Balan.
Primarul orașului Șimleu Silvaniei, Septimiu {urcas (PNL), este trimis în judecata, acuzat de abuz în serviciu contra intereselor publice, fals în înscrisuri și uz de fals. Liviu Nicolae Farcaș (PNL), primarul comunei Cizer, a fost trimis în judecata acuzat de conflict de interese, efectuarea de operațiuni financiare ca acte de comerț în incompatibilitate cu funcția deținuta și de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție. Vasile Lazar (PNL), primarul comunei Maeriște, a fost trimis în judecata și condamnat pentru doua infracțiuni la pedeapsa amenzii penale de 6.000 de lei. El a fost achitat doar pentru o fapta, cea de abuz în serviciu.
Ioan Cheșeli (PSD), primarul comunei Cristolț, a fost trimis în judecata pentru ca a acordat contracte de lucrari cu dedicație, dar nu fara interese materiale. Primarul comunei Balan, Maghiar Isaia (PSD), a fost reținut pe 26 noiembrie 2015 de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj, fiind acuzat de savârșirea a trei infracțiuni de abuz în serviciu asimilate faptelor de corupție și conflict de interese. stop_coloana

Primarii cu probleme penale care au ramas pe tușa

În mandatul 2012 – 2016, 12 din cei 61 de primari din Salaj au fost sau sunt cercetați pentru comiterea infracțiunilor de corupție, uz de fals sau abuz în serviciu. Șapte dintre aceștia au fost destituiți prin ordinul prefectului Ionel Ciunt. Primul dintre cei șapte condamnați și destituiți de prefectul Ionel Ciunt a fost primarul comunei Meseșenii de Jos, Sandu Bercean. Bercean și-a pierdut funcția la finele lunii aprilie 2014, ca urmare a unei decizii definitive a instanței de condamnare la șase luni de închisoare cu executare pentru infracțiunile de conflict de interese în forma continuata, conflict de interese și fals intelectual. Imediat a venit și ordinul de demitere din funcția de edil, semnat de prefectul județului. Atribuțiile sale au fost preluate de viceprimarul Seres Arpad. A venit apoi și rândul altor primari din județ. Ioan Barou, primarul comunei Bocșa, a fost condamnat la un an și jumatate de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție. Primarul a fost condamnat pentru ca a emis acte false fiului secretarului comunei, ajutându-l astfel pe acesta sa obțina subvenții pentru construirea unei case. Primarul din Crișeni, Maior Andrei, condamnat la la pedeapsa de 6 luni de închisoare cu suspendare și doi ani și șase luni termen de încercare, pentru savârșirea infracțiunii de conflict de interes, a fost și el destituit de prefect la începutul anului trecut.Fostul lider PSD Jibou, Eugen Balanean, care a ocupat și funcția de primar al orașului pâna a fost destituit de prefect la începutul lunii mai a anului 2015, este acuzat de procurorii Parchetului de pe lânga Tribunalul Salaj de abuz în serviciu asimilat faptelor de corupție, o infracțiune de conflict de interese și o infracțiune de purtare abuziva. Pe 11 mai 2015, Eugen Balanean a fost reținut prevenitv 24 de ore, apoi plasat în arest preventiv la domiciliu. Balanean mai are o condamnare de un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fiind învinuit ca a oferit contracte firmei fiului sau. Primarul din Jibou a fost primul edil al unui oraș din Salaj care a fost destituit din funție pentru condamnare în instanța. Primarul din Dragu, Claudiu Lazar, s-a aflat în conflict de interese pentru ca și-a angajat mama, pe Rodica Lazar, fost primar al comunei Dragu, în funcția de consilier personal al primarului. Ultimul primar destituit în mandatul trecut a fost primarul comunei Marca, Dan Șumalan, arestat anul trecut pentru corupție.

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *